Boc inventează „traseiştii guvernamentali“
0Guvernul a demis 35 de subprefecţi şi 17 secretari de stat, inaugurând şi o nouă specie: „traseistul guvernamental“. Doi foşti subprefecţi au fost norocoşi: Mioara Mantale (Bucureşti) şi Mircea Nistor (Dâmboviţa). Ei vor rămâne în sistem ca inspectori guvernamentali.
Fostul subprefect Mircea Nistor a explicat însă că doar el şi Mantale au şi calitatea de înalt funcţionar public, care îi califică pentru ocuparea postului de inspector guvernamental. "Nu este o nedreptate numirea noastră. Ceilalţi subprefecţi nu au îndeplinit criteriile necesare, nu aveau calitatea de înalt funcţionar, certificată de Institutul Naţional de Administraţie (INA)", a declarat Nistor.
Nici în rândurile inspectorilor guvernamentali nu este însă linişte deplină, după ce premierul a anunţat că şi ei vor intra într-un proces de restructurare. "Nu scapă. Sunt distribuiţi pe la ministere, dar nu prea sunt mulţumit de modul cum îşi fac treaba", a spus ieri Boc. Mioara Mantale şi Mircea Nistor îngroaşă astfel rândurile celor câteva zeci de inspectori guvernamentali, categorie formată din foştii prefecţii şi subprefecţi numiţi pe vremea Cabinetului Tăriceanu . Actuala Putere nu a putut să îi elimine pe aceştia întrucât ei fac parte din Corpul înalţilor funcţionari publici, având un statut aparte.
Locuri „calde" în alte ministere
Transferuri s-au făcut şi în garnitura de secretari de stat restructuraţi. Barna Tanczos a trecut de la Ministerul Turismului la Ministerul Agriculturii. Fost deputat liberal, transferat în tabăra democrat-liberalilor, Marin Anton a fost numit de la Ministerul Transporturilor la cel al Mediului, iar Cătălin Baba a fost transferat din Ministerul Educaţiei în aparatul de lucru al premierului.
Subprefecţii restructuraţi, chestionaţi de "Adevărul", au susţinut că "decizia Guvernului se execută, nu se discută", principiul fiind "ei ne-au pus, ei ne dau afară!". "O să mă rog de fostul patron să mă primească înapoi, am lucrat în domeniul minier. Nu mi se pare nedrept ce mi s-a întâmplat, colegul meu care a rămas cred că are o imagine care se pliază mai bine pe cea a Guvernului. Asta e!", a comentat fostul subprefect de Hunedoara, Ioan Inişconi.
Fostul subprefect ieşean Cristian Angheluţă este decis să revină la meseria sa de bază: inginer. El a salutat ironic reforma Guvernului în sistemul administrativ, care a început şi cu el, printre alţii. "Guvernul dă un exemplu pozitiv. Cum ne-a numit, ne şi revocă! A fost o decizie în coaliţie, a câştigat colegul meu de la UNPR", a arătat Angheluţă. De reuşita lor în mediul privat sunt convinşi şi Samuel Ţânţaş (Satu Mare), şi Radu Creţuleac (Suceava).
Tăierile din primării, judecate de Curte
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la OUG 63/2010 prin care edilii sunt obligaţi să concedieze zeci de mii de bugetari, principalul argument fiind încălcarea autonomiei administraţiei publice locale.
Emil Boc, huiduit pe centură
Premierul Emil Boc a fost huiduit ieri, în timp ce inspecta şantierul Centurii Bucureşti-Nord. Cei prezenţi pe şantier, care au susţinut că sunt poliţişti comunitari din Sectorul 1 şi funcţionari concediaţi din primăriile sectoarelor 1 şi 2, i-au reproşat premierului că a tăiat salariile şi i-au cerut demisia.
Înfuriat de insistenţele contestatarilor, premierul Emil Boc a trecut rapid de la "măi fraţilor, măi oameni buni, hai să stăm de vorbă" la "băi, asta-i soluţia, la muncă, eu am muncit la coasă şi am făcut o facultate. Văd că aveţi muşchi, la muncă, nu la fluierat!" Premierul i-a acuzat pe tineri că, de fapt, au fost puşi de primarul Andrei Chiliman să-l "sperie".