Boeru Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigi Boeru controla o reţea de funcţionari publici specializată în escrocherii imobiliare. Reţeaua, coordonată de Gigi Boeru, era formată din 15 persoane, şase dintre acestea fiind cercetate în stare de libertate. Infracţiunile au fost puse la cale în perioada 2007-2008.

Anchetatorii spun că filiera lui Gigi Boeru urma să intre ilegal în posesia a două terenuri situate în sectorul 1 al Capitalei, respectiv comuna Tunari.

În urma percheziţiilor făcute de poliţişti la 17 dintre domiciliile suspecţilor au fost ridicate documente în care se indica faptul că aceştia puseseră ochii şi pe un teren din Parcul Herăstrău.

Informaţii direct de la Primărie

Potrivit poliţiştilor, membrii grupării lui Boeru găseau terenuri care păreau “lăsate în paragină”. Apoi, sprijiniţi de funcţionari din Primăria Capitalei, ai  Direcţiilor de Impozite şi Taxe Locale ale Primăriilor Sectoarelor 1 şi 2 Bucureşti, obţineau, contra unor sume cuprinse între 100 de lei şi 100 de euro şi alte “atenţii”, informaţii despre proprietarii acestora.

Este vorba de actele care apăreau în dosarul cadastral al terenului respectiv, date necesare pentru intabularea dreptului de proprietate precum şi copii privind înscrierile succesive la rolul fiscal.

Cu aceste acte, interlopii întocmeau documente falsificate privind transferul proprietăţii către ei sau către interpuşi şi tot cu sprijinul funcţionarilor Direcţiilor de Taxe şi Impozite obţineau, pentru 1.000 de euro, înscrierea pe rolul fiscal al falsului proprietar şi istoricul de rol în care acesta era trecut ultim plătitor de impozite.

În cazul în care terenul vizat era al statului, datele necesare erau furnizate de către funcţionari din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti sau Primăriei Sectorului 1. Apoi, membrii grupării solicitau Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară intabularea dreptului de proprietate, după care încercau să găsească cumpărători.

Terenurile vizate

Unul dintre terenurile pe care interlopii doreau să şi le însuşească se află pe strada Intrarea Epocii numărul 22 din sectorul 1 al Capitalei şi are aproximativ 300 de metri pătraţi. Vecinii ştiu despre acest spaţiu doar că “este în litigiu”. În zonă, preţul este de 2.000-2.400 euro pe metrul pătrat.

Celălalt teren care aparţine statului se află pe strada Ecaterina Teodoroiu, la numărul 18, şi are tot 300 metri pătraţi. În acest caz, o funcţionară de la Direcţia de Taxe şi Impozite a sectorului 1, Gabriela Angelica Bente, a încercat să-l ajute pe un alt membru al reţelei lui Boeru, Oancea Ilisei, zis Mugurel, să intabuleze terenul respectiv.

Funcţia de inspector, paravan pentru afaceri

Funcţionarul din Primăria Capitalei, Marius Brănişcan, unul dintre membrii filierei, nu a fost remarcat ca un angajat motivat pentru a promova.

„A fost angajat ca inspector asistent în urmă cu şase ani. Nu a promovat şi nici nu a fost retrogradat”, a spus unul din şefii lui Brănişcan din Primărie. El a fost angajat în anul 2002, la jumătatea mandatului de primar al lui Traian Băsescu,  ca inspector la Direcţia Utilităţi Publice.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Brănişcan are o garsonieră de 28 de metri pătraţi cumpărată chiar în anul în care s-a angajat la Primărie. Veniturile sale anuale din salariul de funcţionar au fost de 10.169 de lei. Surse din Primărie spun că era cunoscut faptul că Brănişcan mai lucra şi în particular şi făcea expertize topo-geodezice.

Echipele de anchetă au ridicat marţi doi saci de documente de la biroul funcţionarului, dar şi un calculator. Printre acte se aflau şi dosare în original care proveneau din arhiva de la Legea 10 (legea pentru restituirea proprietăţilor).

Marius Brănişcan, în vârstă de 36 de ani, era poreclit de colegi Codiţă, pentru că îşi poartă părul în  coadă.

Primarul Sorin Oprescu nu comentează deocamdată situaţia, pe motiv că ancheta este în desfăşurare.

Modul de operare

Potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, falsificatorii de acte de proprietate au nevoie de multe contacte. În primul rând, se identifică parcela de pământ la cadastru. Apoi, tot la Agenţia Naţională de Cadastru se caută extrasul de carte funciară.

Următorul pas este la Direcţia de taxe şi impozite pentru a afla care sunt proprietarii, dacă au plătit impozite, dacă au moştenitori, unde stau şi cum pot fi contactaţi. Cu toate aceste informaţii, se pot falsifica actele de proprietate, iar terenul respectiv este numai bun de vânzare.

„Am băgat-o pe nevastă‑mea. A făcut falsuri!”

Gigi Boeru, zis Gheorghe Constantinescu, în vârstă de 57 de ani, a fost cercetat şi judecat în mai multe rânduri în dosare de tâlhărie, înşelăciune şi şantaj.

Imediat după Revoluţie, el a fost partenerul de afaceri şi naşul lui Ion Titişor, zis Fane Spoitoru, presupus lider al interlopilor din Capitală. Cei doi au fost cercetaţi, în 1994, pentru că l-ar fi şantajat şi tâlhărit pe Niculae Tănase, zis „Puiu“, de bunuri în valoare de aproximativ 700 de milioane de lei. În 1995, Boeru şi Spoitoru au fugit în Canada pentru a scăpa de cercetări.

După un an s-au întors în ţară, fiind condamnaţi şi pentru alte fapte cu violenţă la închisoare. Boeru mai este cercetat la Parchetul Capitalei într-un dosar alături de interlopul ilfovean Ion Baboi, zis Jamai, pentru modul în care a dobândit o insulă pe un lac de lângă Bucureşti.

Omar Hayssam, pomenit în convorbiri telefonice

Gigi Boeru, care conducea o echipă de romi ilfoveni, a fost monitorizat, fiindu-i interceptate convorbirile telefonice.

Într-o discuţie telefonică, înregistrată în februarie 2008, Boeru i s-a plâns lui Ţuţu Stamate, zis Stemuţă, că tovarăşul său Jamai încearcă să-l păcălească. “Nu! să-i spun lui Jamai, nu mă deranjează. Mai mult bine cum i-am făcut io lu’ omu ăsta, nu i-ai făcut nici tu, că frate, nici mama lui, nici copiii lui, nici Dumnezeu’ lui, nimeni nu i-a făcut... Am băgat-o... am băgat pe nevastă-mea, a făcut falsuri...”.

Ţuţu Stamate: “Da... (neinteligibil) că i-ai băgat bani în buzunar şi le-ai făcut falsuri, şi le-ai dat terenuri, şi le-ai dat case...”.Dintr-o altă discuţie între partenerul său din dosar, Jamai şi un anumit “Maier”, reies legăturile pe care le aveau cu persoane notorii, dar şi mecanismul complicat al afacerilor ilegale cu imobile.

„Deci noi ne-am născut pe pământul ăla. Noi am cumpărat şi de la domnu’ Stegaru, deci domnu’ Levi cu domnu’ Omar Hayssam, şi cu domnu’ R... insula asta a furat-o. Noi am cumpărat-o şi de la Levi Zion. Deci, nu se poate înţelege niciodată adevărul adevărat!”. 

Reţeaua lui Gigi Boeru

Gheorghe Constantinescu zis Gigi Boeru (liderul reţelei) - tentativă de înşelăciune şi instigarea unui funcţionar la furnizarea de date care nu sunt destinate publicităţii.

Romeo Ursu - tentativă de înşelăciune şi instigarea unui funcţionar la furnizarea de date.

Nelu Stan - tentativă de înşelăciune şi instigarea unui funcţionar la furnizarea de date.

Oancea Ilisei Mugurel -  tentativă de înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals.

Angelica Gabriela Bente - funcţionar public la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 1 - furnizare de date care nu sunt destinate publicităţii

Cristian Marius Brănişcan - funcţionar public la Primăria Municipiului Bucureşti- furnizare de date care nu sunt destinate publicităţii.

Margareta Drăghici - funcţionar public la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 2- furnizare de date care nu sunt destinate publicităţii.

Nicoleta Mirea - funcţionar public la Direcţia Impozite şi Taxe Locale Sector 1- furnizare de date care nu sunt destinate publicităţii.

Georgeta Marinică - funcţionar public la Oficiul Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 2- furnizare de date care nu sunt destinate publicităţii, în vederea obţinerii unui folos material.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite