VIDEO Bookfest 2010 / Grigore Cartianu vă invită la standul "Adevărul" / Ion Mateescu, martor la execuţia Ceauşeştilor: Soldaţii au călcat cu bocancii în sângele ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor“ al jurnalistului Grigore Cartianu a fost lansat, ieri, de Editura „Adevărul” în patru reprize, începând de la ora 13.00 până la ora 19.00. Până duminică, în ultima zi a târgului, vor avea loc 22 de astfel de manifestări speciale dedicate volumului. Astăzi, Grigore Cartianu s-a aflat acolo şi a avut o serie de invitaţi de seamă care au vorbit despre căderea dictaturii din România. Vă

FOTOGALERIE

Update, ora 19.30 Ultima intervenţie a zilei la lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor". Grigore Cartianu îl are ca invitat pe revoluţionarul Constantin Isac

Ultimele autografe au fost semnate de jurnalist la ora 19.30. Mâine, sâmbătă şi duminică vor urma alte întâlniri cu martori importanţi ai evenimentelor de acum 20 de ani. Trei ofiţeri de la Târgovişte, martori la execuţia Ceuaşeştilor, au venit astăzi la lansarea-maraton a cărţii lui Grigore Cartianu.

Constantin Isac a trecut prin momente teribile în noaptea de 23 spre 24 decembrie. „La 20 de ani de la evenimentele din 89, eu le numesc aşa pentru că a fost şi Revolutie, şi lovitură de stat şi revoltă, din toate a fost câte ceva. Pentru mine a fost o Revoluţie. Eram unul dintre cei care doream căderea Ceauşeştilor şi a comunismului. Doream ca în România să trăim ca în Germania", şi-a început istorisirea revoluţionarul.

„Teroriştii au fost creaţi, i-am văzut la televizor şi atunci am trecut de partea lui Iliescu. L-am crezut curat, dar nu a fost aşa", a mai spus Isac.

El a mai povestit cum a fost înfiinţat Frontul Salvării Naţionale, arătând lista cu persoanele care făceau parte din acel grup. La numărul 0 a fost trecut Ion Iliescu, pentru că a fost uitat. „Uitasem să-l trecem pe listă", a spus Isac. „Cine şi-a amintit de el?", a întrebat Cartianu. „Generalul Guşe!" A urmat organizarea. „Încercam să ţinem situaţia sub control, dar la televizor apăreau mereu terorişti", a explicat revoluţionarul în final.

Sâmbătă, la ora 14.00, la standul Adevărul, scriitorul Ion Cristoiu lansează cartea sa "Găina fără bilet".

UPDATE 19.07 800 de cărţi "Sfârşitul Ceauşeştilor" vândute în primele două zile de lansare la Bookfest

Update, ora 17.00

La standul "Adevărul", Grigore Cartianu, autorul „Sfârşitului Ceauşeştilor" îi are ca invitaţi pe Ion Mareş, fost ofiţer activ în decembrie 89 la Târgovişte şi Viorel Domenico

Ce a fost în decembrie, Revoluţie sau lovitură de stat? Răspunsul la această întrebare încearcă să-l afle invitaţii lui Grigore Cartianu.

„Noi am îndeplinit ceea ce oamenii ne cereau din stradă: Ceauşescu judecat!", a spus Ion Mareş.
În decembrie 1989, Ion Mareş a fost martor la execuţia Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu.

„Ceea ce am declarat în 1990 domnului colonel Domenico, am spus mereu şi am susţinut. Eu personal am primit de două ori ordin să-i omor, dar cu condiţia numai dacă pică cazarma", a povestit Mareş.

„Cât timp i-am ţinut în cazarmă cei doi dictatori erau rupţi de realitate. Mi-am dat seama de acest fapt când am fost rugat de Ceauşescu să-i aduc pâine. El a fost foarte revoltat că-i dau pâine neagră. I-am explicat că asta e pâinea noastră. A rămas înmărmurit", a relatat fostul ofiţer.

„La execuţie au fost prezenţi între 500 şi 800 de oameni. Eu sunt cel care a spus: <<Nu mai trage nimeni>> după execuţie. Stau şi mă gândesc cum de ne-au condus atât timp aceşti oameni simpli", a completat martorul.

UPDATE ora 15.00

Grigore Cartianu reia seria discuţiilor despre „Sfârşitul Ceauşeştilor” cu Ion Ţecu, colonel în rezervă, maior la Revoluţie, cel care i-a primit în cazama de la Târgovişte pe Ceauşeşti

„Despre Revoluţie s-au scris 500 de cărţi, dar din acestea doar 15 sunt despre evenimentele de la Târgovişte. Iată că acum e mai pot scrie cărţi de valoare”, a spus Viorel Domenico, militar şi istoric militar, autor a două cărţi despre Revoluţie.

„Pentru că în 20 de ani de foarte puţine ori am avut ocazia să aflu fapte noi despre fenomenul decembrie 1989, „Sfârşitul Ceauşeştilor” este o carte foarte bună. Documentată şi scrisă inginereşte. Se poate citi pe mai multe niveluri. Eu o citesc din perspectiva dramelor trăite la Târgovişte. Imaginaţi-vă drama celor 7 paraşutişti puşi să-l omoare pe Ceauşescu sau drama dictatorilor”, a spus Domenico.

UPDATE 14.00

Cătălin Gheorghe, student la Facultatea de Construcţii, din Gruparea Noii Golani:

„Nu mi se pare normal ca omul care chipurile apără democraţia să facă astfel de fapte, să-şi pună oamenii să intimideze tinerii care au întrebări interesante de pus!”

Ion Mateescu, martor la execuţia Ceauşeştilor

„Nu ştiam că-i judecă. Un coleg a văzut pe geam că-i scot afară şi a zis: <<Uite, îi duc pe Ceauşeşti!>>. I-au pus la zid, s-au retras trei metri şi au tras fără comandă, astea au fost faptele“ a spus Mateescu.

“După ce a  fost împuşcat, Nicolae Ceauşeşscu a căzut pe spate. A curs puţin sânge. Soţia lui, Elena, a făcut un pas în faţă şi a căzut. La ea a curs mai mult sânge. Atunci, soldaţii au călcat cu bocancii în sângele ei, un gest barbar pe care l-am reţinut”, a povestit martorul.

Ion Mateescu a avut inspiraţia de a extrage din zid un glonţ. “Are urme de scame din paltonul lui Ceauşescu, dar şi de sânge, după cum vedeţi”, a explicat invitatul lui Cartianu.

Jurnalistul şi scriitorul George Stanca a vorbit cu invidie despre realizarea colegului său.

“Cartianu judecă la rece Revoluţia. Dacă eu aş fi avut o puşcă atunci, i-aş fi făcut zdrenţe pe Ceauşeşti. Astăzi, m-aş fi sinucis de ruşine!”, a spus scriitorul.

UPDATE 13.46

Grigore Cartianu l-a salutat pe Ion Iliescu cu care se află împreună în casa cărţii.

“Ion Iliescu ne-a ajutat mult să aflăm cine sunt vinovaţii. Rostul nostru acum este inutil. Domnul Ion Iliescu ne-a spus adevărul gol-goluţ”
, a spus ironic redactorul-şef al “Adevărul”.

“Îi doresc să trăiască încă mulţi ani ca să ajungă să dovedească istoria!”, a adăugat Cartianu către Iliescu, care semna cărţi la standul alăturat.

Cât timp Ion Iliescu a acordat autografe, Grigore Cartianu şi invitaţii săi, Ion Mateescu şi George Stanca au discutat despre cele trei zile intense de la Târgovişte.

„Mulţumim domnului Iliescu că ne-a spus cine sunt acele holograme de pe cer şi că ne-a lămurit şi ce se întâmpla la Târgovişte în acele zile, în timp ce pe noi ne ţinea sub teroare, cu teroriştii lui Ceauşescu”,
a spus jurnalistul de la Adevărul. .

Unul dintre cele aproape 50 de gloanţe care au fost trase în Ceauşeşti se află la standul Adevărul.

UPDATE 13.25

Tânărul protestatar a fost dus la secţia de poliţie.

UPDATE 13.10

La standul "Adevărul" de la Bookfest, vizitatorii pot vedea glonţul care l-a ucis pe Nicolae Ceauşescu.

UPDATE 13.03

Bodyguarzii au vrut să-l legitimeze pe cel care a strigat. "De ce vă luaţi numai de mine, legitimaţi-i şi pe ceilalti prezenţi!“, a  spus studentul supărat, care le-a arătat cartea de identitate.

image

UPDATE 12.56

Tânărul a fost îmbrâncit şi dat afară de SPP-işti şi a rămas fără tricou. "Nu trebuie să lansaţi cărţi, trebuie să staţi la puşcărie!", a strigat studentul care la Revoluţie avea doar 2 ani. "Asta e o manifestare culturală. Faceţi huliganism. Vă rog să părăsiţi sala. Respectaţi oamenii", a spus fostul preşedinte al României.

“Ce ştii tu despre Revoluţie? Pleacă de aici!“, au strigat mai mulţi. Tânărul a spus că are voie să stea la lansarea preşedintelui pentru că vrea să pună întrebări.

VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA EVENIMENT

UPDATE 12.34

Cel care a strigat în faţa standului “Ion Iliescu este criminalul Revoluţiei!” este George Simion, de 22 de ani, student la master. El şi cu alţi doi tineri prezenţi la eveniment fac parte din gruparea Asociaţia 21 Decembrie şi Grupul de Acţiune Noii Golani.

Celor trei le-au fost rupte hârtiile şi au fost îmbrânciţi de oamenii de pază ai fostului preşedinte.

Marşul lor:

Iliescu, căutat pentru:

- furtul Revoluţiei din decembrie 1989
- chemarea minerilor în iunie 1990
- instigare la violenţă împotriva studenţilor anticomunişti
- ascunderea adevărului despre Mineriade
- manipularea opiniei publice
- ultima dată văzut la Institutul Revoluţiei, ascunzându-şi crimele

Pe foaia pe care cei trei o aveau asupra lor scria "Te aşteptăm la marş "măi animalule", duminică 13 iunie, ora 12.00, pe traseul Intercontinental -Piaţa Romana - Casa lui ion Iliescu"

UPDATE 12.17

Incident la lansarea de carte a lui Ion Iliescu

La lansarea cărţii lui Ion Iliescu "După 20 de ani" trei tineri au strigat "Iliescu e un criminal".  Unul dintre ei au fost luat pe sus de bodyguarzi. Pe mai multe foi A4 stătea scris "Ion Iliescu, căutat  pentru crimele Revolutiei"

Unul dintre tinerii studenţi care a fost scos din sala de bodyguarzi a strigat: "Ce faceti, de ce mă îmbrânciţi?" "E vorba de patimi care influenţează minţile neformate", a spus ironic Iliescu după incident. Oamenii de vârsta a treia au sarit : "Lăsaţi-l pe preşedintele Iliescu să vorbească". "De ce mă luaţi pe sus? El e criminalul Revoluţiei", a mai strigat îndârjit tânărul.

Directorul editurii Semne a ţipat la tânărul revoltat: "Stii cine a scris poezia Semne? Blaga! Eşti un bou. Îţi baţi joc de el"

UPDATE 12.06

Fratele lui Nicolae Ceauşescu a cumpărat astăzi de la standul Adevărul trei exemplare „Sfârşitul Ceauşeştilor” pentru el şi rudele sale. El a primit şi autograf  de la autorul volumului.

Primul invitat al lui Grigore Cartianu, poetul şi publicistul Florin Iaru a povestit cum a trăit zilele Revoluţiei.

„Am participat şi eu la Revoluţie şi am luat-o pe coadă. A fost o mişcare de revoltă în două valuri, timişorean şi bucureştean”
, a spus Florin Iaru, care a fost bătut acum 20 de ani de forţele de ordine din Piaţa Universităţii.

„Sunt şi un participant şi o victimă la această Revoluţie. Să nu aveţi încredere în poeţi, că poeţii nu ştiu să se bată. L-ai atins pe poet cu o floare şi nu mai e în stare de nimic”, a precizat Iaru.

„Cine citeşte cartea lui Cartianu însemnă că-şi iubeşte ţara, că vrea să se cunoască pe sine şi vrea să înţeleagă istoria sa. Este fascinantă pas cu pas şi sunt unul care spune: Grigore are dreptate!”, a explicat poetul.

Vali Motorga: „Am aflat cine mi-a ucis mama!”

Vali Motorga, colegul de la TVR al jurnalistului Grigore Cartianu a fost prezent la lansarea-maraton.

Cei doi jurnalişti au colaborat de-a lungul vremii, s-au întâlnit pe stadioane, dar Cartianu nu ştia un lucru dureros din trecutul lui Vali Motorga. „Nu ştiam că are o poveste tragică”, a spus Grigore Cartianu.

„La momentul Revoluţiei am fost militar în termen, am fost rănit şi dus la spital. Părinţii mei, la întoarcerea de la spital, au fost atacaţi pe drum. Mama a fost ucisă, iar tatăl meu este paralizat”, şi-a istorisit pe scurt povestea Vali Motorga.

El a continuat: „Am descoperit cine a omorât-o pe mama. Din păcate pentru mine acea persoană a murit de cancer. Am aflat şi cine a fost creierul scenariului de acum 20 de ani. O persoană care trăieşte fără remuşcări, bine mersi”, a adăugat Motorga.

Update ora 11.15

Continuă maratonul - Sfârşitul Ceauşeştilor”

Ion Ceauşescu: „Aceşti 20 de ani s-au scurs bine pentru mine!”

Prezent la standul Adevărul, fratele dictatorului, Ion Ceauşescu (78 de ani), a povestit pentru „Adevărul” cum a trăit ultimele două decenii.

„Am citi serialul din Adevărul şi am urmărit toate emisiunile de la B1TV”, a spus Ceauşescu.

ADEVĂRUL: Credeţi că este adevărat tot ce a descoperit Grigore Cartianu despre ultimele zile din viaţa Ceauşeştilor?

Ion Ceauşescu: Da. Din ceea ce s-a relatat în mass-media totul este real.

Fratele dictatorului a mai spus că din 1949 a trăit tot timpul în Bucureşti, lucrând în învăţământ, cercetare, agricultură şi la Marea Adunare Naţională.

„Viaţa a mers înainte pentru mine. Aceşti ani s-au scurs bine pentru mine”, a răspuns Ion Ceauşescu.

Doar la lansarea cărţii sale „Sfârşitul Ceauşeştilor”, care a avut loc ieri, Grigore Cartianu a semnat autografe pe 500 de cărţi.

Seria întâlnirilor cu personalităţi continuă astăzi la ora 11.00. Invitaţi: Vali Motorga şi Florin Iaru.

La ora 13.00 - Ion Mateescu şi George Stanca vor vorbi despre “Sfârşitul Ceauşeştilor”
La ora 15.00 - Ion Ţecu şi Viorel Domenico sunt alături de Grigore Cartianu
La ora 17.00 - Ion Mareş şi Viorel Domenico
La ora 19.00 - Constantin Isac încheie seara discuţiilor

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite