Brokerul Cristian Sima acuză şpaga suedeză, Ericsson n-are „semnal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Sima susţine că Bogdan Chirieac ar fi intermediat o mită dată de concernul Ericsson unor politicieni români pentru a obţine contractul de implementare a sistemului 112

Refugiat în Islanda după ce a fost acuzat că a fugit cu banii clienţilor, brokerul Cristian Sima face noi dezvăluiri. Într-un interviu acordat postului islandez de televiziune „RUV", Sima a susţinut că, în anul 2000, concernul Ericsson ar fi dat mită unor politicieni români, ca să obţină contractul de 40 de milioane de dolari pentru implementarea serviciului de urgenţă 112 în România.

Plăţile ar fi fost făcute către jurnalistul Bogdan Chirieac, prin conturile companiei WBS Holding, care, ulterior, a virat banii în conturile politicienilor implicaţi.
Cristian Sima a făcut afaceri cu Bogdan Chirieac. În perioada 1998-2001, jurnalistul a deţinut 5% din WBS Holding Limited, offshore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, controlat chiar de brokerul fugar.

Potrivit riseproject.ro, managerul suedez care a negociat la Bucureşti contractul dintre firma Ericsson şi Guvernul României, pentru serviciul unic de urgenţă 112, a devenit, la scurt timp, partener în firma lui Cristian Sima, WBS Holding, la care şi Bogdan Chirieac deţinuse acţiuni.


Un contract suspect


Iniţial, contractul a fost câştigat, prin licitaţie, de un consorţiu canadian, dar pentru că nu a respectat obligaţiile a fost reziliat. La scurt timp, concernul suedez Ericsson a obţinut acest contract, de 40 de milioane de dolari, prin încredinţare directă. În perioada în care s-a semnat contractul dintre Ericsson şi Ministerul Comunicaţiilor, ministru era Dan Nica.

Fostul ministru nu a putut fi contactat ieri pentru a aduce lămuriri în acest caz. Reprezentanţii Ericsson, atât cei din Suedia, cât şi cei din România, au refuzat orice fel de comentariu. La sediul din Bucureşti, angajaţilor li s-a interzis chiar să „dezvăluie" numele persoanei responsabile de relaţia cu presa.

Într-o declaraţie anterioară, Cristian Sima dezvăluise că, în 2000, prin contul deţinut de WBS Holding la banca BSI Chiasso Elveţia, Bogdan Chirieac ar fi primit peste 1,5 milioane de dolari, pe care i-ar fi distribuit politicienilor. În interviul acordat televiziunii islandeze RUV, Sima plusează: „Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi că Bogdan Chirieac a trimis bani către alte persoane".


Bogdan Chirieac neagă acuzaţiile aduse de fostul partener. „Nu am avut cont la banca Chiasso, din Elveţia. Nu am primit bani de la Ericsson, n-am avut nicio relaţie finan¬ciară, contractuală cu firma din Suedia şi nu am împărţit bani politicienilor. Dacă are dovezi, de ce nu le-a făcut publice până acum?", a declarat Chirieac pentru „Adevărul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite