Starul-ucigaş care a şocat Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starul-ucigaş care a şocat Brazilia
Starul-ucigaş care a şocat Brazilia

Cel mai popular prezentator TV din Manaus ar fi organizat cel puţin cinci omoruri din nevoia de subiecte tari.Până unde poate merge nevoia de rating? Faptul că reporterii erau mereu primii la locul crimei şi ştiau detalii a dat de bănuit.

VEZI AICI VIDEO

Într-una dintre ediţiile emisiunii „Canal Livre“, reporterul vorbea în timp ce se apropia de un cadavru aflat în pădure. „Miroase ca un barbeq ue. E un bărbat. Are miros de carne arsă. Am impresia că această crimă s-a petrecut la primele ore ale dimineţii.

A fost o execuţie“, spunea reporterul. Aceasta este una dintre cele cinci crime care sunt în prezent investigate de poliţia braziliană şi despre care anchetatorii cred că a fost organizată chiar de gazda popularei emisiuni, Wallace Souza.

Fost ofiţer de poliţie, Souza a devenit celebru ca prezentator TV, iar faima sa l-a ajutat să fie reales de trei ori în adunarea generală a statului Amazonas, cu număr-record de voturi. Reporterii săi, care lucrau necontenit, erau întotdeauna primii la faţa locului  atunci când era vorba de o crimă şocantă.

Exclusivitate cu orice preţ

Dar acum poliţia bănuieşte cum erau obţinute exclusivităţile de la emisiunea lui Souza. Poliţiştii susţin că el a organizat cel puţin cinci crime pentru a ridica ratingul şi, în acelaşi timp, pentru a ajuta ambiţiilor sale politice.

Fiul lui Souza, Rafael, este în închisoare din luna mai, fiind şi el acuzat de omucidere, trafic de droguri şi posesie ilegală de arme. Întreaga Brazilie este acum şocată de cazul starului TV care a mers mult prea departe pentru a-şi ridica ratingul. 

Ambiţii politice

Thomaz Vasconcelos Dias, şeful serviciului de informaţii al poliţiei,  susţine că planul lui Souza era de a folosi crimele pentru a-şi ridica popularitatea prin intermediul show-lui TV, a înlătura concurenţa şi a alimenta temerile publice privind crimele -  toate acestea pentru ca el însuşi să poată deveni secretarul pentru securitate al statului Amazonas.

„A încercat să-şi satisfacă toate interesele prin aceste crime. A reuşit să-i elimine pe mai mulţi dintre duşmanii săi, să destabilizeze securitatea publică şi să-şi mărească cifrele de audienţă, toate în acelaşi timp“, a declarat Vasconcelos.

El crede că e ciudat că reporterul a ştiut, de exemplu, că una dintre victime fusese ucisă la primele ore. „Cum de ştia toate aceste detalii? Asta ne-a atras atenţia“, a spus el. „Reporterii de la emisiunea lui Wallace Souza soseau primii la locul faptei şi asta pentru că Wallace ştia dinainte de aceste lucruri. Multe dintre ele erau înfăptuite pentru că el le ordonase“, se arată în raportul oficial al poliţiei. 

Afaceri cu droguri

Un tribunal din Brazilia a ordonat investigarea lui Souza pentru aceste crime, ca şi pentru acuzaţiile privind posesia ilegală de arme de foc, asociere cu traficanţii de droguri şi apartenenţă la organizaţiile acestora. Tribunalul urmează să decidă şi în privinţa retragerii funcţiei de deputat în legislativul statului Amazonas. 

Procurorii implicaţi în acest caz au declarat pentru un alt show de televiziune, „Fantastico“, că au primit ameninţări cu moartea, iar acum umblă înarmaţi.  Potrivit televiziunii braziliene, Souza i-a ameninţat pe poliţiştii care îi percheziţio- nau casa şi care au găsit suma de 15.000 de dolari şi muniţie specială, la care numai poliţia are acces. „Voi merge la secretarul pentru securitate“, ar fi spus el, potrivit poliţiei, însă Souza neagă faptul că ar fi făcut această ameninţare. 

Fostul bodyguard al lui Souza, Moacir Jorge da Costa, este şi el în închisoare, fiind acuzat de implicare în nouă crime. Acesta susţine că Souza şi fiul său au fost implicaţi într-un complot pentru uciderea unui judecător federal, Jaiza Maria Fraxe, care a apărut şi ea la emisiunea „Fantastico“, spunând că viaţa sa fusese ameninţată. 

Denunţat de bodyguard

Fostul bodyguard al lui Wallace Souza, Moacir Jorge da Costa, este în închisoare, fiind acuzat de implicare în nouă crime. Acesta susţine că Souza şi fiul său au organizat un complot pentru uciderea judecătoarei federale Jaiza Maria Fraxe.

Souza e liber şi continuă să lucreze normal

Organizaţia pe care poliţia susţine că ar conduce-o Wallace Souza este acuzată de implicare în cinci omoruri, victimele fiind trei traficanţi de droguri şi doi hoţi de maşini. Crimele au avut loc începând din 2007 şi până în februarie 2009.

Toate victimele au fost împuşcate şi toate aceste crime au fost subiecte ale emisiunilor sale.  Din cauză că are imunitate politică, Souza este în libertate. Secretarul său de presă, Isabella Siqueira, a declarat pentru cotidianul britanic „The Times“ că Souza neagă toate acuzaţiile.

„Este nevinovat. Această investigaţie are motivaţii politice din cauza popularităţii sale. Continuă să lucreze normal. A luptat întotdeauna contra ilegalităţilor şi traficului de droguri“, a spus ea, adăugând că emisiunea „Canal Livre“ a fost mereu populară şi nu avea nevoie de ridicarea ratingului. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite