Braconaj şi gunoaie în Deltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării este instituţia de care au grijă cele mai multe ministere şi autorităţi locale.Un raport al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, lansat ieri în cadrul unui seminar despre Delta Dunării, arată că rezervaţia stă prost la capitolul comunicare instituţională, la administrarea resursei piscicole, la regimul construcţiilor, dar şi la gestionarea deşeurilor.

Analiza arată că cinci ministere au atribuţii asupra Deltei, dar acţiunile acestora nu sunt coordonate la nivel central. În privinţa administrării resursei piscicole, în Delta Dunării există o piaţă neagră a comerţului cu peşte. Cu toate că este controlat de şase autorităţi de control, braconajul este în floare, iar autorităţile au confiscat numai 23 de tone de peşte din cele 5.000 de tone capturate ilegal. Numărul de dosare penale diferă de la o autoritate de control la alta.

Documentaţiile de urbanism pentru construcţiile din Delta Dunării n-au fost încă revizuite, deşi administraţiile locale ar fi trebuit să facă acest lucru până în iunie 2010. În privinţa gunoaielor, în Delta Dunării funcţionează un singur depozit de deşeuri la Sulina. În rest, deşeurile sunt depozitate necontrolat, ceea ce generează un impact negativ asupra ecosistemelor şi asupra sănătăţii oamenilor.

Deşi există, planul de management al Deltei Dunării n-a fost încă aprobat de către Ministerul Mediului. Studiul mai arată că reconstrucţia ecologică a zonelor amenajate din rezervaţie este blocată în prezent între interesele economice ale consiliului judeţean şi incapacitatea de acţiune a Adminsitraţiei Deltei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite