Bolnavi „trataţi“ la căldură mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile ridicate din ultimele zile au umplut saloanele spitalelor. Codul galben de caniculă expiră abia în această seară. Medicii de pe Ambulanţă au făcut cu greu faţă solicitărilor din ultimele zile. Sute de persoane, ajunse la spital, au fost nevoite să doarmă câte două în pat sau chiar pe scaune, pe culoare.

Codul galben de caniculă, emis pentru 33 de judeţe, a înroşit liniile telefonice de la serviciile de ambulanţă din toată ţara. Sute de oameni, în special bătrâni şi bolnavi cronic, au ajuns la spital.

Dar nici în unităţile medicale nu au scăpat de caniculă pentru că, în cele mai multe saloane, doar cearşafurile puse în geam au adus un pic de răcoare. Administratorii spitalelor ridică din umeri: nu sunt bani pentru aparate de aer condiţionat.

Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova suferă la temperaturi ce depăşeşesc 38 de grade Celsius. Unii şi-au tras cearşafurile de sub ei sau au luat ziare şi le-au prins în geamuri. „Mă trec năduşelile, de-abia mai închid ochii noaptea", a spus Iuluşca Tulea (50 de ani), internată la Secţia Chirurgie III.

Alături, Simona Fită (29 de ani), operată de două ori de fiere, se ştergea de zor cu şerveţelul umed pe frunte. „Noaptea mă întorc pe toate părţile, că nu am somn, şi apa îmi şiroieşte pe frunte. Aş ieşi afară, dar nu pot să mă ridic în picioare", a precizat tânăra.

Au leşinat pe stradă

Din cauza caniculei, peste 130 de prahoveni s-au internat la Secţia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean din Ploieşti. Pacienţii dorm câte doi în pat, iar în timpul nopţii se odihnesc pe culoare, aşezaţi pe scaune.

„Am probleme cu inima, iar de la căldură mi s-a făcut rău. Am ajuns la spital şi trebuie să mă înghesui în pat cu o altă bolnavă", a declarat Elena Fuiu.

La Galaţi, în ultimele 24 de ore, echipajele de la Salvare au intervenit în peste 200 de cazuri legate de temperaturile excesiv de ridicate. „18 dintre pacienţii care au necesitat asistenţă de urgenţă au fost găsiţi prăbuşiţi pe trotuare sau în apartamente, cu stări de leşin.

Cam jumătate dintre persoanele afectate de căldură, care au sunat la 112, suferă de afecţiuni cardiovasculare, iar celelalte au consumat alcool", a declarat Mihai Polinschi, şeful Ambulanţei Galaţi.

În judeţul Vrancea, temperaturile excesive au provocat moartea a trei vârstnici, care sufereau de boli cronice, iar o sută de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă.

Litoralul, plin în weekend

În ciuda problemelor provocate de temperaturi ridicate, au fost şi persoane care s-au bucurat de căldură. Pe litoralul românesc de pildă, peste 40.000 de turişti au încercat să se răcorească în weekend. Staţiunile s-au golit odată cu ziua de luni, însă hotelierii speră ca începerea programului „Zile de vacanţă gratuite" să le aducă mai mulţi clienţi.

Grupaj realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de seară"

Nivelul de radiaţii, crescut

Meteorologii avertizează că radiaţiile ultraviolete sunt peste limitele considerate sigure la malul mării. Indicele acestora a ajuns la 8-10, nivelul maxim fiind de 11. 

„Vara, când este cald afară, ultravioletele sunt intensificate în special la malul mării. Sfătuim turiştii să stea acasă", spune meteorologul Dinu Mărăşoiu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie. 

Medicii recomandă tuturor persoanelor care se expun la soare să folosească produse cosmetice cu factor de protecţie în funcţie de tipul de piele, să nu se expună la soare între orele 10.30 şi 17.30 şi să evite aerosolii din perioadele caniculare, pentru că altfel se pot îmbolnăvi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite