Procurorul arestat a turnat la Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Kiss şi-a pus haina în cap pentru a nu fi pozat
Alexandru Kiss şi-a pus haina în cap pentru a nu fi pozat

Procurorul Alexandru Kiss, care este arestat pentru luare de mită, a fost informator al Securităţii. Potrivit documentelor din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS), Kiss a folosit numele de cod „Antonius“.

În nota de constatare întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul CNSAS, se arată că procurorul „a fost recrutat în calitate de informator de către Inspectoratul Judeţean de Securitate Cluj în vederea supravegherii informative a anului I de studiu din cadrul Facultăţii de Drept, anul universitar 1978-1979".

Procurorul a semnat, la 23 martie 1978, angajamentul olograf de acceptare a colaborării şi apoi a furnizat o listă cu numele a şase colegi şi a două cunoştinţe.

Kiss a furnizat Securităţii doar date generale, precum „un coleg a întârziat o săptămână de la facultate, deoarece a fost în excursie în Ungaria". După terminarea facultăţii, el a refuzat să mai continue colaborarea. Pentru că toate datele au fost puţine şi generale, lui Kiss nu i s-a atribuit calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii.

Procurorul-şef al Secţiei Penale a Parchetului Tribunalului Covasna a primit, sâmbătă, mandat de arestare pe 30 de zile. Kiss a fost surprins în timp ce lua 2.000 de lei mită de la una dintre persoanele cercetate în dosarul permiselor din Covasna. Szekely Karoly îi dăduse banii pentru a înlocui câteva probe la dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite