Botoşani, patria grăsunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcia şi ignoranţa părinţilor au efecte extreme asupra copiilor, care ajung fie obezi, fie, dimpotrivă, numai piele şi os. În judeţul Botoşani, unul dintre cele mai sărace din ţară, medicii au în evidenţă aproape 200 de copii sub patru ani care cântăresc mult peste greutatea normală.

Din cei 2.400 de obezi din judeţ, jumătate sunt tineri, iar 200 dintre aceştia sunt copii aflaţi în primii ani de viaţă. Medicii cred că numărul grăsunilor este mult mai mare din cauză că părinţii asociază greutatea mare a copilului cu sănătatea şi nu cer sfatul medicului.

„La ţară lumea mănâncă orice şi spune că e sănătos. De regulă, carne plină de grăsimi. La nivel psihic, părinţii le inoculează ideea că trebuie să mănânce ca să nu moară de foame şi nu mai ţin cont de alimente. Mănâncă orice, chiar şi mâncăruri interzise copiilor, bogate în grăsimi”, spune nutriţionistul Elena Nistorescu.

Un caz extrem este cel al lui Gabriel, care la şapte ani a ajuns la peste 100 de kilograme, adică de trei ori mai mult decât era normal pentru vârsta lui. Provenit dintr-o familie săracă şi dezorganizată, Gabriel obişnuia să mănânce orice. Când a fost internat la un centru de plasament, băiatul abia se mai putea mişca şi avea probleme cardiace. Până acum, cu ajutorul psihologilor şi a unei diete severe, a reuşit să piardă 35 de kilograme.

Şi viitoarele mămici urmează aceeaşi „reţetă”, convinse că vor aduce pe lume copii sănătoşi. Astfel, în ultimii zece ani, peste 30 de copii „giganţi”, de peste cinci kilograme, au venit pe lume la Maternitatea Botoşani. Toţi au fost monitorizaţi în primii trei ani de viaţă din cauza problemelor cauzate de greutatea prea mare pentru vârsta lor.

„Un copil născut cu o greutate prea mare va avea o predispoziţie genetică spre îngrăşare. Ei sunt cei mai predispuşi la obezitate”, explică Ladislau Szente, directorul Maternităţii Botoşani.

Copii înfometaţi până la moarte

image

La doi ani, Florentina arăta ca un copil de câteva luni  M.I.



În paralel cu micuţii obezi, la Botoşani au apărut şi alte cazuri şocante, ale unor copii care dimpotrivă, au fost înfometaţi până la moarte. În ultima lună, a murit o fetiţă subnutrită din Flămânzi.

O simplă răceală i-a fost fatală micuţei, ai cărei părinţi spun că nu au avut suficiente mijloace ca să-şi întreţină copilul şi nici nu au primit sprijin de la primăria din localitate.

De asemenea, la Spitalul de Pediatrie a fost internată, la începutul acestei luni, o fetiţă din Săveni care la doi ani avea doar şase kilograme, nu vorbea şi nu mergea.

Când au văzut copilul, medicii au crezut că aceasta are doar câteva luni. ,,Mama ei plângea şi ne-a spus că nu mai are ce să îi dea de mâncare şi se temea că va muri acasă.

Fetiţa a fost înfometată”, spune unul dintre asistenţii care o îngrijesc pe micuţa Florentina. Aceasta a mai fost internată în aceeaşi stare, în cursul anului trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite