Bomba Solventul, amorsată imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul unei explozii devastatoare la combinatul chimic este iminent, pentru că instalaţiile se dezasamblează fără măsuri de protecţie Pompierii, Garda de Mediu şi vecinii au fost puşi

Riscul unei explozii devastatoare la combinatul chimic este iminent, pentru că instalaţiile se dezasamblează fără măsuri de protecţie

Pompierii, Garda de Mediu şi vecinii au fost puşi pe jar, pentru că riscul unei catastrofe este foarte mare.

Mina de aur imobiliară, terenul fostului combinat Solventul, a determinat noul proprietar, omul de afaceri Alexander Hergan, să vândă rapid instalaţiile firmei Inter Prest SRL Constanţa, pentru a fi dezafectate. Firma din Constanţa s-a apucat ilegal de dezmembrare.

Muncitorii tăiau cu aparat cu flacără instalaţiile care conţin resturi de substanţe inflamabile. Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Mihai Benga, a declarat că substanţele de la Solventul sunt foarte periculoase.

Combinaţie explozivă

"Se lucrează cu sudură oxiacetilenică, iar pe conducte şi în rezervoare sunt substanţe chimice foarte periculoase. Solventul este în inventarul obiectivelor cu risc de accidente majore, explozie, incendiu sau emisie de substanţe periculoase", a spus colonelul Mihai Benga.

La faţa locului a sosit şi reprezentantul AVAS pentru Solventul, Petru Lighezan. "Firma care se ocupă de dezafectare nu a făcut evacuarea tuturor substanţelor, deşi aveau obligaţia să ia toate măsurile pentru a preîntâmpina avariile", a spus Lighezan.

Dosar penal pentru inconştienţi

Potrivit autorităţilor de mediu, reprezentanţii SC Intercom Prest SRL riscă dosar penal pentru că nu aveau avizele necesare. "Categoric nu aveau voie să taie nimic până nu primeau avizul de închidere, mai apoi urma să solicite dezafectarea. Ei sunt în faza de procedură de avizare şi asta durează.", a spus directoarea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Gabriela Lambrino.

Istorie

În 1930 a fost inaugurată prima distilerie pentru alcool. După 1944 s-a înfiinţat Întreprinderea Chimică Solventul. În 1984 a fost finalizată a doua etapă de modernizare, prin deschiderea unei fabrici de peroxid de hidrogen. În 1998 combinatul a fost închis.

300 milioane euro valorează terenul care trebuie eliberat de instalaţii

În instalaţii sunt zeci de tone de hidrogen lichid, catalizatori şi acid sulfuric
Marian Eperieş, de la Garda de Mediu

Solventul este în inventarul obiectivelor cu risc de accidente majore, explozie, incendiu sau emisie de substanţe periculoase
Mihai Benga, colonel ISU Banat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite