Şcoală primară transformată în birt comunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În curtea şcolii din Coşuleni se auzeau până mai ieri râsetele copiilor. Azi, doar un zumzet în jurul paharelor de votcă
În curtea şcolii din Coşuleni se auzeau până mai ieri râsetele copiilor. Azi, doar un zumzet în jurul paharelor de votcă

Unitatea de învăţământ cu clasele I-IV din satul Coşuleni a ajuns magazin mixt, unde se vinde şi băutură, din dispoziţia primarului. Elevii sunt nevoiţi acum să meargă pe jos trei kilometri până la şcoala din satul vecin şi alţi trei înapoi.

Citeşte şi:

Şcoala de un milion de euro de la ţară: clase ca în Occident şi after-school gratuit

Cei opt copii de clasele ­I-IV care învăţau la şcoala din Coşuleni, comuna Băluşeni, au fost transferaţi în acest an cu tot cu învăţătoare în localitatea vecină, Buzeni. Şcoala a fost închisă din cauza numărului mic de copii, iar edilul comunei Băluşeni, Neculai Stratulat, a concesionat clădirea societăţii Berlina SRL, fără acordul Ministerului Educaţiei. În sala de clasă a şcolii urmează să se amenajeze cât mai curând o sală de petreceri, unde se vor organiza nunţi şi cumetrii.

Brusc, fosta şcoală a devenit cel mai animat loc din micuţul sat, unde până acum nu funcţiona niciun bar. De dimineaţă, curtea şcolii se umple de zeci de săteni veniţi la „Mixt Berlina" să se răcorească cu o bere sau să-şi înece necazul într-un pahar de votcă.

Beţivii sunt încântaţi

Sătenii au păreri împărţite asupra deciziei primarului. „Copilul meu trebuie să meargă pe jos şase kilometri dus -întors, până la şcoală în Buzeni. Acum e bine, dar la iarnă, când zăpada va fi mare, nu ştiu ce o să facă pentru că drumurile astea nu le desfundă nimeni. Adică şcoala nu era bună şi e mai bine să avem birt?", se întreabă Doina Ţurlică, mama unui băieţel de clasa a III-a. ­Altfel gândeşte Ioan Roşu. „Nu avea rost ca, pentru şase sau opt copii, să mai avem şcoală. Cei care vor să înveţe pot să facă şi naveta", consideră bărbatul.

Daniela Irimia, directoarea şcolii din Băluşeni, în subordinea căreia se afla şcoala din Coşuleni, spune că n-a ştiut de decizia primarului şi că a aflat dea ea de la săteni. „Noi mai avem în şcoală depozitate materiale didactice şi nu cred că ar fi normal să se facă cârciumă sau magazin fără acordul nostru. Normal era să se fi deschis o bibliotecă sau o casă de cultură", susţine directorea.

Primarul: „Eu decid"

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani ştiu că şcoala a fost închisă, dar spun că destinaţia ei nu are cum să se schimbe decât cu avizul Ministerului Educaţiei. „La rândul său, ministerul trebuie să aibă şi avizul Consiliului de Administraţie al IŞJ. Nu punem fi de acord ca în şcoală să se deschidă bar sau sală de nunţi", a declarat Ada Macovei, şeful IŞJ Botoşani. Aceasta a precizat că inspectoratul a respins pe 30 august cererea făcută de primarul Neculai Stratulat, pentru scoaterea la licitaţie în vederea concesionării a clădirilor şcolii.

Edilul din Băluşeni spune însă că nu este obligat să ţină cont nicio autoritate a statului pentru bunurile administrate de primărie. „Cine-i Inspectoratul Şcolar ca să-mi dea mie ordine şi ce vă freacă grija ce fac eu la mine în comună? Este clădirea primăriei şi eu decid ce trebuie să fie acolo. Şcoala a fost închisă pentru că erau câţiva elevi. Trebuia cumva s-o las goală?", s-a enervat primarul. Edilul este convins că era nevoie de birt în locul şcolii. „S-a deschis un punct de alimentaţie publică pentru ca lumea din sat să-şi poată cumpăra mărfurile de care au nevoie. Nu se vinde doar alcool, ci şi pâine şi alimente, aşa că vedeţi-vă de problemele voastre", a răbufnit Neculai Stratulat.

“Normal era să se fi deschis o bibliotecă sau o casă de cultură."
Daniela Irimia directorul şcolii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite