Bolile false căpuşează bugetul de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile false căpuşează bugetul   de pensii
Bolile false căpuşează bugetul de pensii

Unul din cinci pensionari din România are certificat de invaliditate. Numărul persoanelor care au ieşit la pensie pe caz de boală a crescut exponenţial în ultimii ani. Autorităţile admit că pensionările frauduloase sunt multe.

O doctoriţă din Cluj-Napoca, Floarea Mariana Ianson, 52 de ani, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, este cercetată penal pentru că ar fi cerut 500 de lei pentru a semna un dosar de pensionare. Ea a fost prinsă în flagrant la 6 octombrie.

Citiţi şi:


Magistraţii au decis că medicul poate fi cercetat în libertate, astfel că dr. Ianson vine în continuare la serviciu. Gabriel Oniga, directorul CJP Cluj, a declarat că asupra lui Ianson nu poate fi luată nicio măsură din partea conducerii întrucât prezumţia de nevinovăţie se menţine până la decizia definitivă a instanţei.

Directorul CJP Cluj recunoaşte că numărul cazurilor de pensionaţi pe caz de boală este în creştere. „Putem spune că aproximativ 5% din numărul total de pensionari reprezintă cazuri în care s-a dat şpagă”, a conchis directorul.

O altă doctoriţă din Craiova, Valentina Goga, a fost reţinută săptămâna trecută de poliţişti în timp ce lua tot 500 de lei pentru o decizie de invaliditate.

500 de euro pentru un dosar de pensionar

Virgil M., un ieşean în vârstă de 54 de ani, cunoaşte îndeaproape drumul de la statutul de angajat la cel de pensionar pe caz de boală. Fost strungar la o fabrică din Iaşi, unde a muncit aproape 30 de ani, Virgil M. s-a decis acum doi ani să renunţe la job.

„Ajunsesem la capătul răbdării la serviciu. Făceam naveta la Iaşi, stăteam aproape toată ziua în fabrică, iar la sfârşitul lunii plecam cu mai puţin de 6.000 de lei acasă“, spune bărbatul. Ieşeanul mai povesteşte că a învăţat traseul spre pensia de boală de la nişte cunoscuţi.

„Un amic făcuse acelaşi lucru înainte şi i-a mers. Eu sufeream de o boală la plămâni, pentru că fumam mult, însă nu eram de pensionat. Acum doi ani, am mers la Spitalul Militar, am dat unui doctor 500 de euro şi mi-a umflat diagnosticul pe hârtie“, povesteşte ieşeanul. 

„Am ajuns la comisia de sănătate unde am primit fără probleme avizul pentru pensionare. Singura problemă e că pensia de 500 de lei e prea mică“, explică Virgil M. Cum încă are forţă să muncească, omul s-a apucat de treabă chiar după ce a părăsit fabrica.

„Fac aprovizionarea la un magazin. Suntem oameni gospodari“, explică bărbatul. La nivel naţional, din cinci milioane de pensionari, aproape un milion sunt pe caz de boală. Deşi numărul persoanelor cu pensie de invaliditate a crescut exponenţial în ultimii ani, autorităţile spun că nu pot face decât verificări prin sondaj.

Pensiile, retrase la verificare prin sondaj

De aceste verificări se ocupă Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, subordonat Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS).

„Nu există o pârghie legală prin care să fie traşi la răspundere cei depistaţi ca «falşi» pensionari de invaliditate, în afara privării de indemnizaţia obţinută în mod necuvenit“, a explicat Angelica Mihail, director la CNPAS. Institutul a verificat în primul semestru din 2009, prin sondaj, 2.055 de pensionari pe caz de boală, din care 41%  şi-au pierdut pensiile.

Judeţe cu 30% pensionari de boală

„Din 981 de cazuri noi, propuse pentru pensia de invaliditate, Institutul a respins 60% pentru că nu erau îndeplinite criteriile pentru încadrarea în grad de invaliditate”, a spus Angelica Mihail. Pensia medie de invaliditate este de 540 de lei
lunar.

Conform studiului „Riscuri şi inechităţi sociale din România”, numărul pensionarilor de invaliditate a crescut din 1990 cu 430%. În top sunt judeţele Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Ilfov şi Maramureş unde, 30% din pensionari sunt invalizi. La polul opus se află judeţele Galaţi cu 7% şi Teleorman cu 8%.

Preşedintele Casei Judeţene de Pensii Bihor, Leontin Ţârlea, spune că instituţia pe care o conduce este un simplu executant.

„Pe baza dosarului pe care îl primim de la comisia Direcţiei pentru Asistenţă Socială noi îi punem în plată”, spune Ţârlea. În judeţul Vâlcea sunt 128.000 de pensionari, potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii. Dintre aceştia, 24% sunt pe caz de boală.

„Nu sunt medic, dar pot spune că suntem sub media pe ţară la pensionaţi pe caz de invaliditate”, a spus Gabriel Andreescu, preşedintele CJP Vâlcea.

7% din pensionarii gălăţeni sunt invalizi

În judeţul Galaţi numai 7% din numărul total al pensionarilor sunt invalizi. Procentul mic în comparaţie cu alte judeţe este explicat de directorul CJP Galaţi, Neculai Zburlea, prin faptul că medicii gălăţeni îşi fac datoria.

„Probabil că medicii gălăţeni sunt mai exigenţi. Nu este exclusă nici varianta să avem o populaţie mai sănătoasă”, a precizat Zburlea.

Au contribuit Lucian Laszlo, Adina Codrean şi redacţiile „Adevărul de Seară“

image
image

Cred că cineva mi-a înscenat toate aceste lucruri.

image


Floarea Mariana Ianson
şef serviciu Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Cluj

Pensionar bolnav prins că lucrează 

image

Ioan Harabagiu (foto) este un pensionar din Alba Iulia. Are 55 de ani şi suferă de o boală cronică. În urmă cu nouă ani, în 2000, bărbatul, pe atunci inginer, şef de secţie la o întreprindere din judeţul Alba, a fost încadrat cu pensie de boală ca persoană cu handicap de gradul II.

Potrivit legii, persoanele cu acest grad de invaliditate  nu mai pot munci. Pentru că pensia pe care o încasa era de 125 de lei, bărbatul şi-a găsit de lucru. Timp de trei luni, în 2001, Harabagiu a lucrat ca distribuitor pentru prietenul său care vindea materiale de construcţii.

Câştiga 300 de lei pe lună. „Apoi am avut un conflict cu o cunoştinţă. Aceasta a sesizat Inspectoratul de Muncă care a venit în control. Am primit o amendă de 200 de lei”, povesteşte bărbatul. Acum, Harabagiu are o pensie pe caz de boală de 650 de lei.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite