Judecător demisionar: „Autorităţile ne sfidează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Niţă, fostul vicepreşedinte al Judecătoriei Brăila, a anunţat ieri că renunţă la magistratură şi a reclamat faptul că în România nu sunt respectate deciziile instanţelor. Magistratul brăilean susţine că protestează faţă de sistem şi de presiunile care se fac asupra actului de justiţie.

Florin Niţă (34 de ani) a mers, ieri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-şi motiva gestul. „Am făcut ceea ce doamna Macovei ne-a cerut să facem: dacă nu ne convine, să plecăm din sistem", a spus magistratul.

Vicepreşedinte al Judecătoriei Brăila din octombrie 2009, Florin Niţă şi-a anunţat demisia la 2 iunie, pe blogul personal. El a publicat pe internet o scrisoare deschisă adresată statului român, în care dă glas formei sale de protest. Ieri, bărbatul şi-a depus oficial demisia şi a fost chemat la CSM. „Demisia este un act care nu se susţine. Sunt primul judecător care o face, acum, la CSM", a spus Niţă.

Reducerea salariului, unul dintre motive

„Eu reclam presiunile nu atât din interior, cât din exterior spre sistemul de Justiţie. S-au adunat, în timp, mai multe lucruri şi de aceea am luat această decizie. Pentru că se fac presiuni asupra întregii puteri judecătoreşti. Punctual, m-au deranjat declaraţiile recente ale ministrului de Finanţe, că judecătorii se fac responsabili pentru aplicarea măsurilor de austeritate", a susţinut Florin Niţă.

Acesta a adăugat că a luat decizia de a demisiona şi din cauza anunţatelor reduceri de salarii în sistemul bugetar. „Aveam o leafă de 6.000 de lei şi rate lunare de 2.200 de lei. Odată cu reducerea de 25%, bineînţeles că nu m-aş mai fi descurcat cu banii. E şi acesta un motiv", a declarat magistratul. Acesta povesteşte că, prin gestul său, renunţă la banii Statului pentru că se simte insultat de evenimentele din ultima perioadă. „Ieşirile instituţiilor publice sunt adevărate insulte.

Autorităţile ne sfidează, nu respectă hotărârile judecătoreşti, nu respectă drepturile omului. Am lucrat, în 2005, cu doamna Macovei, la minister, iar fac ceea ce a cerut. Plec! Deşi nu am nicio perspectivă profesională", a mai spus Niţă.

Adrian Vank, preşedintele Judecătoriei Brăila, îşi susţine fostul coleg. „În mod firesc pierdem cu toţii un coleg, iar la nivel general, recesiunea aceasta pentru Judecătoria Brăila aduce, pe lângă pierderea unui procent din salariu, şi pierderea unui profesionist", a declarat Adrian Vank.

Gestul magistratului Florin Niţă este susţinut de cei care lucrează în sistemul juridic românesc. „Nu ştiu ce ne face, pe noi, cei care îţi împărtăşim ideile, să mai rămânem în sistem. Poate iluzia că nu e încă totul pierdut, dar iluzia asta mărturisesc că se îndepărtează şi de mine, şi de foarte mulţi colegi ai noştri", i-a transmis demisionarului Adina Daria Lupea, de la Curtea de Apel Cluj.

Vrea să intre în avocatură

Florin Niţă vrea să intre în Baroul Avocaţilor din Brăia, dar nu pentru asistenţă, ci pentru consultanţă. „Ceea ce înseamnă că nu voi fi remunerat. Nu ştiu ce voi face! Repet, nu am nicio perspectivă profesională. Dar prefer să procedez în acest mod. Cred că mă voi descurca, mă voi ocupa de consultanţă juridică", a declarat el.

La ieşirea de la audierile CSM, judecătorul a declarat că membrii consiliului i-ar fi spus că gestul lui ar trebui urmat de toţi magistraţii din România. „Mi-au spus că este cazul să ne apărăm cumva demnitatea atacată de puterea politică", a afirmat judecătorul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite