Braşov: Jocuri şi tradiţii de 1 iunie la Bran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Jocuri şi tradiţii de 1 iunie la Bran
Braşov: Jocuri şi tradiţii de 1 iunie la Bran

Sute de copii de la Şcolile din zona Bran-Moeciu, dar şi din Braşov, Codlea  sau Râşnov au avut ieri parte de o sărbătoare de zile mari.

Micuţii din cliclul primar au mers la Castelul Bran unde s-au întâlnit cu meşteşugari din toate colţurile ţării, care le-au dezvăluit secretele tradiţiilor româneşti.
Imediat ce au ajuns la poarta castelului copiii au fost întâmpinaţi de celebrul bufon Marcelor şi de Arturo, gazda de curte. Cele două personaje erau nelipsite de la evenimetele Casei Regale la începutul secolului trecut. Micii vizitatori au aflat cum era odinioară viaţa la castel, dar şi care erau tradiţiile  şi obiceurile  acum mai bine de o sută de ani. 

Au modelat lutul

După „lecţia de istorie“ a venit şi momentul mult aşteptat. Copiii au putut pune în practică tot ce le-au spus meşteşugarii prezenţi la săbătoare. „Ucenicii“ au învăţat să mânuiască roata olarului şi au reuşit să facă farfurii şi statuete, pe care le-au pictat apoi cu motive din zona Horezu.  Cei mai pricepuţi dintre copii au reuşit să realizeze fluiere în formă de păsări sau răţuşte.  „ Copiii vor învăţa să facă căsuţe, castele, dar şi figurine cu chipul lui Vlad Ţepeş, toate unicate. Cu siguranţă cei mici vor pleca încântaţi de aici“ a spus Nicolae Diaconu Şofroneşti, meşter popular din zona Codlea.
Copiii talentaţi la desen au pictat icoane şi au desluşit tainele vitraliilor.

Concurs de tir cu arcul


Elevii au putut participa şi la concursuri de tir cu arcul pe echipe. Pentru ca totul să fie cât mai original, copiii au primit costume de cavaleri şi au putut să îşi picteze singuri scuturile cu simbolurile pe care şi le-au dorit.  Cel mai mic participant a fost un băiat de doar 4 ani din satul Poarta (Bran) care a ţinut neapărat că să se lupte de la egal la egal cu copiii mai mari. „Am văzut că e concurs şi vreau şi eu să trag cu arcul neapărat“ a spus Cătălin Bârzoiu , în timp ce aştepta să îi vină rândul la tolba cu săgeţi. Cei mai talentaţi au câştigat premii în dulciuri.
Vizitatori din alte judeţe
Şi copiii mai mari au fost încântaţi de eveniment. „Am zăvut fluiere în formă de păsări şi multe figurine din lut. Vreau să învâţ să fac şi eu aşa ceva. E foarte interesant“ a spus Diana Avădanei, elevă în clasa a IV a Şcoala Generală Poarta (Bran).
La sărbătoare au sosit şi elevi din Craiova şi Întorsura Buzăului, care s-au bucurat că pe lângă vizita la castel au putut participa şi la jocuri şi concursuri.

Azi s-a deschis castelul

La ora 13.00 s-a inaugurat  Castelul Bran, redecorat complet, după cum a fost pe timpul reginei Maria şi al principesei Ileana. Toate obiectele cu care au fost reamenajate dormitoarele regale, sufrageria sau camera de muzică a reginei, au fost cumpărate de moştenitori din Italia. De ieri, vechile exponate pot fi admirate la muzeul de la Vama Medievală. Spaţiul în care au fost expuse piesele a fost restrâns la nouă săli, în loc de 11.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite