Bolnavii suportă cu greu căldura din saloane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii spun că pentru a scăpa de efectele caniculei recurg la duşurile reci

Canicula a ajuns şi în saloanele Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea. De când temperaturile s-au ridicat, bolnavii internaţi ar face orice ca să se mai răcorească un pic.

„Este greu şi pentru noi, angajaţii“


„Singura măsură care se poate lua împotriva caniculei este folosirea  perdelelor şi a draperiilor închise la culoare din geamuri. Uneori le mai udă pacienţii, să se mai răcorească aerul din saloane. Fiecare încearcă să scape cumva de temperaturile astea chinuitoare, mai ies la plimbare în parcul spitalului. Este greu şi pentru noi, angajaţii, dar mai ales pentru pacienţi“, a declarat Ioana P., una dintre asistentele medicale de la SJU Vâlcea, care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea.
„Zilele acestea a fost îngrozitor de cald şi este cumplit să stai la etajul patru al spitalului cu încă patru bolnavi în salon. Am încercat să aducem ventilatoare de acasă, dar nu ni s-a permis. Avem draperiile acestea albastre la ferestre, dar căldura intră oricum“, a declarat Dumitru Gănoiu, unul dintre pacienţii internaţi în spital.
Pentru a mai scăpa de coşmarul din saloane, bolnavii care se simt în stare ies în parcul din curtea instituţiei, ca să se mai răcorească. În ultimă instanţă, ei apelează la un tratament care nu dă greş: duşul cu apă rece.

„Curge transpiraţia pe mine ca la saună“


„Soarele bate de dimineaţa până seara direct în geamurile de la salonul meu. Uneori simt că mă sufoc, curge transpiraţia pe mine ca la saună! Avem norocul cu duşurile, că apă rece curge la robine. Situaţia este mai gravă pentru cei care sunt imobilizaţi la pat“, spune şi Viorica Matei, o altă pacientă. Când aerul devine irespirabil, cei care pot să se ridice din pat mai au un loc de refugiu pe canapelele din holul spitalului. „Mă îmbăiez şi de trei ori pe zi. Măcar apă rece avem din belşug aici la spital… Eu sunt de la ţară, iar la mine acasă a secat şi apa din fântână, de cald ce este“, a povestit Ioana Miu, din localitatea Valea Mare.
Aproape toate secţiile unităţii medicale se confruntă cu această problemă, dar cei mai afectaţi sunt copiii. „Este greu, copilului îi pun prosoape ude la cap, că se plânge de căldură. Consumăm foarte multă apă. Aici este rău că suntem şi mulţi în salon, toate paturile sunt ocupate“, a spus una dintre mămicile internate împreună cu micuţul la secţia de Pediatrie. Cu toate acestea, mulţi părinţi spun că primesc o foarte bună îngrijire la spital şi nu pot risca să-şi ţină copiii suferinzi acasă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite