„Furnica“, executată silit de Regele Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Regală a anunţat că a declanşat procedurile pentru a intra în posesia complexului turistic de lângă Castelul Peleş. Demersul vine după ce Regele Mihai a câştigat procesul cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a anunţat că Regele Mihai nu a intrat încă efectiv în posesia Complexului „Furnica". RA-APPS a solicitat un răgaz de o lună pentru a-şi putea evacua bunurile din cadrul imobilelor care au fost retrocedate, iar Casa Regală a fost de acord cu acest termen.

Mai citeşte şi:

Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai primesc lunar câte 5.866 lei / Băsescu are un salariu de 6.702 lei

În 2006, Guvernul, prin RA-APPS, şi Casa Regală au semnat un protocol prin care Regele Mihai I să reintre în proprietatea Domeniului Peleş.

Neînţelegeri asupra preţului

Disputele au apărut în momentul în care s-a discutat suma pe care Casa Regală trebuie să o achite statului pentru lucrările efectuate. Din această cauză, restituirea nu a avut loc practic şi s-a ajuns la instanţele de judecată. În tot acest timp, RA-APPS a continuat să administreze întregul Complex „Furnica" de la Sinaia, mai puţin Castelul Peleş.

Reprezentanţii Guvernului au apreciat, la negocieri, că suma aferentă compensării se ridică la 10,7 milioane de euro. De cealaltă parte, Casa Regală susţine că preţul corect este de 2,5 milioane de euro, relatează Mediafax.

Pentru a accelera procesul de retrocedare, Regele Mihai a declanşat procedura de înscriere în evidenţele Cărţii Funciare, prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova.

Este vorba despre dreptul de proprietate pentru imobilele din Domeniul Peleş, în lipsa proceselor-verbale de punere în posesie şi a plăţii sumei respective. RA-APPS a fost somată să lase „în deplina proprietate şi liniştită posesie" Complexul „Furnica". Procesul a fost câştigat de Casa Regală, sentinţa fiind definitivă şi executorie.

Complexul „Furnica" face parte din Domeniul Peleş şi are aproximativ 240 de încăperi, la care se adaugă ateliere, terase şi alte  construcţii cu suprafaţa totală de 3.982 de metri pătraţi. Este vorba despre Casa Cavalerilor, Castelul Foişor, Clădirea Economat, Garajul Nou şi cel Vechi, Uzina Electrică, Casa Nouă şi cea Veche a Grădinii, Cazarma, Spălătoria şi sera.

Anchetă

Corpul de Control al premierului a acuzat de nereguli şi lipsă de transparenţă comisia care a negociat Memorandumul de înţelegere dintre fostul Guvern şi Regele Mihai pentru retrocedarea Domeniului Peleş. Unul dintre responsabili a fost considerat Adrian Iorgulescu, fostul ministru al Culturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite