200.000 de euro pe an pentru un medic român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.400 de medici şi farmacişti au vizitat Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Bucureşti, care s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică la Rin Grand Hotel. Cadrele medicale au venit la eveniment în speranţa că vor găsi un loc de muncă în Europa. Pentru rezidenţi şi asistenţi medicali, salariile încep de la 2.000 de euro lunar.

La cea de a V-a ediţie din România a acestui târg, cel mai mare eveniment de recrutare din domeniul medical şi farmaceutic din Europa, intermediarii au oferit românilor aproximativ 5.000 de posturi care sunt disponibile în mai multe ţări din Europa. Târgul a fost organizat mai întâi la Iaşi, Cluj şi Timişoara, weekendurile trecute, unde au fost prezente, în total, peste 4.000 de cadre medicale.

Citeşte şi:
Medicina, poarta spre Occident

Medic român plătit de 24 de ori mai bine în Anglia

Mersi, România, pentru medici ieftini şi buni!

Pentru medicii cu experienţă, cele mai mici salarii oferite în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale sunt cuprinse între 80.000 şi 120.0000 de euro anual, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia, iar cele mai mari în Irlanda şi Marea Britanie, ajungând până la 150.000 - 200.000 de euro pe an.

Pentru un astfel de salariu, criteriile sunt în primul rând experienţa, vechimea, dar şi specializarea. Cele mai căutate specializări sunt
anestezia, medicina de urgenţă, radiologia, medicina internă, chirurgia şi medicina generală.

Cel mai mic salariu, oferit rezidenţilor şi asistentelor medicale, este de 2.000 de euro lunar.

Din datele Ministerului Sănătăţii reiese că majoritatea celor care vor să părăsească sistemul medical românesc  sunt tineri cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani. Această categorie are şi cele mai multe şanse de reuşită. Atuurile sunt puterea de muncă şi experienţa.

„De la 200 de euro la 2.000 de euro"

„Am 28 de ani,  şi locuiesc la cămin, pentru că nu pot să-mi permit să închiriez un apartament dintr-un salariu de 880 de lei. Mi-am depus CV-ul pentru a pleca la o clinică din Franţa, unde salariul este de zece ori mai mare. Plec de la un salariu de 200 de euro la unul de 2.000", ne-a spus Oana Atanasiu, medic rezident, anul II medicină primară, la un spital din Capitală.

Prietena sa Irina rezidentă în cardiologie în anul I, este şi mai dezamăgită de situaţia în care se află, din cauză că a ales o carieră în medicină. „Salariul meu este şi mai mic, de 780 de lei, dar nu acesta este singurul motiv pentru care aş vrea să plec. Lipsa dotărilor din spitale şi modul de lucru greoi sunt alte cauze. Aş dori să lucrez pentru o perioadă în altă ţară şi să mă întorc după câţiva ani", ne-a spus Irina.

„Nu mi-e frică s-o iau de la capăt la 50 de ani"

La târgul de ieri au fost însă şi foarte multe cadre medicale cu vârsta de peste 40 de ani. „Am lucrat în sistemul de stat şi acum sunt în preaviz, voi fi şomeră în urma disponibilizărilor. M-am gândit că, dacă tot am o specializare, să-mi încerc norocul în Elveţia, pe un post de îngrijitoare la o secţie de copii dintr-un spital", ne-a spus Marilena Savu, în vârstă de 50 de ani, din Bucureşti.

Ea a adăugat că nu-i este teamă s-o ia de la capăt indiferent unde. „Copiii sunt mari, unul la facultate, celălalt lucrează. Se descurcă şi fără mine. Eu nu pot să stau degeaba, trebuie să fac ceva. Nu mi se pare că este târziu s-o iau de la capăt. Mi se pare însă stupid să mă lamentez şi să aştept o minune", ne-a mai spus Marilena Savu.

Job de o săptămână pe lună

„Angajatorii vin cu oferte de muncă ce cuprind atât posturi permanente, cât şi cu posturi de tip locum. Aceste joburi oferă flexibilitatea medicului de a lucra una, două sau trei săptămâni lunar, ceea ce înseamnă că doctorii  îşi pot continua munca şi în ţara de origine", a spus Simona Oprea, reprezentanta companiei Houston NPA, partenerul oficial pentru România al târgului.

Majoritatea posturilor de tip locum vin din partea Irlandei şi a Marii Britanii. Medicii pot primi un salariu de 2.000 de lire sterline pe săptămână.

Există în jur de 230 de spitale private în Marea Britanie şi în majoritatea este absolut necesară prezenţa permanentă a unui Resident Medical Officer (RMO) care să asigure asistenţă medicală clinică şi de urgenţă.

Ţările unde sunt oferite cele mai multe joburi în cadrul târgului sunt: Marea Britanie, Irlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Franţa, Elveţia, Belgia, Norvegia şi Spania.

Exodul medicilor,  problemă globală

Din 2007 şi până acum, aproape 9.000 de medici şi asistente au solicitat certificate de conformitate pentru a putea profesa în străinătate. În ultimele luni, numărul solicitărilor pentru eliberarea acestor documente a crescut din cauza diminuării salariilor cu 25%. Conform site-ului www.tjobs.ro, anul acesta au aplicat pentru un post la clinici de afară peste 25.000 de salariaţi din sistemul de sănătate.

Potrivit recrutorilor din firmele specializate în astfel de intermedieri, dacă nu ar fi existat bariera limbii ţării de adopţie, probabil că România ar fi avut de-a face cu un adevărat exod al halatelor albe. Oricum, de doi ani, tot mai multe agenţii de recrutare oferă şi cursuri gratuite de limbi străine pentru cei interesaţi să se angajeze peste hotare.

În Europa, migraţia medicilor către Vest, în ţări precum Irlanda, Anglia sau Germania, a accentuat deficitul de personal sanitar în toate ţările din estul şi centrul Europei.

Cod pentru interzicerea migraţiei

Pentru a stopa acest fenomen, oficialii europeni lucrează la un cod etic prin care se va interzice statelor Uniunii să angajeze prin ministerele de resort personal medical din statele membre.

Aceasta nu va împiedica însă firmele private să atragă în continuare medici şi asistente din ţări precum România, unde salariile sunt şi de 20 de ori mai mici decât cele din Irlanda, de exemplu. Oferta salarială medie pentru medicii români care vor să plece a crescut în ultimii ani, de la aproximativ 2.000 de euro, la peste 3.000 de euro.

" Am 28 de ani şi locuiesc încă la cămin pentru că nu pot să-mi permit să închiriez un apartament dintr-un salariu de 880 de lei. "

Oana Atanasiu
medic rezident anul II

67.000 de lire lunar pentru a lucra în Anglia

Datorită performanţelor medicale, prof. dr. Gheorge Burnei este medicul care a intrat în istorie după ce a  primit cea mai impresionantă sumă de bani pentru a lucra într-o clinică din străinătate, cu un salariu lunar de 67.000 de lire. Cu toate că oferta englezilor a fost tentantă, Burnei a decis să rămână în România şi să-i trateze pe micuţii pacienţi de care, spune el, se simte legat sufleteşte.

Oana Atanasiu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite