Big Brother la examenul auto, din octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Big Brother la examenul auto, din octombrie
Big Brother la examenul auto, din octombrie

Două şcoli de şoferi din Bucureşti testează, începând de luna viitoare, un sistem de supraveghere video a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere. Programările pentru examenul auto vor fi făcute on-line, începând de săptămâna viitoare. Deocamdată, această procedură este valabilă doar în Capitală.

Mai citeşte şi:


Maşinile şcolilor de şoferi, pe care se va da examenul pentru obţinerea permisului auto, vor fi dotate cu două camere video şi un sistem GPS (sistem de localizare a maşinii prin intermediul satelitului). Acestea au rolul de a stopa fraudarea probei practice. Una dintre camere va filma comenzile maşinii (volanul, bordul şi schimbătorul de viteze) şi va înregistra discuţiile din habitaclu. Cealaltă cameră va filma ce se întâmplă în exterior. Sistemul GPS va înregistra toate informaţiile care ţin de parcursul maşinii.

Astfel, atât comportamentul şoferului, cât şi cel al examinatorului vor rămâne stocate pentru a putea fi consultate ulterior.

În câteva zile, sistemul de supraveghere va deveni operaţional pe maşinile de examen folosite de  două şcoli de şoferi din Bucureşti (Rodell şi Autogeneral). După o perioadă de probă, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) intenţionează să extindă acest proiect în toată ţara. 

Grila actuală
Grila cu modificările propuse de DRPCIV

Avantaje

Această concepţie de examinare are două mari avantaje, potrivit chestorului Marian Tutilescu, directorul DRPCIV: reducerea fraudării examenului pentru permisul auto şi asigurarea posibilităţii verificării evenimentelor produse în timpul examinării . Chestorul principal  Tutilescu vrea să introducă acest sistem la toate şcolile de şoferi din ţară. Această măsură va duce şi la verificarea activităţii instructorilor.

„Din momentul în care sistemul va fi aplicat pe toate maşinile de instructaj auto, instructorii vor fi nevoiţi să-şi rezolve problemele personale în afara orelor de program. Mai mult, aceştia vor fi obligaţi să respecte numărul şi durata şedinţelor de instructaj. Acum, din dorinţa de a avea cât mai mulţi elevi, instructorii „scurtează” orele de practică, de comun acord cu viitorii şoferi, care cred că pot învăţa să conducă în mai puţin timp decât cel prevăzut de lege”, a subliniat Tutilescu.

Programări on-line

Începând din luna octombrie, bucureştenii care urmează cursurile şcolilor de şoferi Rodell şi Autogeneral vor putea să se programeze on-line pentru examen. Este vorba de un alt proiect-pilot al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, care urmează a fi implementat în toată ţara. Practic, şcolile de şoferi vor deţine un program prin care vor putea să-şi repartizeze clienţii pentru examen, fără ca aceştia să mai fie puşi pe drumuri.

Conducerea Direcţiei de Permise vrea să schimbe şi metodologia de atestare a examinatorilor auto. „În afară de cursurile organizate de Ministerul Transporturilor şi testele de legislaţie, examinatorii auto vor trebui să treacă şi printr-un test psihologic special. Ei sunt primii care trebuie să ia aceste teste, apoi candidaţii”, a explicat Tutilescu.

Grilă nouă de examinare

În momentul de faţă, fişa de examinare conţine 12 puncte la capitolul „penalizările greşelilor şi încălcărilor comise de candidat”. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor lucrează la noua grilă care va avea un nou punctaj, mult mai amănunţit.

image
image

Introducerea camerelor video pe maşinile de examen va duce la stoparea tentativelor de fraudă.

image


Marian Tutilescu
chestor principal

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite