Braşovul, sufocat de haosul imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitecţii avertizează că, în ultimii ani, în oraşul de sub Tâmpa s-a construit necontrolat. Traficul în centrul vechi, dar mai ales spre Poiana Braşov este sufocat din cauza noilor cartiere rezidenţiale care se construiesc în zonă.

Dezvoltarea imobiliară a Braşovului s-a făcut haotic, susţin specialiştii. De pildă, fosta pârtie de schi Camelia este acoperită acum de vile şi case de vacanţă.

„Problema cea mai mare e că prin astfel de gesturi se măreşte densitatea în zonele deja foarte dens locuite, cum s-a întâmplat cu cartierele comuniste, celebre pentru modul în care reuşeau să înghesuie mii de familii pe câţiva metri pătraţi şi, prin asta, în loc să descongestioneze, aceste proiecte aduc şi mai mulţi oameni”, a explicat arhitectul Lorand Bartha.

El a mai precizat că “nimeni nu îşi bate capul să ia în calcul impactul arhitectural şi urban pentru a se stabili forma şi volumul clădirii, contextul construit, densitatea zonei, funcţiunile publice din jur sau accesibilitatea”.

Rezervaţia Tâmpa, sufocată de blocuri

Unul dintre proiectele de dezvoltare imobiliară controversate este cel din cartierul Răcădău, unde se sapă, spun locuitorii din zonă, la limita rezervaţiei naturale Tâmpa. Câteva sute de braşoveni au semnat o petiţie pentru a stopa construcţiile. Ansamblul rezidenţial „Tâmpa Gardens”, proiect demarat în 2007, umbreşte aproape un sfert din versantul rezervaţiei. Este vorba despre  două blocuri de locuinţe, compuse din demisol, parter şi 12 etaje.

O altă dezvoltare imobiliară se derulează sub pădure, chiar lângă Grădina Zoologică din Cartierul Noua. Pe strada Brazilor se va dezvolta un proiect rezidenţial pe un teren care a aparţinut unei biserici: un bloc compus din parter şi şapte etaje, iar la subsol  se vor construi încă două niveluri, pentru garaje. Şi aici, locuitorii s-au plâns că o astfel de construcţie în vecinătatea caselor lor nu respectă nici regimul de înălţime şi nici cadrul arhitectonic al zonei.

Asociere cu municipalitatea

Primăria Braşov s-a asociat cu diverşi constructori în dezvoltarea unor proiecte imobiliare, ca parte a strategiei autorităţii locale pentru rezolvarea problemei locuinţelor. „Agenţia Locală pentru Locuinţe reprezintă cadrul pentru un parteneriat între municipalitate şi persoane juridice care doresc să construiască locuinţe. Au fost încheiate 16 astfel de asocieri, primele şapte cu termen de finalizare în acest an”, a precizat primarul Braşovului, George Scripcaru.

În privinţa construcţiilor din apropierea rezervaţiei Tâmpa, Scripcaru spune că autorizaţia de construcţie a fost eliberată pe baza tuturor avizelor, inclusiv cel de mediu. „În ultimii doi ani, am scos la licitaţie de mai multe ori terenul respectiv şi nu s-a prezentat nimeni, deoarece este o zonă foarte dificilă, care necesită forări la adâncime şi ziduri de sprijin”, a precizat primarul.

El mai spune că, la proiectul iniţial propus de austrieci, Comisia de urbanism a Primăriei a adus unele modificări în sensul că „a fost modificat regimul de înălţime al câtorva obiective, iar firma în cauză va trebui să asigure şi o zonă de protecţie a cartierului împotriva urşilor”.

Proiecte imobiliare

Fontana Residence -  Proiect dezvoltat de Koch&Partner, cu participarea Primăriei Braşov, în cartierul Valea Cetăţii, pentru construcţia a 1.800 de locuinţe.

Avantgarde - Ansamblu construit sub Tâmpa, de Maurer&Kasper, cu 13 milioane de euro.

Bellevue Residence - Proiect rezidenţial de lux, construit de Gabi’s Development, constând în şase blocuri, ridicate pe vârful Dealului Warthe.

Sezon Residence  - Complex de 172 de apartamente pe Drumul Poienii.

Hill View Residence - Proiectul Romland Development, la 4 km de centru, pe drumul spre Poiană, totalizează 150 de apar­tamente.

Pine Garden - Ancodom este compus din patru clădiri tip vilă în cartierul Şchei.

Silver Mountain - Proiect amplasat în Poiana Braşov, cu apartamente, vile, teren de golf şi hotel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite