Ioan Botiş: Şeful Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale a fost demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost surprins afirmând, la ieşirea din Comisia de Muncă a Parlamentului, că la ora 12.00 va veni cu demisia. Botiş s-a aflat apoi, la Guvern, la discuţii despre indemnizaţia de creştere a copilului cu premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

UPDATE 17.45 Ministrul Muncii, Ioan Botiş a confirmat, într-o declaraţie de presă, că preşedintele ANPS, Viorel Alexandru, a fost demis.

UPDATE 15.10 Preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru, a confirmat că Botiş a vorbit cu el la telefon şi că i-a cerut să îşi dea demisia dacă până la ora 12.00 nu îi prezintă o listă cu bugetarii care primesc indemnizaţie de creştere a copilului.

Ministrul mi-a cerut o situaţie cu beneficiarii bugetari care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar eu nu am reuşit să o finalizez în timp util. Domnul ministru este mai categoric şi mi-a spus că dacă până la ora 12.00 nu are situaţia, aşteaptă demisia mea, a spus Viorel Alexandru, citat de Mediafax.

Preşedintele ANPS a explicat că nu ştie dacă va finaliza miercuri situaţia cerută de ministrul Ioan Botiş şi  probabil că va trebui să îşi prezinte demisia.

UPDATE 14:20 Botiş: "Nu este vorba de nici o demisie"

Ministrul Muncii a declarat că, în convorbirea "privată" înregistrată de jurnalişti, nu se referea la propria demisie.

"Voi aţi înregistrat o convorbire privată. Nu era vorba de nici o demisie, am avut o convorbire cu cineva", a spus Botiş la plecarea de la Ministerul Muncii spre Palatul Victoria, unde participă la şedinţa Guvernului. Întrebat dacă a cerut în schimb demisia altcuiva, ministrul a răspuns: "Am avut o convorbire, nu este vorba de nici o demisie. Am avut o convorbire privată cu cineva".

UPDATE 13:16 Gheorghe Ialomiţianu: Nu a fost vorba de demisia ministrului Ioan Botiş

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a infirmat eventuala demisie a lui Ioan Botiş.

"A fost vorba despre o discuţie cu preşedintele de la Prestări de Servicii, care a avut o lucrare de făcut şi nu ştiu dacă a făcut o lucrare calitativ sau nu şi a spus: 'Ori lucrarea, ori demisie!'. Dar nu demisia ministrului Muncii. Nu a fost vorba de demisia domnului Botiş", a declarat ministrul Finanţelor, citat de Agerpres.

Cât priveşte măsura privind indemnizaţia pentru creşterea copilului şi concediul maternal, ministrul Ialomiţianu a precizat că încă se mai discută pe acest subiect.

Guvernul se reuneşte în şedinţă la ora 14,00, pentru a discuta pe marginea acestui subiect.

UPDATE 12.35 Ministrul Muncii a plecat de la Guvern fără a-şi prezenta demisia. Potrivit Realitatea TV, Ioan Botiş nu ar fi vorbit la telefon despre demisia lui, ci a unui subaltern.

La ieşirea de la discuţiile Comsiei de Muncă din Camera Deputaţilor, Ioan Botiş a fost surprins de către jurnalişti spunând la telefon: "La 12.00 vin cu demsia!".

De la Parlament Botiş a plecat la Guvern, pentru o nouă discuţie privind indemnizaţia de creştere a copilului cu premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Întâlnirea de la Guvern a  avut loc în condiţiile în care câteva zeci de mame au venit să protesteze în faţa Palatului Victoria faţă de anunţul Executivului de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.

Premierul Emil Boc anunţat, luni seară, că perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea acesteia, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali.

Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit.

Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.

Marţi, liderul UDMR Marko Bela a declarat că ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu a fost aprobată de Guvern, fiind deschise astfel "toate posibilităţile" pentru discuţii.

Întrebat ce mai poate face Uniunea în condiţiile în care ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat că ordonanţa va fi adoptată miercuri, Marko a răspuns că reprezentanţii UDMR mai pot discuta încă o dată cu partenerii de coaliţie, cu premierul, cu colegii din Guvern pentru a se ajunge la o concluzie.

De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite