Braşov: Cruce din flăcări pentru sufletul eroilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cruce de lumină pentru eroii de la Braşov
Cruce de lumină pentru eroii de la Braşov

În memoria braşovenilor seceraţi de gloanţe în noaptea de 22 decembrie, azi-noapte, la ora 2.40, au fost aprinse lumânări, s-au spus rugăciuni, iar în geamurile Prefecturii au fost arborate panouri cu numele lor.

Câţiva revoluţionari braşoveni s-au strâns în această noapte în faţa Prefecturii Braşov pentru a rememora zilele însângerate de acum 20 de ani, când, peste 80 de persoane au trecut în nefiinţă, iar alte câteva sute au fost rănite în luptă. În memoria celor trecuţi în nefiinţă, revoluţionarii au făcut în faţa Prefecturii o cruce din lumânări, iar în geamurile clădirii au arborat panouri cu numele celor trecuţi în nefiinţă. Ei  s-au pus în genunchi, s-au rugat şi, nu în ultimul rând, au promis că lupta pentru aflarea adevărului nu s-a sfârşit, ci vor lupta în continuare în acest sens.

Revoluţionarii prezenţi la comemorare au jurat că vor lupta în continuare pentru aflarea adevărului. În memoria braşovenilor seceraţi de gloanţe în noaptea de 22 decembrie, au fost aprinse lumânări, s-au spus rugăciuni, iar în geamurile Prefecturii au fost arborate panouri cu numele lor. 

Cei 11 revoluţionari strânşi azi-noapte la troiţa din faţa Prefecturii spun că au iniţiat acestă comemorare din dorinţa de a afla adevărul despre Revoluţie şi pentru ca persoanele care au murit în acele zile să îşi găsească în sfârşit, liniştea.

Cruce de foc pentru martirii braşovului

„Fără Dumnezeu, nu putem afla adevărul şi nici ieşi din mocirla în care ne scăldăm de acum 20 de ani. Asupra noastră a căzut un blestem al celor care s-au dus nevinovaţi dintre noi şi nu le-am putut cinsti memoria prin adevăr, să le spunem cine i-a ucis. Aceasta e datoria noastră sfântă atât faţă de ei, cât şi faţă de copiii noştri, care se vor naşte în mocirla morală în care trăim noi şi o să ne întrebe de ce n-am aflat adevărul", a spus colonelul în rezervă Tocan Viorel.

Primele focuri de armă

Infernul la Braşov a debutat acum 20 de ani în noaptea de 22 spre 23 decembrie, când la staţia de amplificare din „Judeţeana" de partid se anunţă că un grup de terorişti se pregăteşte în barul Hotelului Aro să atace. În jurul orei 2.30 s-au auzit primele focuri de armă şi prima victimă a fost doborâtă.

Era bărbatul ce vorbea mulţimii la un microfon din faţa sediului actualei Prefecturi. Imediat după acest incident s-a stins lumina în toată clădirea Comitetului Judeţean al PCR. După câteva minute de linişte, a urmat dezlănţuirea infernului. Indivizi necunoscuţi au început să tragă din clădirile din jurul Prefecturii în mulţime.

Cruce de foc pentru eroii braşoveni

O lumânare pentru eroi

„Exact la ora asta, acum 20 de ani, am fost trimis în misiune pentru a lua o maşină de la garajul Partidului şi a aduce pâine soldaţilor şi celor care erau în clădirea Judeţenei. Primul foc l-am auzit din parc, iar unul din cartuşe mi-a trecut prin palton", îşi aminteşte Nicolae Samson.

Braşovenii pot veni timp de două zile în faţa Prefecturii pentru a reîmprospăta lumânările aprinse în memoria eroilor Braşovului. „Această cruce trebuie să ne lumineze propriile noastre conştiinţe", a explicat Gheorghe Iosif, reprezentantul Portalului Revoluţiei, organizatorul comemorării de azi-noapte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite