Jucărie din Neolitic, găsită în Cetatea Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2011 se va deschide singurul muzeu din România care nu va avea obiectele prezentate în vitrine şi etichetate.

Muzeul din Cetatea Râşnovului va fi împărţit pe diferite perioade, de la preistorie şi până în zilele noastre. Majoritatea exponatelor vor fi descoperiri din cadrul campaniilor arheologice desfăşurate în ultimii doi ani, în Cetate.

Citiţi şi:

Se caută comoara arheologică de la poalele dealului Istriţa

La Braşov vor dispărea 4 oraşe şi 42 de comune!

„Sunt descoperiri de o importanţă mare. De exemplu, până acum nu se ştia că pe Dealul Cetăţii Râşnov a existat o aşezare omenească înainte de perioada dacică. Descoperirile arată că aici s-a locuit încă din perioada neoliticului. În cadrul campaniilor arheologice au fost descoperite două obiecte din Neolitic. Unul reprezintă o rămăşiţă de unealtă, iar cel de-al doilea, cel mai important, de altfel, este o jucărie din acea perioadă. Este un patruped ce poate fi un căţel sau un cal", adaugă Nicolae Pepene.

O altă atracţie a muzeului o va reprezenta o cahlă, element decorativ folosit la sobe, în perioada 1500-1550, găsită în interiorul Cetăţii. Aceasta reprezintă un cavaler pe al cărui scut este imprimată emblema Râşnovului, adică trei trandafiri. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât aceasta atestă că Râşnovul este printre puţinele localităţi din ţară care deţine o emblemă atestată istoric de peste 500 de ani.

„O imagine face cât 1.000 de cuvinte. Niciodată un exponat care are doar o etichetă şi este într-o vitrină nu-l va impresiona prea mult pe privitor. Dacă acel exponat face parte dintr-un decor ce reprezintă perioada istorică, omul va fi liber să-şi imagineze mai mult decât vede", spune Nicolae Pepene, şeful Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Râşnov. Biletul de intrare la muzeu va costa 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite