Rromii: „Nu vrem şcoală, vrem case“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două locuinţe modulare în care au locuit trupe NATO în urmă cu trei ani vor fi transformate în clase unde vor învăţa elevii rromi din Săcele. Decizia autorităţilor locale i-a nemulţumit pe ţigani, care spun că sunt săraci şi au mai degrabă nevoie de o locuinţă, nicidecum de şcoală.

În casele modulare cumpărate în urmă cu trei ani din Germania de autorităţile locale din Săcele au locuit soldaţi ai trupelor NATO. Cele două imobile au fost achiziţionate de către fostul primar al municipiului braşovean Săcele, Vasile Laţa, cu 20.000 de euro fiecare şi urmau să asigure opt locuinţe familiilor de rromi.

Proiectul nu a fost finalizat fiindcă, la alegerile din 2008, a fost ales un nou primar, Florea Nistor, iar locuinţele de tip NATO au rămas în voia sorţii.
Acum, primarul vrea ca ele să fie transformate în şcoală şi deja a făcut toate demersurile pentru ca, din toamnă, elevii care intră în clasa întâi să înveţe în noua unitate de învăţământ.

„Aceasta va fi ca o anexă la Şcoala Generală nr. 5 din Gârcini. Sunt foarte mulţi copii care merg la şcoală şi, din estimările noastre, în toamnă, se vor forma între opt şi zece clase a câte 25-30 de copii. Mai trebuie să rezolvăm doar problema utilităţilor, fiindcă, deocamdată, nu există canalizare, apă şi energie", a spus primarul Florea Nistor.

Revoltă printre rromi

La auzul veştii că în loc de locuinţe casele de tip NATO vor fi transformate în şcoală, rromii din Gârcini s-au revoltat. „Sunt oameni săraci, cu copii, care nu au unde să doarmă şi primarul face şcoală. Nu se gândeşte nimeni că noi murim de foame? La ce trebuia altă şcoală? Este deja o şcoală, nr.5, care a fost renovată de curând şi este loc suficient. Să le dea cui n-are unde să stea", susţine Lucreţia Marşavela ( 55 de ani).

La fel cred şi părinţii ai căror copii intră în toamnă în clasa întâi. „Copilul meu poate merge şi la şcoala care este acum în Gârcini. Mai bine să dea casele NATO familiilor care au nevoie", a spus Codruţ Gândac, tatăl unui băieţel de şapte ani.

Singurii care s-au bucurat de noua şcoală au fost copiii. „La şcoală învăţăm să ne purtăm, să nu ne batem, să nu lipsim de la ore, altfel ne lasă repetenţi", a spus Tiberiu Crăciun Marin (13 ani), elev în clasa a VII-a.

„Am prieteni care în toamnă intră în clasa întâi. E bine pentru ei că vor merge la şcoală. Mie mi-ar plăcea să învăţ şi apoi să fac o şcoală de ospătari, fiindcă îmi place să gătesc şi o ajut şi pe mama la mâncare", a spus Rareş Mărunţelu (9 ani), elev în clasa a IV-a.

20.000 de euro, o casă NATO

Cele două case NATO cu etaj din Săcele au câte 18 camere fiecare cu o dimensiune de nouă metri pătraţi. Imobilele au fost folosite de trupele NATO pe post de birouri într-o bază militară din Germania. Odată cu mutarea trupelor, casele au rămas nelocuite, iar edilii din Săcele s-au gândit că ies mai ieftin dacă le cumpără pe acestea decât să construiască locuinţe noi pentru rromi.

O casă NATO cu cele 18 camere a costat 20.000 de euro. Locuinţele sunt construite din structuri uşoare, sunt izolate, iar încălzirea se poate face cu energie electrică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite