Satul ocupat de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Botoşani, fiecare familie are în medie cinci copii, recordul fiind de 16 prunci. Media naţională în mediul rural este de 1,5 copii pentru fiecare cuplu. Uliţele sunt pline de cei 700 de puşti care joacă şi rolul de părinţi pentru fraţii mai mici. Cei mai mulţi dintre adulţi au plecat la muncă în străinătate.

Citiţi şi:

Androulla Vassiliou Comisar european pentru Educaţie: „Fiecare copil care nu termină şcoala ne costă 1 milion de euro“

Potrivit ultimelor statistici disponibile, din iulie 2009, în România trăiesc 3.245.775 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. Ceva mai bine de jumătate dintre aceştia, adică 1.642.458, s-au născut în mediul rural. „În satele din regiunea Moldovei, media de copii pe familie este de doi. La nivel naţional, natalitatea este uşor mai mică, fiecărui cuplu corespunzându-i 1,5 copii", a precizat Gheorghe Chirilă, directorul Institutului de Statistică Iaşi.

În Tudor Vladimirescu media este însă de cinci copii pe familie, dar sunt mulţi locuitori care au şi peste 10 fii şi fiice. Potrivit viceprimarului comunei Albeşti, de care aparţine „satul copiilor", recordul îl deţine o familie cu 16 prunci.

Localnicii nu văd nimic rău în a avea mulţi moştenitori, mai ales, spun ei, că au cu ce să-i crească. „Ce vă miraţi aşa? Şi vecina mea are 15 copii. Nu mă opresc aici. Câţi îmi va da Dumnezeu, atâţia voi aduce pe lume", a declarat Maria Papuc (42 de ani), mamă a 13 moştenitori.

Cel mai mic copil al femeii nu are nicio lună, iar fraţii lui au între 2 şi 23 de ani. Maria Papuc a avut prima naştere la 19 ani şi spune că
n-are de gând să folosească nici de acum încolo mijloace contraceptive. Benjamin are deja patru nepoţi de la doi dintre fraţii mai mari, şi un al cincilea este pe drum.

„Biblia nu ne dă voie să oprim copiii să vină pe lume. E un sat binecuvântat, cu trei şcoli care sunt neîncăpătoare. Avem mult pământ bun pentru agricultură şi cine vrea să muncească poate să adune un venit bunicel", a explicat Dorel Papuc, soţul Mariei.

Meseriile se moştenesc

La fel ca în mai toate satele din Moldova, în Tudor Vladimirescu au rămas bătrânii şi copiii. Adulţii în putere, de până la 50 de ani reprezentând o treime din populaţie, au plecat în masă la muncă peste hotare. Astfel, dimineaţa, uliţele par pustii, înviorate doar de lătratul câinilor. Imediat după orele amiezii însă, când sună clopoţelul la şcoală, satul se umple de zarva sutelor de copii.

Din 2.200 de suflete, 700 sunt preşcolari sau şcolari. Acest fapt face ca media de vârstă să scadă la 40 de ani, cu 20 de ani în minus faţă de majoritatea localităţilor din zona rurală a Moldovei. „Vatra veche a satului aproape că a dispărut. Cei care au rămas acasă se ocupă preponderent de agricultură. Au o organizare excelentă. Lucrează în microferme la care muncesc toţi membrii familiei, indiferent de vârstă, ceea ce face ca productivitatea să fie foarte mare", a precizat Mihai Câmpanu,  viceprimarul comunei.

Despre hărnicia localnicilor s-a dus vestea în tot judeţul. Capii comunităţii o explică prin faptul că, de la cele mai fragede vârste, copiii primesc o educaţie severă, în spiritul preceptelor cultului religios la care au aderat. Cei mici îşi ajută părinţii la treburile gospodăriei, imediat ce sunt apţi de muncă. Este singura cale prin care poate fi întreţinută o familie, care numără în medie şapte membri.

„Cum primesc buletin, se şi apucă de muncă. Fiecare îşi urmează părintele sau fratele mai mare. Dacă se ocupă de construcţii, şi cei mai mici tot acolo vor lucra. Meseriile sunt moştenite în familie încă din vremea bunicilor, primii împroprietăriţi în sat", a adăugat Câmpanu.

Uită de şcoală

Dorel Papuc şi trei dintre cei 13 fii şi fiice ale sale



Din cauză că se angajează devreme, copiii pierd pasul cu şcoala. „Până în clasa a IV-a, cei din familiile numeroase ţin pasul cu ceilalţi. Au un potenţial bun, însă treburile casnice şi faptul că părinţii n-au timp să se ocupe de educaţia lor fac ca rezultatele şcolare să fie slabe spre finalul ciclului gimnazial", a declarat Margareta Puşcaşu, profesoară la şcoala din Tudor Vladimirescu.

Din această cauză, edilii din Albeşti iau în calcul înfiinţarea unui liceu în localitate. „Mulţi copii din Tudor Vladimirescu au urmat şi cursurile unor licee, însă numai până în clasa a X-a. E de înţeles. Au nevoie să se crească unii pe alţii şi n-au cum să meargă la şcoală şi să aibă grijă, în acelaşi timp, şi de cel mai mic din familie. Este greu şi din punct de vedere financiar, pentru părinţi, să susţină atâţia copii la liceu", a adăugat Margareta Puşcaşu.

Potrivit fostei directoare a şcolii din Tudor Vladimirescu, copiii care reuşesc să urmeze cursurile unui liceu din Botoşani sunt elevi eminenţi şi nu de puţine ori ajung să participle la olimpiade şcolare.

"Ce vă miraţi aşa? Şi vecina mea are 15 copii. Nu mă opresc aici. Câţi îmi va da Dumnezeu, atâţia voi aduce pe lume."
Maria Papuc
42 de ani

Localitate mai mare decât reşedinţa de comună

Satul Tudor Vladimirescu a fost înfiinţat după reforma agrară din 1921. La început s-a numit Principele Mihai, iar după 1945 a primit actuala denumire, deşi localitatea nu este legată în niciun fel de revoluţionarul de la 1821. Sute de hectare din domeniul regal, aflate în perimetrul administrativ al satului, au fost naţionalizate, iar câteva zeci de familii din judeţul Suceava au fost împroprietărite acolo ca să muncească pământul.

După '89, localitatea a cunoscut o explozie demografică fără precedent în zona Moldovei, datorită faptului că majoritatea populaţiei a aderat la cultul penticostal, care interzice avortul şi folosirea metodelor contraceptive.

„Tudor Vladimirescu numără acum peste 2.200 de persoane, cu aproape 200 mai mult decât Albeştiul, reşedinţa de comună şi se extinde în continuare", a declarat viceprimarul localităţii. Personalitatea cu care se mândreşte acesta este gimnasta Simona Amânar, născută în Tudor Vladimirescu, dar care s-a mutat în Constanţa la vârsta de 7 ani.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite