Drama celor trei fetiţe care au ars îmbrăţişate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei surori din satul Carasa au murit carbonizate, joi seară, într-un incendiu care a mistuit din temelii casa în care au fost lăsate singure de către părinţi. Fetiţele, cu vârste cuprinse între un an şi cinci ani, s-au jucat cu o lumânare de la care s-a aprins toată casa. De spaimă, micuţele s-au refugiat într-un colţ al locuinţei. 

Părinţii celor trei copilaşi arşi de vii în satul botoşănean Carasa găsesc cu greu motive să mai respire.

Mai citeşte şi:

Tragedie: Trei copii au ars de vii într-un incendiu

Felicia şi Marin Brânzilă trăiesc într-o sărăcie lucie şi au pierdut peste noapte atât copiii pe care iubeau ca pe ochii din cap, cât şi modesta casă din chirpici, care a ajuns scrum după incendiul devastator. Acum, singura avere care le-a rămas sunt celelalte două fetiţe încă în viaţă: Narcisa, care are 7 anişori, şi Elena, cu trei ani mai mare.

Nenorocirea s-a abătut asupra familiei joi seară, când mama a plecat împreună cu sora cea mare la muncile câmpului. Soţul era la stâna unde lucra ca cioban. Acasă au rămas fetiţele cele mici care aveau 1 an şi patru luni, 3 ani şi 5 ani. Narcisa primise sarcină să aibă grijă de ele.

„Mă întorceam de la fân şi m-am întâlnit pe drum cu fata. Plângea şi mi-a spus să vin repede că arde casa. Cred că de frica mea mi-a spus că nişte mascaţi au intrat şi au dat foc. Când am ajuns, casa ardea în flăcări", îşi aminteşte acele clipe de coşmar Felicia Brânzilă (34 ani), mama fetiţelor.

Pompierii, anunţaţi prea târziu

Câţiva vecini au încercat să stingă focul, dar mai rău au făcut. Oamenii au spart geamurile de la camera unde erau închişi copiii, iar focul s-a înteţit mai tare şi a  cuprins în câteva clipe toată casa. „Ardea tare. Pereţii pârâiau şi limbi de foc ieşeau prin geamuri. Peste tot în casă se auzeau pocnituri. N-a avut nimeni curaj să se bage", povesteşte Gheorghe Rotaru (65 de ani), care locuieşte chiar vizavi.

Atât vecinii, cât şi familia susţin că pompierii au venit greu, deşi cineva ar fi sunat imediat la 112. Şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani spun însă că incendiul a fost anunţat târziu, la aproape o oră de la izbucnire, iar când au ajuns focul era întins peste tot.

„N-am mai putut face nimic. Dacă eram anunţaţi la timp, probabil că reuşeam să salvăm copiii", a spus Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani. Potrivit reprezentanţilor ISU, fetiţele s-ar fi jucat cu o lumânare de la care a pornit incendiul.

„Nici poze pentru cruci nu avem"



Echipele de salvare au găsit cadavrele celor trei fetiţe carbonizate pe un pat din bucătărie. De frică, micuţele s-au înghesuit una în alta şi au murit îmbrăţişate. N-a mai rămas absolut nimic, doar nişte ghemotoace negre de carne arsă.

În tot acest timp, traumatizată de tragedie, mama fetelor s-a tăvălit pe jos de durere. Ultimul din familie care a aflat ce s-a întâmplat a fost Marin (40 de ani), tatăl fetiţelor, care a ajuns acasă după trei ore de la stâna unde lucra ca cioban. Din acel moment, omul nu a mai scos un cuvânt.

„Am pierdut totul. Nici poze pentru cruci nu avem. Doar mormintele lor ne vor aminti că au trăit. Este nedrept să pierzi totul deodată. Cum vom trăi fără ele?", urlă îndurerată mama fetiţelor.

Având în vedere cauza şi împrejurările decesului, ieri a avut loc şi înmormântarea micuţelor. Copleşită de necaz, mama fetelor abia că se mai ţinea pe picioare. „Sufleţelele mele dragi. Unde mă lăsaţi? Cine o să mai plângă noaptea şi pe cine o să mai ţin eu în braţe, puişorii mei?", jelea neputincioasă femeia.

"Ardea tare. Pereţii pârâiau şi limbi de foc ieşeau prin geamuri. Peste tot în casă se auzeau pocnituri. N-a avut nimeni curaj să se bage."
Gheorghe Rotaru
vecin

Surorile vor fi consiliate

Narcisa (7 ani) şi Elena (10 ani), surorile fetelor arse de vii, au nevoie de consiliere psihologică. „Cele două surori, dar şi părinţii lor vor fi incluşi, de săptămâna viitoare, într-un program de consiliere. Vom pune accent în special pe cazul copilei de 7 ani, care are neapărat nevoie de ajutor pentru că prezintă simptome de stres posttraumatic", a spus Felicia Mihai, psiholog la Protecţia Copilului Botoşani.

Copiii se află acum la nişte rude şi nu au luat parte la înmormântare. De săptămână viitoare, fetele vor fi date în plasament bunicilor care locuiesc în localitatea Broscăuţi, la cinci kilometri de Carasa. Carmen Stanciu

Tragedii care au şocat Moldova

Cinci surori arse de vii, la Iaşi. La 26 ianuarie 2006 moartea a cinci surori a zguduit Iaşiul. Familia Talica locuia în Dallas, un cartier mărginaş al oraşului, iar cele cinci fetiţe şi-au găsit sfârşitul într-un incendiu izbucnit în casă de la o lumânare aprinsă.

Fetiţele decedate aveau vârste cuprinse între un an şi opt ani. Familia Talica avea zece copii, iar pe cei mai mici i-a pierdut în flăcările mistuitoare. Incendiul s-a petrecut în timp ce copiii dormeau.

image

În momentele în care casa era cuprinsă de foc, tatăl celor cinci fetiţe se afla la slujbă, la biserica penticostală din sat, iar mama lor era plecată după alocaţiile micuţelor.

ll Opt copii prinşi de flăcări, la Neamţ. Un incendiu similar a avut loc la 18 noiembrie 2008, în comuna Girov din Neamţ. Pompierii au luptat aproape două ore cu flăcrările care au cuprins locuinţa familiei Botezatu în care se aflau opt minori. Fata cea mare a vrut să-şi facă lecţiile şi a aprins lumânarea într-un pahar de plastic, deoarece casa nu era racordată la reţeaua electrică.

Paharul a luat foc imediat, iar flăcările s-au extins cuprinzând tot ce se afla pe masă. Focul a ajuns şi la o sticlă cu benzină. Flăcările i-au rănit pe cei opt copii care se aflau în casă, în timp ce părinţii erau pe islaz să aducă calul acasă. Două fete şi doi băieţi au fost internaţi cu arsuri grave.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite