Curtea de Apel Bucureşti, solicitată pentru suspendarea referendumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două ONG-uri au cerut Curţii de Apel Bucureşti suspendarea referendumului din 22 noiembrie. Solicitarea va fi judecată la 19 noiembrie.

Mai citeşte şi:


Agenţia de monitorizare a presei (AMP) şi Asociaţia Pro Democraţia (APD) au depus astăzi o cerere prin care cer suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

"Este vorba, în primul rând, de o plângere administrativă prealabilă, pe care am depus-o în această dimineaţă la Palatul Cotroceni şi care este susţinută de cele două organizaţii – Agenţia pentru Monitorizarea Presei şi Pro Democraţia. O plângere care pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum. Tot în această dimineaţa (miercuri -n.r.) a fost depusă, la Curtea de Apel Bucureşti, la Secţia 8 - Contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului. Această cerere de suspendare este făcută până când procedura administrativă de care vă vorbim, o procedură de contencios administrativ, va avea o soluţie într-o direcţie sau alta", a declarat miercuri, preşedintele APD, Cristian Pârvulescu.

"Vrem să mergem la Strasbourg, pentru că noi credem că este foarte important ca asemenea precedent să nu mai funcţioneze nici în România şi nici în alte state europene", a spus Pârvulescu.

POtrivit acestuia, un astfel de demers va duce la lămurirea "multor situaţii": "Noi ştim că există o serie de recomandări ale Adunării Parlamentare ale Consiliului Europei şi ale Comisiei de la Veneţia cu privire la organizarea alegerilor".

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 19 noiembrie primul termen pentru discutarea cererii de suspendare a decretului emis de preşedintele Traian Băsescu pentru organizarea referendumului pentru Parlament.

 Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei au mai despus astăzi în instanţă o acţiune de suspendare a executării acestui decret, motivând că este ”o deturnare de putere din partea preşedintelui, care ar avea un avantaj electoral faţă de ceilalţi candidaţi la preşedinţie, care nu pot emite astfel de acte”, potrivit avocatului Pro Democraţia, Corneliu Liviu Popescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite