Bolnavii, chestionaţi cu privire la calitatea mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mâncării pe care o primesc pe durata spitalizării. Dacă în urmă cu numai o lună şi jumătate foarte mulţi dintre cei internaţi aici preferau alimentele aduse de rude de acasă, după

mâncării pe care o primesc pe durata spitalizării. Dacă în urmă cu numai o lună şi jumătate foarte mulţi dintre cei internaţi aici preferau alimentele aduse de rude de acasă, după externalizarea acestui serviciu, gradul lor de mulţumire în această privinţă a crescut.
Din 1 august, Spitalul Judeţean din Timişoara a externalizat serviciul de alimentaţie. Tot de atunci, conform declaraţiilor directorului instituţiei sanitare, Mihai Ionac, pierderile înregistrate au scăzut cu cel puţin 15%. Toţi se feresc însă să spună că una dintre cauzele pierderilor, dar şi a calităţii scăzute a mâncării pe care o primeau pacienţii a fost furtul alimentelor. ştefan Fusea, administratorul firmei din Brăila care a preluat acest serviciu, a avertizat însă că "la noi se fură o singură dată. Pe urmă se fura în altă parte".

Buletine de analiză a mâncării
Deşi blocul alimentar al spitalului încă arată mai rău decât bucătăria penitenciarului, calitatea mâncării a crescut simţitor. Pacienţii primesc deja, din luna august, meniuri aprobate şi controlate de medicul nutriţionist. În fiecare zi se fac chiar buletine de analize, pentru a verifica dacă fiecare pacient primeşte alimente cu valoarea calorică recomandată, de 1.800-2.000 de kcal. ştefan Fusea susţine că, timp de şapte zile pe săptămână, meniurile nu se repetă, lucru imposibil cu nici două luni în urmă. Mai mult: angajaţii care se ocupă cu distribuiea mâncării pe etaje ştiu cu exactitate cum ar trebui să arate fiecare fel de mâncare, tot pentru evitarea unor probleme care au fost semnalate în trecut.

Blocul alimentar, gata în primăvară
O problemă rămâne totuşi alocaţia pentru hrana pacienţilor, în medie de 47.000 de lei pe zi, stabilită prin hotărâre de guvern. "Este total insuficientă, de cel puţin două ori mai mică decât alocaţia pentru hrana în penitenciar", a declarat ştefan Fusea. Dacă suma este gestionată cu grijă, bolnavii primesc totuşi mâncare adecvată, cu carne cel puţin la prânz.
Administratorul firmei care gestionează blocul alimentar susţine că toate lucrările de investiţii şi de reamenajare a bucătăriei spitalului vor fi gata în primăvara anului viitor. Deocamdată, nu s-au făcut decât lucrări de igienizare, de înlocuire a aparaturii foarte vechi pentru prepararea hranei şi de înlocuire a tâmplăriei. Chiar dacă blocul alimentar încă arată ca bucătăria unui lagăr de concentrare, Fusea susţine că în curând vor fi schimbări majore şi la capitolul imagine, dar şi la cel al calităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite