Lecţie de viaţă în tabăra orfanilor de la Brezoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lecţie de viaţă în tabăra orfanilor de la Brezoi
Lecţie de viaţă în tabăra orfanilor de la Brezoi

Ei s-au adaptat vieţii în sânul naturii şi s-au întrecut la aprinsul focului

Când am ajuns în tabăra Castelul, care se desfăşoară în oraşul Brezoi, unii copii jucau volei, alţii rumy, iar câţiva curăţau de zor la ceapă şi morcov şi alegeau orez ca să pregătească cina. Câţiva tineri spărgeu lemne într-un colţ şi aprindeau focul. Pe nişte pirostrii au pus un tuci mare şi o oală în care să fiarbă orezul şi legumele.
„Gătim orez tailandez, cu legume şi cabanos, la tuci. La desert avem compot şi pepene“, ne explică Angela Zaharia, de 17 ani. Tot ea ne spune că tabăra o ajută foarte mult. „Astăzi am curăţat ceapă, morcov, am spălat vase şi am învăţat cum se face o mâncare. La tocat de ceapă a fost mai greu că ustură la ochi. Am făcut salată orientală, supă, mâncare de fasole şi carne pe grătar. Aici avem o ocupaţie şi învăţăm ceva. În centru doar lenevim, nu avem voie să gătim sau să intrăm în bucătărie“, ne povesteşte Angela, care e la centrul de plasament de la câteva luni. Părinţii o vizitează la centru şi din când în când o iau şi acasă.

O altă fată, de 15 ani, Lăcrămioara Popa, spune că la Brezoi este cea mai frumoasă tabără din toate la care a participat. „Am fost şi anul trecut în tabără aici şi la Târgu-Jiu. Niciuna nu a fost ca asta. Pe lângă gătit, am învăţat multe jocuri educative, am cântat şi am dansat seara la foc“, menţionează Denisa. Ea stă în centru de la nouă ani. Fata spune că părinţii o caută doar ca să le muncească pământul.

„Băieţii sunt cu spartul lemnelor, iar noi mai mult cu gătitul. Totul e ca un joc aici. Nu e greu. E suportabil şi pentru un copil mic. Cel mai frumos joc e cel cu îngerii“, ne povesteşte Denisa Zmărăndoiu, de 12 ani.  

Tabăra e finanţată de o asociaţie din Elveţia

Tabăra de la Brezoi s-a deschis pe 14 iulie şi se închide pe 28 iulie. Evenimentul este organizat de Asociaţia Orfanilor din Casele de Copii (AOCC) Râmnicu Vâlcea în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, Primăria Brezoi şi Fundaţia Pater Pio Voineasa. Tabăra este finanţată de ARPE Elveţia şi DGASPC, valoarea totală fiind de 5.000 de euro. „În tabără sunt aşteptaţi 100 de copii şi tineri din centrele de plasament din Râmnicu Vâlcea, în două serii. Acum avem 50 de copii care vor sta până pe 21 iulie, apoi vine seria următoare“, a spus pentru AdS, Mihai Ghebrea, preşedintele AOCC.

În tabără copiii învaţă să socializeze în primul rând. „Ei sunt împărţiţi în trei grupe. Astfel că, într-o zi, o grupă taie lemne, în altă zi găteşte, în alta spală vase şi se ocupă de foc. Ei fac totul singuri şi unde nu se pricep sunt ajutaţi de voluntarii AOCC“, declară Ghebrea.

În cele cinci zile de când sunt în tabără, copiii au învăţat să îşi monteze singuri corturile, au amenajat un teren de volei, o sală de mese, o magazie. Au învăţat un joc de strategie nocturn, cu lanterne. Au jucat rumy şi Puissance, şi-au improvizat o piscină pe râul Lotru pentru scăldat. Ei au adunat şi 100 de saci de gunoi de pe râul Lotru, pe o porţiune de 300 de metri.
În următoarele zile ei vor participa la concursurile de orientare turistică, de predare a ştafetei, aruncare cu bila, aruncare la ţintă şi aprinderea focului cât mai rapid.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite