Balta Mică a Brăilei, a doua Deltă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a se răsfira în cele trei braţe prin care se varsă în mare, Dunărea a mai făcut o minune: o Deltă mai mică. Înconjurat de nuferi, de păsările gălăgioase şi de sălciile unde localnicii îi lăsau merinde bandi­tului Terente, uiţi uşor de zgomotele şi de mirosurile oraşului.

Numărul celor care vin să vadă anual frumuseţile din Balta Mică a Brăilei a crescut în ultimii ani, însă administraţia Parcului Natural Balta Mică apreciază că potenţialul turistic este mult mai mare. În 2009, aici au ajuns 2.912 turişti, reprezentând 11,6 % din potenţialul turistic estimat al zonei.

Mai citiţi şi:

Reportaj: Balta Mică a Brăilei, a doua Deltă a României/Vezi aici frumusețile Parcului Natural și află oferta turistică

GALERIE FOTO CU FLORA ŞI FAUNA

„Unul dintre punctele tari este faptul că accesibilitatea în zonă e mai bună decât cea în Deltă", spune Radu Moisei, directorul rezervaţiei. Aflat la o aruncătură de băţ de oraş, parcul are o ofertă turistică bogată. Până acum, administraţia parcului a cuprins în planul de turism 12 pensiuni şi mai multe locuri de campare.

VEZI GALERIE FOTO

În Balta Mică a Brăilei, turiştii pot observa peste 200 de specii de păsări. Dintre acestea, 163 de specii de păsări figurează pe liste de conservare. 74 de specii de mamifere, reptile, amfibieni şi peşti sunt, de asemenea, protejate, dintre care 23 sunt trecute pe anexele prioritare. Practic, zona se bucură de un triplu statut, de Parc Natural, Sit Ramsar, din 2001, şi Sit Natura 2000.

Colonia „Chiriloaia"

Legenda spune că o femeie frumoasă, pe nume Chira Chiralina, a fost răpită de un marinar arab aflat pe un vas grecesc şi adusă la acest lac, care a primit numele ei. Marinarul a fost urmărit şi s-a spânzurat, de atunci locul în care acesta a fost găsit fiind numit Harapu.
Frumuseţile parcului se dezvăluie pas cu pas.

După un drum de jumătate de oră pe Dunăre, ajungi în zona Parcului. Pe o porţiune de aproximativ 500 de metri, urmezi o cărăruie din lemn până la stăvilar. Călătoria de aici până la Lacul Chiriloaia continuă în barcă, iar ghidul are grijă să-ţi arate păsările şi frumuseţile zonei.

image

Trei trasee speciale

După ce treci de brâul de stuf, intri într-o altă dimensiune. Colonia de păsări are condiţii bune de hrană aici, dar şi linişte. Tocmai de aceea, barca se va opri la distanţă de cuiburile păsărilor, pentru a nu le stresa. Păsările pot fi urmărite, fotografiate sau filmate de cei care urcă în turnurile de observaţie de pe Lacul Chiriloaia.

De aici se văd foarte bine privighetori, pitulici, piţigoi, gheonoaie, cinteze, lăstuni, cormorani, stârcul cenuşiu, lopătarul, egrete, lişiţe şi lebede.
Există mai multe variante pentru turiştii care merg la Baltă. Primul itinerar are o durată de trei ore şi costă 250 de lei pentru un grup format din cinci persoane.

Plecarea se face de la Baza Nautică cu ambarcaţiunea rapidă cu motor, pe traseul Gura privalului Hogioaia (Insula Fundu Mare) - lacul Chiriloaia şi retur. Ghidul vă va arăta locurile cu cei mai frumoşi nuferi, ascunzătorile lui Terente, dar şi zonele de hrănire ale diverselor specii de păsări din colonia de pe lacul Chiriloaia.

Varianta de 5 ore are un preţ de 320 de lei şi include în plus deplasarea la privalul Dârnea şi retur, cu urmărirea ecosistemelor acvatice şi terestre din turnul de observaţie de la prival. Al treilea traseu durează 7 ore şi costă 380 de lei, fiind o continuare a celui de 5 ore. Acesta include deplasarea de la privalul Dârnea la observatorul de pe iezeru lui Stan şi retur, cu urmărirea vulturilor codalbi pe lacul Misăilă.

image

Turiştii pot alege mai multe itinerare pentru plimbările cu barca

În bârlogul lui Terente

Ştefan Vasali, supranumit Terente sau „Regele bălţilor", a devenit tâlhar de la 20 de ani. El a făcut avere în anii ‘20, atacând singur sau în diverse bande. A fost încarcerat şi a evadat de mai multe ori, ascunzându-se în Balta Brăilei. La Tichileşti trăieşte un brăilean ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani. Pe când avea 10 ani, el îşi însoţea tatăl în Baltă pentru a-i lăsa mâncare lui Terente în scorburile din sălcii. Locurile indicate de bătrân sunt acum prezentate turiştilor de ghizii parcului.

Pescuit, paintball şi escaladă

SITUARE. Parcul Natural Balta Mică a Brăilei cuprinde toate ostroavele şi insuliţele aflate la sud de Brăila până la podul de la Giurgeni - Vadul Oii: Insula Arapului, Insula Fundul Mare, Insula Calia, Insula Mică a Brăilei, Ostrovul Crăcănel, Insula Vărsăturii şi Braţul Arapu, Braţul Calia, Braţul Pasca, Braţul Cremenea, Braţul Mănuşoaia, Braţul Vâlciu şi Braţul Cravia.
ACCES. Din Portul Brăila sunt curse organizate cu vaporul sau cu barca, iar drumul durează două ore. În satele din Baltă puteţi ajunge şi cu maşina, pe Drumul Judeţean 212A.
ACTIVITĂŢI. Plimbări cu vaporul pe Dunăre şi pe canale, excursii cu bărci lipoveneşti şi drumeţii, vânătoare, pescuit, escaladă (în Munţii Măcinului), observarea coloniilor de păsări, plimbări cu bicicleta, caiac-canoe, tabere de cercetaşi, paintball. În zonă pot fi degustate bucate greceşti, turceşti, româneşti şi lipoveneşti, făcute după reţete unice.
INFORMAŢII. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul oficial al rezervaţiei (www.bmb.ro) şi la adresele www.turistik.ro sau http://dsbraila.rosilva.ro.

Ofertă pentru îndrăgostiţi:căsătorii pe lacul Chiriloaia

image

Colonia de păsări de pe lacul Chiriloaia este una dintre atracţiile zonei 

Nu trebuie să vă faceţi griji pentru cazare în Balta Brăilei. La Gropeni, familia Puia a ridicat o pensiune, „Lebăda", pentru turiştii care vor să vină să vadă frumuseţile din împrejurimi.

O altă ofertă vine din partea unei firme de turism („Bonasia"), care are pregătite şapte pachete turistice pentru Parcul Natural Balta Mică a Brăilei: „Unul dintre pachete cuprinde vizite la ascunzătorile lui Terente din aceste lacuri şi insule, dar şi povestirea legendei celebrului bandit. Vrem să le oferim turiştilor câte un CD cu povestea lui Terente, iar ghidul le va arăta aceste ascunzători, în timp ce le va spune câteva lucruri despre Terente", spune Valentin Buhaev, directorul firmei. Cazarea e asigurată la una dintre cele 12 pensiuni, iar mâncarea servită este sută la sută ecologică, din gospodăriile localnicilor, meniul fiind specific locului.

În plus, pentru îndrăgostiţi, firma oferă un pachet special, căsătorii civile oficiate de primarul comunei Chiscani, Ion Crăciun, într-un decor mirific, cu nuferi şi păsări, la colonia Chiriloaia. "Pachetul «Săptămâna de miere între nuferi şi păsări»" include cazarea tinerilor şi a apropiaţilor la una dintre pensiuni, plimbări pe lacuri cu bărci de lemn şi mese tradiţionale", explică Valentin Buhaev.

O variantă bună pentru cazare e şi pensiunea lui Costel, din Chiscani. Crescut de mic în Baltă cu poveştile lui Terente, Costel Petre a decis să le ofere turiştilor un loc aparte, în apropierea Bălţii, pentru relaxare şi pescuit. Proprietarul îşi aminteşte viaţa din Baltă de pe vremea copilăriei sale şi spune că ar vrea să reconstituie pentru turişti acele vremuri. „Viaţa noastră era în jurul Bălţii. Aici aveam peşte, lemne de foc, iar când se retrăgeau apele făceam agricultură, grădinile erau un paradis", povesteşte Costel Petre.

Turiştii îşi culeg fructele şi legumele

Bărbatul vrea să aducă mai multe căsuţe de lemn pe parcela de pământ pe care o deţine la Vărsătură, iar turiştii care vor veni să aibă pe masă produse din gospodărie, pe care să le culeagă singuri. „Avem o afacere de familie. Pe trei hectare cultivăm căpşuni. Avem o solă unde vine lumea şi culege căpşunile pe care vrea să le cumpere. Aşa m-am gândit la turismul de fermă. Să vină omul să vadă pepenii, roşiile, castraveţii şi să aleagă singur ce să mănânce. De aici, ideea cu căsuţele de lemn", explică Petre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite