Bolnavi privaţi de medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de moldoveni suferinzi de diabet, cancer sau boli de inimă sunt nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul, pentru că farmaciile nu au pastile. Farmaciile au rămas fără medicamente, după ce distribuitorii au refuzat să le mai aprovizioneze până vor negocia un preţ mai mare cu Ministerul Sănătăţii.

De la sfârşitul săptămânii trecute, nicio farmacie din Botoşani nu mai are la raft insulină şi nici medicamente pentru diabetici sau cardiaci.

Peste 2.000 de botoşăneni cu boli cronice merg de la o farmacie la alta în speranţa că îşi vor putea continua tratamentul. “Sufăr de inimă de peste 10 ani şi trebuie să iau permanent pastile. Umblu cu reţeta în mână dintr-o parte în alta a oraşului şi nu găsesc pastile”, ne-a declarat Maria T., o botoşăneancă de 67 de ani.

Din cauză că preţurile la medicamentele pentru bolile cronice sunt în general ridicate, farmaciile nu şi-au făcut rezerve.
“Un medicament pentru bolile cronice costă de 10, poate chiar 15 ori mai mult faţă de restul. Din banii de la Casa de Asigurări abia dacă reuşim să ne aprovizionăm cu pastilele obişnuite”, explică o farmacistă din Botoşani.

FARMACIILE DIN BACĂU, LA LIMITA

Şi la Bacău criza medicamentelor se simte în aproape toate farmaciile. „Nu mai avem aproape deloc medicamente pentru cardi4aci şi cei cu boli psihice. Într-o jumătate de zi am onorat doar vreo trei reţete gratuite. Chiar dacă ar exista bolnavi dispuşi să scoată bani din buzunar să-şi plătească reţeta nu am putea cum să-i servim, pentru că nu sunt pastille în stoc”, ne-a declarat farmacista Eleonora Bănică din Bacău.

„Caut de vreo trei zile medicamente pentru epilepsie.  Mama mea este bolnavă şi fără tratament poate face oricând o criză. Nici nu mai ştiu pe la ce farmacie să caut“, se plânge Viorel Enache, din Bacău. Farmaciile din Iaşi au început să scoată din depozite ultimele stocuri de medicamente.

„Nu am primit niciun semnal negativ din partea farmaciilor. Asta nu înseamnă că nu ne facem griji. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla la întâlnirea de mâine dintre ministru şi distribuitori“, ne-a declarat Gabriela Streit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Iaşi. Au mai contribuit Cezara Duţă şi Octavia Dumitra

Cer majorarea preţurilor

Criza a fost provocată de importatorii şi distribuitorii de medicamente care au decis să nu mai aprovizioneze farmaciile şi spitalele. Aceştia solicită Ministerului Sănătăţii o majorare a preţului la medicamente cu circa 20%.

Reprezentanţii companiilor de medicamente susţin că majorarea tarifelor are la bază creşterea euro. Lipsa medicamentelor  vine odată cu eliminarea plafoanelor la farmacii. “Acum avem şi legea şi banii să eliberăm compensate şi gratuite câte vrem, dar nu avem medicamente în farmacii”, a precizat Elena Sima, farmacist din Bacău.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite