Se caută bani pentru telegondola de la Borşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se caută bani pentru telegondola de la Borşa
Se caută bani pentru telegondola de la Borşa

Autorităţile locale mai au nevoie de şase milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la telegondolă. Până la finalul acestui an, dacă se vor găsi bani, în Maramureş se va inaugura o telegondolă de ultimă generaţie.

Dacă staţiunile Cavnic sau Şuior s-au modernizat în ultimii ani cu instalaţii de nocturnă şi cu tunuri de zăpadă artificială, Borşa este pe cale să-şi recâştige valoarea datorită construcţiei telegondolei şi reamenajarea pârtiei olimpice. Dacă toate lucrurile vor decurge conform programului, la data de 1 decembrie, anul acesta, Borşa va fi prima staţiune din România care va inaugura o telegondolă de ultimă generaţie.
„La începutul iernii vom inaugura atât telegondola, cât şi pârtia olimpică. Am toată încrederea că vom reuşi să finalizăm acest proiect dacă vom avea parte şi de înţelegerea oficialităţilor”, a spus primarul oraşului Borşa, Remus Şteţco. Lucrările pentru amenajarea telegondolei decurg potrivit planificării, urmând ca în data de 15 august să fie montate cablurile şi stâlpii de susţinere, iar în câteva săptămâni să fie aduse şi cabinele. „Acum se lucrează de zor la fundaţiile stâlpilor, acestea fiind finalizate în proporţie de 80%. În luna august, până când noi vom termina, constructorul va aduce stâlpii şi toate cablurile necesare”, spune Şteţco.
Recunoscut pe plan naţional pentru obiceiurile şi tradiţiile sale, modernizarea de la Borşa va fi o atracţie pentru turişti, ca şi pârtiile de schi. În prezent, în Maramureş sunt cel puţin patru mari centre turistice care oferă posibilitatea de a practica sporturile de iarnă la cel mai înalt nivel.

Mai trebuie şase milioane de euro

Singurul impediment care ar putea bloca lucrările este lipsa finanţărilor. Pentru reamenajarea pârtiei olimpice şi construcţia telegondolei sunt necesari 12 milioane de euro, sumă din care până la această dată au fost plătite doar şase milioane din fonduri guvernamentale. Cu toate acestea, constructorul telegondolei dă dovadă de înţelegere şi continuă lucrările până la primirea diferenţei de bani, după cum spune primarul. „Până acum am achitat jumătate din valoare proiectului şi mai avem nevoie de încă atâta pentru finalizarea lui”, explică el.
Pentru restul de bani, s-au primit mai multe promisiuni, atât de la conducerea Consiliul Judeţean, cât şi de la ministrul turismului, Elena Udrea, care a vizitat Borşa în ultima sa vizită în Maramureş. „Noi am apelat la ajutorul Consiliului Judeţean, cât şi la doamna ministru. Promisiuni avem din mai multe părţi, dar nu ştim nimic concret încă. Sper ca toată lumea să conştientizeze că facem un lucru benefic pentru Maramureş şi să ne ajute”, adaugă Şteţco.

Capacitate de 1.200 de persoane

Noua telegondolă va avea o capacitate maximă de 1.200 de persoane pe oră şi va fi funcţională atât iarna, cât şi vara. Pe timp de iarnă, aceasta va duce turiştii până la bazele pârtie olimpice de unde vor putea parcurge tot traseul pe schiuri, iar vara acesta va fi cea mai bună modalitate de a vizita Parcul Naţional Munţii Rodnei. „Va fi utilă tot timpul şi sunt sigur că foarte mulţi turişti vor veni atât iarna, cât şi vara să viziteze locurile, dar şi să schieze pe noua pârtie. Odată cu deschiderea telegondolei sunt sigur că Borşa va redeveni ce a fost mai de mult”, încheie Şteţco.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite