Braşov: Denumirea în limba română a localităţii Miercurea Ciuc a fost acoperită cu scriere runică secuiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denumirea în limba română a localităţii Miercurea Ciuc de pe panourile de intrare şi de ieşire în/din oraş a fost acoperită, în noaptea de marţi spre miercuri, cu autocolante reflectorizante inscripţionate în scrierea runică secuiască, potrivit  Mediafax.

CITEŞTE ŞI:

Mircea Duşa: „În ultima perioadă a crescut numărul evenimentelor cu un puternic specific antiromânesc“

Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare

În dimineaţa aceasta, pe indicatoarele amplasate la cele 6 intrări/ieşiri din Miercurea Ciuc nu mai exista inscripţia în limba română a localităţii, ea fiind acoperită complet de autocolante cu vechea scriere secuiască a denumirii reşedinţei harghitene, sub care figurează doar denumirea în limba maghiară - Csikszereda.

Poliţiştii rutieri au anunţat Primăria Miercurea Ciuc, cerând ca autocolantele să fie dezlipite şi că, în calitate de administrator al panourilor rutiere şi al drumurilor din localitate, va suferi consecinţele. „Vom sancţiona contravenţional administratorul domeniului public şi vom înlocui panourile indicatoare pe care nu se mai regăseşte denumirea în limba română a localităţii Miercurea Ciuc", a declarat pentru Mediafax, şeful Poliţiei Rutiere Harghita, comisarul şef Cezar Asandei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Gheorghe Filip, a afirmat că un astfel de demers reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare şi că, în paralel cu măsurile de sancţionare a Primăriei, se va desfăşura o anchetă pentru depistarea vinovaţilor.

„Panourile nu mai sunt conforme cu standardele legale şi prevederilor OUG 195/2002 şi nici cu HG 1206/2001, care prevăd că indicatoarele pot fi inscrirţionate şi în limba minorităţii, dacă ponderea acesteia depăşeşte 20 la sută, cu condiţia ca prima inscripţionare a localităţii să fie făcută în limba oficială a statului. În cazul de faţă inscripţia în limba română nu mai există, astfel încât vor fi luate măsuri de sancţionare şi, în paralel, vom desfăşura cercetări pentru a descoperi cine a lipit autocolantele cu scriere runică secuiască" a precizat Gheorghe Filip pentru Mediafax.

Primăria „aruncă pisica“ la alţii

Reprezentanţii Primăriei Miercurea Ciuc au declarat că nu au autorizat un astfel de demers, că au aflat de la jurnalişti de el şi apreciază că el ar fi „un răspuns" dat Poliţiei Rutiere de către un cetăţean nemulţumit de amenzile aplicate municipalităţii pentru panourile inscripţionate în limba maghiară, aflate în sensurile giratorii din faţa Tribunalului Harghita şi a Liceului Marton Aron.

„Nu am autorizat acest lucru, chiar noi am pornit, în urmă cu o jumătate de an, o astfel de acţiune prin care să primim autorizaţie să putem noi, ca Primărie, să montăm astfel de inscripţii, dar ne-a fost resprinsă de instanţa judecătorească. Acum aflu de la Dvs. că au fost lipite astfel de autocolante.  Se pare că această acţiune este un răspuns la actele Poliţiei, care s-a legat de inscripţiile maghiare şi chiar a amendat Primăria Miercurea Ciuc, lucru care a stânjenit pe cineva care, ca reacţie, a făcut acest demers" a spus viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Szoke Domokos.

În cursul după-amiezii, angajaţii primăriei vor dezlipi autocolantele care au fost montate pe indicatoarele de la ieşirile şi intrările în Miercurea Ciuc, pentru a „rezolva problema fără alte diversiuni", conform declaraţiei viceprimarului.

Scrierea runică secuiască este cvasinecunoscută de populaţia maghiară, la nivelul judeţelor Covasna şi Harghita urmând cursurile de învăţare a acesteia, iniţiate de „Garda Secuiască", aproximativ 200 de persoane.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite