Acrobat de la circ, prins la furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Timofte, circar din Capitală, a ajuns ieri în arestul poliţiei pentru că spărgea apartamente după modelul Spiderman.Bărbatul originar din judeţul Botoşani plonja de pe terasa blocului în casele bucureştenilor cu ajutorul unui cablu. Poliţiştii spun că Iulian se antrenase în astfel de acrobaţii la circ.

Iulian Timofte (23 de ani) a fost reţinut ieri de poliţiştii de la Secţia 11 din Bucureşti în timp ce se îndrepta spre o autogară, de unde urma să plece în Italia. Oamenii legii erau pe urma moldoveanului de mai bine de o lună, după ce mai multe persoane care locuiesc pe Bulevardul Unirii au depus plângeri legate de dispariţia din apartamente a unor lucruri de valoare. 

Din primele date ale anchetatorilor, botoşăneanul este învinuit în cel puţin trei spargeri care au avut loc în ultimele două luni. În cazul primei spargeri, acrobatul a ajuns în locuinţa situată la etajul cinci după ce s-a legat cu un cablu, a făcut un salt şi a aterizat la geamul de la baie. După ce fura telefoane mobile, bijuterii din aur şi bani, Iulian reuşea să ajungă din nou pe terasa blocului şi să fugă. Păgubitul susţine că prejudiciul se ridică la aproximativ 1.500 de lei.

Ieşea cu prada tot pe cablu

Tânărul şi-a folosit aptitudinile de „om-păianjen" pentru a pătrunde şi în altă locuinţă din acelaşi cartier, de unde a luat două telefoane mobile, trei ceasuri de mână şi bani, în valoare de aproximativ 3.000 de lei. Asta după ce a mai dat o lovitură tot la etajul 5 al unui bloc din zona Vitan. De data aceasta a intrat prin balconul ghenei de gunoi, folosindu-se de un cablu ancorat un etaj mai sus.

Tânărul a reuşit să intre prin fereastra de la baie a locuinţei prin pendulare şi escaladare. De aici a sustras articole electronice în valoare de 12.000 de lei, pe care le-a scos din apartament prin aceeaşi metodă prin care a intrat.

„Ceea ce e inedit în acest caz este faptul că hoţul pleca cu prada folosindu-se de acelaşi mod prin care a pătruns în locuinţă", a spus Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei. Oamenii legii susţin că prejudiciul total a fost recuperat în proporţie de 80%.

Înainte de a se apuca de furat, tânărul a lucrat la Circul de Stat Globus. El le-a spus poliţiştilor că era zburător la trapez şi că de la circ a învăţat „meserie".

„Nu ştiu despre cine este vorba. Acest băiat e un neica-nimeni care nici măcar nu a fost la noi", a declarat directoarea Circului de Stat Globus, Brânduşa Novac. Poliţiştii care au anchetat cazul au altă variantă. Ei susţin că Iulian Timofte trăia într-una dintre rulotele de la circ, alături de acrobaţii care i-au şi arătat câteva figuri. Botoşăneanul a început să se antreneze cu ei înainte de reprezentaţii şi a căpătat dexteritate.

Antrenat la circ

Blocurile de pe Bdul Unirii, ţinta fostului circar   Foto: S. Antonescu

image

Iulian şi-a dat seama că aceste mişcări i-ar putea fi de folos mai degrabă la furat decât la o carieră în acrobaţii. Astfel a început să „vâneze" apartamentele de la etajele superioare, din blocurile din centrul Bucureştiului din care fura tot ce-i pica în mână, de la bani, bijuterii şi până la aparatură electrocasnică.

După ce a văzut că poate trăi bine din asta s-a mutat din rulotă, şi-a închiriat o garsonieră şi s-a apucat să cheltuiască la cazinou. Circarul şi-a făcut prietenă, elevă în clasa a XII-a, la un liceu bucureştean. El îi făcea foarte multe cadouri acesteia din banii furaţi, dar şi din ce mai primea de la mama lui, care este stabilită în Italia de mai mulţi ani. 

„Ne-a făcut de ruşine!"

Tatăl acrobatului-hoţ, Constantin Timofte (57 de ani), care locuieşte în localitatea Griviţa-Cordăreni din judeţul Botoşani, a aflat de la reporterii „Adevărul" că fiul său a fost arestat pentru furt calificat. Bărbatul, care suferă şi acum de pe urma unui accident de muncă, a rămas şocat la aflarea veştii.

„Nu mă aşteptam să se apuce de furat. Ştiam că face acrobaţii pe cal la Circul Globus din Bucureşti şi eram tare mândru de el. L-am văzut şi la televizor, într-un spectacol. Acum m-a făcut de ruşine", a spus Constantin.

El crede că fiul său a început să fure pentru a-şi mulţumi iubita. „Ultima dată când a venit acasă, de Crăciun, ne povestea de cât de frumoasă e viaţa la circ şi cât de bine se înţelege cu echipa din care făcea parte. Nu-mi vine să cred că s-a apucat de furat", a zis Mihai Fedor, unul dintre vecinii circarului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite