Catedrala Neamului "prinde aripi" cu zece milioane de lei de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la fundaţia celui mai mare lăcaş ortodox din ţara noastră au început în forţă, de câteva zile . Muncitorii lucrează zi şi noapte pentru ca, până la sfârşitul anului, să fie gata cele două săli polivalente din subteranul construcţiei.

Lucrările pentru Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai mare construcţie ortodoxă din România, înaltă cât un bloc cu 25 de etaje, au început oficial la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. De atunci şi până acum au fost făcute demersurile pentru amenajarea şantierului, de la drumurile de acces la ridicarea dependinţelor necesare: spaţii de cazare pentru muncitori, spaţiul pentru organizarea şantierului unde vor sta managerii şi depozitele de materiale.

În urmă cu câteva zile, când temperaturile pozitive au permis, au început săpăturile efective pentru fundaţia grandioasei construcţii.

Două săli subterane, gata până la sfârşitul anului

„Acum se montează sub pământ pereţii mulaţi, adică zidurile de sprijin pregătitoare pentru execuţia fundaţiei catedralei. Pereţii vor avea o lungime de 360 de metri, cât perimetrul catedralei, au o grosime de 80 de centimetri şi sunt din beton", a declarat, pentru „Adevărul de Seară", şeful de proiect, arhitectul Constantin Amaiei de la firma Vanel Exim.

De Sf. Andrei, patriarhul face sfeştanie 

Amaiei a adăugat că pereţii, montaţi până la o adâncime de 25 de metri sub pământ, sunt puşi în proporţie de 50% şi vor fi gata până la începutul lunii martie. „Deocamdată se fac excavări până la câţiva metri, iar până în mai-iunie sperăm să terminăm fundaţia. Până la sfârşitul anului ar trebui să fie gata 70% din infrastructură", a adăugat arhitectul.

Citiţi şi: FOTOGALERIE Patriarhia face credit pentru Catedrala Neamului

Reprezentanţii executantului catedralei, firma Foretis Inject, susţin însă că până la sfârşitul anului vor ajunge sigur până la cota zero, adică cele două săli polivalente, cu o capacitate de 1.000 de persoane fiecare, aflate în subsolul clădirii, vor fi finalizate în proporţie de 100%.

„Am înţeles că de Sf. Andrei Preafericitul Daniel va face sfeştania şi atunci construcţia ar trebui să fie gata până la cota zero, adică până la intrarea în catedrală, ceea ce înseamnă cinci metri deasupra pământului", susţine Bogdan Deliu, directorul general al firmei Foretis Inject.

Zece milioane de lei de la Guvern

Între timp, Guvernul a alocat în şedinţa de miercuri, 10 milioane de lei pentru acest proiect, cu toate că reprezentanţii Patriarhiei Române susţineau că banii pentru ridicarea lăcaşului vor veni în cea mai mare parte de la enoriaşi.

„Suma solicitată acoperă doar în parte necesarul pentru finalizarea lucrărilor, care vor fi să fie executate în 2011, restul banilor urmând a fi acoperiţi din fonduri proprii ale Patriarhiei", a precizat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Executivului, într-o conferinţă de presă.

Patriarhul solicitase în decembrie printr-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, înscrierea în bugetul de stat pe 2011 a 20 de milioane de lei pentru proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.

El a argumentat că în 2010 „nu s-a alocat nicio contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important", deşi Primăria Sectorului 2 a dat 10 milioane de lei. În urmă cu doi ani, Patriarhia a primit, prin legea bugetului de stat, 5 milioane de lei, pe care le-a folosit integral.

Contactaţi de reporterii ziarului „Adevărul de Seară", reprezentanţii Patriarhiei nu au spus câţi bani s-au strâns până acum din donaţiile enoriaşilor, ci doar că proiectul total ar avea nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru a fi finalizat.

Săptămâna viitoare se va organiza Sfântul Sinod, unde se va propune spre aprobare procedura de colectă naţională a donaţiilor pentru catedrală. Aici se va propune spre vot un chitanţier special unic de înregistrare a donaţiilor pentru ridicarea bisericii.

Catedrala, mai înaltă decât Casa Poporului

Conform proiectului, catedrala va avea 100 de metri înălţime, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căreia se află, iar pentru ridicarea ei se vor folosi 103.000 de metri cubi de beton.

Deşi acum sunt aproximativ 40 de muncitori pe şantier care lucrează zi şi noapte, în momentul în care vor începe excavările vor fi aproximativ 300. „Vor lucra în două-trei schimburi, dar asta de la sfârşitul lui martie, când o să se muncească mai intens. Până acum suntem în grafic şi trebuie să lucrăm la fel pentru că se vrea finalizarea cât mai rapidă a acestui proiect", a adăugat Bogdan Deliu, reprezentantul firmei constructoare.

O treime din catedrală, gata până la Crăciun

Potrivit proiectantului, arhitectul Constantin Amaiei, catedrala va fi gata în proporţie de 30% până la sfârşitul anului şi ar putea fi finalizată în trei ani. Celelalte patru corpuri din ansamblu, un parc şi două parcări ar trebui să fie terminate în maximum cinci ani.

"Deocamdată se fac excavări până la câţiva metri, iar până în mai-iunie sperăm să terminăm fundaţia."
arh. Constantin Amaiei
proiectant catedrală

Făcută să reziste 1.000 de ani

Catedrala Mântuirii Neamului, construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri şi o capacitate de 5.000 de pelerini şi va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade. Potrivit proiectantului, arhitectul Constantin Amaiei de la firma Vanel Exim, clădirea ar trebui să reziste cel puţin 1.000 de ani.

Construcţia va avea 14 lifturi şi peste 700 de locuri de parcare. Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din faţă-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei", unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din faţă-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel", unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel", pentru românii din ţară şi din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa „Sf. Apostol Luca", pentru pelerinii bolnavi şi pentru bătrâni.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite