Borbely, trădat de cuscră la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturia în baza căreia procurorii au adunat probe suficiente pentru a-l acuza pe ministrul Mediului de trafic de influenţă şi fals în declaraţii a fost depusă la DNA de soacra fiului vitreg al demnitarului.

Procurorii anticorupţie i-au cerut ieri procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să solicite Camerei Deputaţilor, prin intermediul Ministerului Justiţiei, aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely (58 de ani). Ministrul UDMR este suspectat de anchetatori de comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi de fals în declaraţii de avere, în formă continuată. El nu poate justifica suma de 80.000 de euro cu care ar fi cumpărat un apartament în Calea Victoriei, din Capitală, „ascuns" pe numele cuscrei sale, după cum susţin procurorii DNA.

Procurorul general a transmis ieri solicitarea Ministerului Justiţiei care o transmite conducerii Camerei Deputaţilor. De aici, cererea ajunge la Comisia juridică a Camerei, care îl audiază pe Laszlo Borbely şi întocmeşte un raport ce este transmis apoi plenului. În final, deputaţii votează dacă avizează sau nu solicitarea DNA.

Poate fi suspendat de preşedintele ţării

O procedură similiară s-a derulat şi în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi (PDL), când deputaţii au avut nevoie de peste opt luni pentru a aviza cererea anchetatorilor. Aceeaşi lege mai prevede însă că, „în cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie". Cu alte cuvinte, singurul care ar putea lua o decizie rapidă în cazul ministrului Mediului este preşedintele Traian Băsescu, care-l poate suspenda din funcţie.

La început s-a zugrăvit

Investigaţiile în dosarul în care este vizat Laszlo Borbely au început în iulie anul trecut, când procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Ioan Ciocan, patronul firmei Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, şi pe consilierul ministrului Mediului, Szepessy Szabolcs. Ioan Ciocan, zis Noni, este ginerele controversatului deputat PSD de Satu Mare Gheorghe Ciocan.

Anchetatorii arătau atunci că, în cursul anului 2011, omul de afaceri ar fi cumpărat influenţa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, prin intermediul consilierului acestuia, pentru a obţine o serie de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române (aflată în subordinea Ministerului Mediului şi condusă de David Csaba - UDMR), dar şi plata rapidă a unor lucrări contractate cu aceeaşi instituţie şi aflate în derulare. În schimb, subliniau procurorii, Ciocan ar fi „efectuat în folosul ministrului Laszlo Borbely lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale".

Un apartament ,,vopsit"

Anul trecut, ministrul se apăra de acuzaţiile anchetatorilor arătând că apartamentul din Calea Victoriei, care ar fi fost renovat şi utilat de Ioan Ciocan, nu îi aparţine. „Sunt ferm convins că justiţia trebuie să-şi facă treaba, de aceea astăzi soţia mea şi cuscra, care este de fapt proprietarul apartamentului, s-au prezentat ca martori la DNA Oradea, fără avocat, pentru că nu avem nimic de ascuns. Să fie foarte clar", declara Borbely.

 În urma acelor audieri însă, procurorii au extins investigaţiile şi au descoperit că ministrul este cel care ar fi a cumpărat, de fapt, apartamentul şi că nu poate justifica banii cu care l-a achiziţionat: 80.000 de euro. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul" că locuinţa a fost cumpărată la 15 octombrie 2010, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la Societatea Civilă Notarială Napoca Lex, din Cluj-Napoca. Potrivit documentului, preţul tranzacţiei a fost de 80.000 de euro, iar proprietarii casei sunt Gheorghe şi Maria Vincze. Maria Vincze este mama Kingăi Rakoczi, soţia lui Levente Rakoczi, fiul din prima căsătorie al Melindei Borbely, soţia ministrului. Cu alte cuvinte, soţii Vincze sunt cuscrii ministrului Borbely.

Borbely crede în Justiţie

Laszlo Borbely a declarat ieri că justiţia este independentă, dar că a aflat din presă despre dosarul de la DNA. „Justiţia trebuie să-şi facă datoria, pentru că ar fi foarte rău dacă am fi într-un stat în care justiţia nu e independentă. Ştiţi, ca şi mine: în România, justiţia este independentă. (...) Totuşi, cred că era bine să ştiu nu din presă, ci din alte căi despre ce sunt acuzat", a afirmat ministrul Mediului.

Ciocan se scaldă în contracte cu Apele Române

Lescaci Com, firma lui Ioan Ciocan, este un vechi abonat al Apelor Române. În perioada 2005-2010, înainte ca Laszlo Borbely să preia portofoliul Mediului, firma lui Ciocan a încheiat 54 de contracte. În ultimii doi ani, valoarea totală a contractelor obţinute de la Apele Române este 20 de milioane de euro.

Probe: declaraţii de avere

Blocul de pe Calea Victoriei, unde se află apartamentul



Procurorii au verificat averea soţilor Vincze, cuscrii ministrului Borbely, şi au descoperit că aceştia nu doar că nu şi-ar fi permis să renoveze, să utileze şi să mobileze apartamentul din Calea Victoriei, dar nu aveau nici banii necesari cumpărării. Aşa că au luat-o la întrebări pe cuscra ministrului. În faţa anchetatorilor, aceasta a mărturisit, în scris, că apartamentul a fost achitat, de fapt, de soţia ministrului Mediului, Melinda Borbely.

Au fost luate apoi la puricat declaraţiile de avere ale lui Laszlo Borbely şi ale soţiei sale, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune. „Niciunul dintre soţii Borbely nu au declarat că i-ar fi împrumutat pe soţii Vincze cu 80.000 de euro. În plus, disponibilităţile lor financiare au rămas neştirbite în 2010, iar veniturile realizate de ministru şi de soţia sa nu acoperă valoarea apartamentului", au explicat surse din rândul anchetatorilor.

Blocul de pe Calea Victoriei, unde se află apartamentul

„Apreciem că există indicii temeinice că soţii Borbely Laszlo şi Melinda-Aurelia sunt proprietarii reali ai apartamentului şi că au disimulat dobândirea acestuia, prin întocmirea documentelor pe numele unor rude, deoarece nu puteau justifica provenienţa sumei de 80.000 de euro", au conchis anchetatorii în documentele care stau la baza cererii de punere în mişcare a umăririi penale împotriva ministrului Laszlo Borbely.

Gheorghe Ciocan, socrul lui Noni

Firma Lescaci Com, din Negreşti Oaş (Satu Mare), a fost încă de la început asociată cu numele deputatului PSD Gheorghe Ciocan şi mai puţin cu ginerele acestuia, Ioan Ciocan, zis Noni, acţionarul majoritar al firmei. Înainte de a fi deputat, Gheorghe Ciocan (foto) a fost prefect de Satu Mare (2001-2004), vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (2004-2007) şi preşedinte (2007-2008). Între timp, afacerile ginerelui au prosperat obţinând contracte cu statul, cele mai multe fiind lucrări de îndiguiri. Acum, Gheorghe Ciocan este secretarul Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.

Profil Laszlo Borbely

- Economist la bază. Şi-a început cariera politică în 1990.
- 1990 - 1996. Este deputat de Mureş, ales pe listele UDMR.
- 1996 - 2000. Ocupă funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului.
- 2000 - 2004. Ocupă din nou fotoliul de deputat.
- 2004  - 2007. Este ministru delegat la Ministerul Transporturilor în Guvernul ,,Tăriceanu".
- 2007 - 2008. Ocupă fotoliul de ministru al Dezvoltării.
- 2008. Este ales din nou deputat UDMR de Mureş.
- 2009, decembrie. Preia portofoliul Mediului, pe care îl deţine şi astăzi.
- Căsătorit cu Melinda. Are o fiică, pe Eszter Borbely, în vârstă de 20 de ani. În CV-ul ministrului nu se regăseşte nicio referire la fiul său vitreg, Levente Rakocszi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite