Bolnavii din spitale rabdă de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza bugetelor reduse şi a datoriilor foarte mari, spitalele din ţară fac economie subţiind porţiile de mâncare ale bolnavilor. Porţiile de mâncare din unităţile sanitare au devenit neîndestulătoare şi inconsistente. Managerii dau vina pe lipsa de fonduri.

Foarte mulţi bolnavi internaţi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani se plâng că sunt înfometaţi. Porţiile de hrană sunt mici, iar mâncarea este lipsită de consistenţă.

„Am apelat la rude şi la cunoştinţe să îmi aducă ceva de mâncare, pentru că cea primită în spital este foarte puţină. De mult nu am mai simţit că îmi este atât de foame”, susţine, sub protecţia anonimatului, o pacientă internată la Secţia Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Petroşani.

Raţia zilnică de hrană este neîndestulătoare din cauza bugetului de austeritate al unităţii medicale. În ultimul trimestrul al acestui an, când fondurile spitalului vor fi aproape epuizate, se anticipează un dezastru în această privinţă.

Conducerea unităţii medicale din Petroşani nu neagă problemele legate de hrana pacienţilor. Managerul Alexandrina Remescu susţine că porţiile bolnavilor nu sunt reduse, dar există probleme la pacienţii care nu intră la regim. Aceştia primesc doar o dată pe săptămână carne, meniul de bază fiind format din varză şi cartofi.

 „Tariful alocat meniului în iunie 2009 este acelaşi cu cel din ianuarie 2008. Între timp însă, leul s-a devalorizat, a crescut preţul medicamentelor şi al materialelor sanitare”, spune Remescu. Directorul spitalului a ales să asigure calitatea tratamentului pentru pacienţi, în detrimentul mâncării.

Smântâna, înlocuită cu iaurt

Bucătăresele de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au fost anunţate zilele trecute că vor găti cu mai puţine alimente începând din această lună.

Dacă în 2006 pacienţii de la unitatea sanitară se înfruptau din muşchi de porc la grătar de cinci ori pe săptămână, ei vor avea parte doar de pulpe de pui, de cel mult trei ori în şapte zile. Conducerea instituţiei justifică modificările din alimentaţia suferinzilor prin faptul că datoriile spitalului către furnizorii de medicamente sunt de aproximativ trei milioane de lei.

 „Din cei aproape 16 milioane de lei primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate, peste 12 milioane reprezintă salariile personalului. Dacă ne-am plăti datoriile, nu ne-ar mai rămâne niciun leu pentru restul cheltuielilor“, spune dr. Constantin Ecobici, managerul Spitalului „Victor Babeş”.

În aceste condiţii, se iau măsuri prin care să nu fie blocată activitatea spitalului. Anul acesta, bugetul pentru mâncarea bolnavilor a scăzut la 500.000 de lei, cu 300.000 de lei mai puţin faţă de 2008.

„În trecut, bolnavii aveau pe masă preparate precum ciuperci, ouă, pate de ficat, carne tocată, salam, smântână etc. Acestea au fost înlocuite cu altele mai ieftine, precum iaurtul şi pulpele de pui”, a declarat Adela Boboc, asistentă dieteticiană la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova.

Oamenii spun că s-au obişnuit cu situaţia din spitale şi că pleacă de acasă cu bani puşi deoparte special pentru mâncare. „Măcar cei din conducerea spitalelor să nu se mai laude la televizor. Ne dau ciorbă cu cana, de parcă s-au terminat străchinile. Nu o să murim dacă mâncăm carne de pui, dar măcar să ne-o dea şi pe-asta”, este de părere Robert Bratilă, de 32 de ani, din Craiova.

Mâncare din găleată

Pacienţilor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa li se serveşte mâncarea dintr-o găleată de plastic. Vasele în care bolnavii primesc mâncarea sunt curate, dar vechi.

„Am venit aici să ne facem bine, nu să mâncăm ca acasă! Meniul este diversificat şi hrana destul de gustoasă“, a declarat Sofia Tincă, internată la secţia Cardiologie de câteva zile.

„Plătesc zece lei pe zi pentru masa de prânz şi cină. Sunt mulţumit, mai ales cu criza asta. Acasă sigur n-aş putea mânca de două ori într-o zi cu banii ăştia“, spune Stancu Enea, însoţitor.

Ieri, micul dejun al unui însoţitor a fost format din ceai, 50 de grame de caşcaval şi 20 de grame de margarină. La prânz, aceştia au primit ciorbă ţărănească, 90 de grame de friptură de pui şi piure cartofi. Cina a fost compusă din cartofi gratinaţi, ceai şi o eugenie ( Au mai contribuit Gabriela Popescu şi Mirabela Panfil)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite