Bolnavii plimbă a pagubă reţetele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii plimbă a pagubă reţetele medicale
Bolnavii plimbă a pagubă reţetele medicale

Peste jumătate din farmaciile din Satu Mare au sistat eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate. Bolnavii care nu vor să întrerupă tratamentul acceptă înlocuitori ai medicamentelor prescrise de medici sau le plătesc din propriul buzunar.

Trei sferturi din cele aproximativ 65 de farmacii din municipiul Satu Mare nu mai eliberează medicamente pe baza reţetelor prescrise de medici. Încă din primele zile ale lunii noiembrie, unele farmacii şi-au epuizat plafoanele. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Satu Mare, Aurelia Vulciu, susţine că farmaciile în cauză sunt cele care nu au putere financiară de susţinere.
„Furnizorii de medicamente din străinătate se gândesc dacă să aducă sau nu produse în România, deoarece farmaciile nu pot face plata facturilor pe loc. Unele medicamente din programele naţionale, cum ar fi cele pentru poliartrită reumatoidă, diabet sau hepatita B, C, lipsesc din depozite şi de pe piaţă. Sunt medicamente scumpe, iar bolnavii întrerup tratamentul la jumătatea lunii“, a declarat Aurelia Vulciu. În această situaţie se afla azi-dimineaţă sătmăreanul Viorel Tămăşan (50 ani). „De două zile caut Salofalk, un medicament pentru o boală cronică. Este a doua farmacie în care intru şi nu l-am găsit. Acasă nu mai am nici o pastilă, iar produsele pe care le-am luat ca înlocuitori mi-au făcut mai mult rău. Este un produs nemţesc şi scump“, a declarat sătmăreanul.

Farmaciile eliberează medicamente la liber

Farmaciile sătmărene nu şi-au primit banii pe reţetele eliberate de la mijlocul lunii iulie. În această situaţie, unele riscă să nu mai poată elibera medicamente sau chiar mai grav să dea faliment, susţine Aurelia Vulciu, asta după ce termenul de plată a facturilor emise de farmacii-le care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) a fost mărit de la 60 la 210 zile.
Conducerea CJAS recunoaşte că sunt unele probleme, în special la medicamentele din programele naţionale, însă speră ca anul să treacă cu bine. „Probleme ar putea să apară în luna decembrie. Eu sper să o scoatem la capăt cu banii până la sfârşitul anului“, a declarat directorul executiv, Solomon Pop. Preşedinta farmaciştilor, Aurelia Vulciu, este de părere că singura soluţie pe care o au farmaciile la ora actuală pentru a nu intra în colaps financiar este să ceară un împrumut bancar.  
Farmaciile care nu mai eliberează medicamente pe baza reţetelor compensate îşi îndrumă clienţii spre alte farmacii sau recomandă bolnavilor produse româneşti care se pot elibera compensat. Unii sătmăreni, suferinzi de boli cronice, îşi plătesc medicamentele din propriul buzunar pentru a nu întrerupe tratamentul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite