Cerşetori cu bani în bancă şi cameră la hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Iacob şi Silvia Ciubotariu care obişnuia să cerşească doar în zilele cu vreme bună
Viorel Iacob şi Silvia Ciubotariu care obişnuia să cerşească doar în zilele cu vreme bună

Silvia Ciubotariu şi Viorel Iacob, milogi de meserie, au pus la punct un adevărat „plan de afaceri“ din care le iese cel puţin câte 100 de lei de fiecare pe zi. Pentru a ajunge la punctele-cheie de cerşit, cerşetorii fac naveta cu taxiul între Suceava şi Botoşani, locuiesc la hotel şi îşi adună banii din milă într-un cont deschis la bancă.

Viorel Iacob are 44 de ani şi provine din Arad. Împreună cu Silvia Ciubotariu (49 de ani), concubina lui din Botoşani, au pus pe picioare o adevărată afacere: cerşetoria de lux. Secretul businessului din care le iese şi câte 300 de lei de fiecare într-o zi este simplu: multă organizare şi priză la public.

Citiţi şi:

Un cerşetor imobilizat în scaun cu rotile şi-a dat foc în faţa Primăriei Oradea
Cerşetoria, mai tare ca orice lege pe străzile din Suceava

Cei doi au o experienţă de aproape 20 de ani în cerşetorie. Cunosc cele mai bune locaţii din Botoşani, Suceava sau Neamţ, cele mai de succes tactici de abordare şi, foarte important, îi citesc pe faţă pe oamenii de la care ar putea scoate cei mai mulţi bani. Prinşi la cerşit în faţa unei biserici din Botoşani, „afaceriştii" le-au dezvăluit poliţiştilor reţeta-minune care le umple conturile.

Impresionează fără un picior

„Locuim la hotel în Suceava. În două ore de stat în stradă câştig cam 40 de lei. În prima miercuri din an am adunat la o biserică din Botoşani 300 de lei. Am plătit cazarea pe două nopţi la hotel, am mâncat în oraş şi am pus şi bani deoparte", a mărturisit Silvia Ciubotariu.

Femeia susţine că nu în toate zilele le merge la fel de bine, dar, oricum, câştigă mai bine decât un angajat. „Dacă e urât afară nici nu ieşim din camera de hotel. Am cheltui mai mult decât am face. Oricum, în cele mai proaste zile câştigăm cel puţin câte 100 de lei de fiecare", mai spune cerşetoarea. Bărbatul ei are şi un avantaj în faţa „contribuabililor".

Se preface că nu are un picior şi se roagă de oameni să-l ajute să-şi cumpere o proteză. Rezultatul? Venituri fără număr. „Am deschis un cont la CEC şi mi-am făcut card, pentru că aşa este normal. Îmi depun acolo toţi banii care-mi rămân. Noi cerem bani, nu le dăm oamenilor în cap. Dacă vor să ne dea, bine, dacă nu, asta e", le-a spus poliţiştilor Viorel Iacob, care a lucrat înainte de Revoluţie în industria fierului. De exemplu, în urmă cu o lună, la 14 ianuarie, bărbatul a depus nu mai puţin de 800 de lei la CEC din banii adunaţi din cerşetorie. Percheziţionat de poliţişti, bărbatul a mai scos din buzunare şi un portmoneu cu euro, pe care-i păstrează cu sfinţenie.

Sistemul după care lucrează cei doi este extrem de bine organizat. Pentru a nu se încurca, Silvia şi Viorel şi-au notat într-o agendă, pe zile, toate locurile în care trebuie să meargă la cerşit. Şi, pentru a nu pierde vremea pe drum, cei doi le-au mărturisit oamenilor legii că se plimbă doar cu taxiul.

„Cea mai profitabilă zi la Botoşani este miercurea. Atunci câştigăm cel mai bine pentru că este zi de târg", spune Silvia Ciubotariu. Şi duminica agenda celor doi este extrem de încărcată. Conform planului, în această zi ei trebuie să ajungă în cinci locaţii: Vereşti, Rădăuţi, Mănăstirea Liteni, bisericile Suceviţa şi Borca. Cerşetorii au fost amendaţi cu 100 de lei de poliţiştii din Botoşani, însă banii îi vor recupera într-o zi de muncă.

Şi-au programat locurile unde să cerşească

Luni: Târgu Neamţ, Liteni, Câmpulung
Marţi: Boroaia, Gura Humorului, Suceava, Dorohoi
Miercuri: Botoşani, Arbore
Joi: Marginea, Suceava, Fălticeni
Vineri: Rădăuţi
Sâmbătă: Vicovu de Sus, Bogdăneşti
Duminică: Vereşti, Rădăuţi, Mănăstirea Liteni, bisericile Suceviţa şi Borca

Program
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite