Marea Britanie va înregistra doar o creştere economică uşoară în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Britanie va înregistra doar o creştere economică uşoară în 2010
Marea Britanie va înregistra doar o creştere economică uşoară în 2010

O serie de confruntări sângeroase, între traficanţi de droguri şi poliţişti, a avut loc în weekend la Rio de Janeiro, gazda Jocurilor Olimpice din 2016, provocâd moartea a 17 persoane, a anunţat duminică poliţia citată de AFP.

Ieşirea din recesiune va fi afectată de incertitudinile din economia mondială, majorarea taxelor decisă de guvern şi restricţionarea creditării.

"Perspectiva pentru următoarele 12 luni este cu siguranţă mai pozitivă decât anul trecut. Dar va fi o cale dificilă, în special după ce noile măsuri ce vor fi adoptate de guvern", a explicat prodesorul Peter Spencer, economist şef al Independent Treasury Economic Model.

Marea Britanie va înregistra o creştere economică "anemică" în 2010, după o redresare nesigură în a doua jumătate a acestui an, estimează ITEM.

Ultimele date economice arată că în trimestrul al doilea al acestui an Produsul Intern Brut al Marii Britanii a fost cu 5,5 procente mai mic decât în perioada similară a anului trecut, iar factorii de decizie de la Banca Angliei se tem că ar mai putea dura câţiva ani până când PIB-ul va reveni la nivelul de dinaintea crizei, iar între timp un număr mare de locuri de muncă vor fi pierdute.

În plus, deşi datele recente arată că economia a depăşit cea mai dificilă perioadă, zilele trecute s-a anunţat că producţia industrială a scăzut cu 1,9 procente în luna august, ceea ce ridică unele semne de întrebare asupra posibilităţii ca economia să fi reînceput să crească în trimestrul al treilea.

Guvernul britanic va scoate la vânzare active de stat în valoare de 16 miliarde de lire sterline (25,4 miliarde dolari sau 17,2 miliarde euro), conform unui plan de reducere a datoriei publice anunţat săptămâna trecută de premierul Gordon Brown.

Marea Britanie traversează în prezent prin cea mai severă recesiune din ultimele decenii iar deficitul bugetar, diferenţa dintre cheltuieli şi venituri, ar urma să crească în acest an până la 175 miliarde lire sterline. Brown vrea să reducă la jumătate deficitul în următorii patru ani iar discursul de luni este o încercarea de a contracara argumentele opoziţiei conservatoare, potrivit căreia doar reducerea masivă a cheltuielilor publice şi reducerea datoriei pot relansa economia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite