Boc despre majorarea TVA cu 5%: "Nu aveam altă decizie mai bună în acest moment"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După decizia de a majora TVA la 24%, Emil Boc a declarat că măsura acesta era singura soluţie pe care Guvernul a avut-o la dispoziţie după ce Curtea Constituţională a refuzat măsurile propuse iniţial în primul pachet de austeritate.

"Aşa cum ştiţi, iniţial în vederea încadrării în deficitul bugetar de 6.8% care să poată fi susţinut de România, propusesem două măsuri - de diminuare a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Am în continuare convingerea, că soluţia iniţială era cea mai bună pentru România." ,  a spus Boc în deschiderea conferinţei de presă.

Citiţi şi:

Şedinţa Guvernului s-a încheiat / Măsura luată de Guvernul lui Boc: majorarea TVA de la 19% la 24%

Vlădescu: "Majorarea TVA nu este ceea ce ne dorim / Măsurile bune erau cele pe care le decisesem iniţial"

"Măsura propusă de noi era ţintită şi ataca acolo unde erau probleme. Decizia CCR este obligatorie şi definitivă, astfel Guvernul a intrat în negocieri cu partenerii europeni şi americani, cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană ca planul să fie negociat şi plus în aplicare. ", a continuat Boc.

Cele mai importante declaraţii ale lui Emil Boc:

Guvernul  a decis majorarea TVA-ului cu 5%. Astfel acordul cu FMI merge mai departe, ca miercuri, când este programat boardul FMI, amânat de luni pe miercuri, să avem un rezultat pozitiv de la FMI ş implicit, de la Comisia Europeană, lucru ce ar menţine credibilitatea României pe pieţele internaţionale şi posibilitatea de finanţare a deficitului cu condiţia ca aceste măsuri să se aplice.

Guvernul trebuie să ducă până la capăt procesul de restructurare în sectorul public, absorbţia accelerată a fondurilor europene.

Abordăm cu calm, dar cu maximă responsabilitate situaţia pe care o avem. Inflaţia să fie limitată şi ţinută sub control , iar cursul euro-leu să rămână sub control. 

Soluţia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispoziţie, o altă soluţie mai bună dintre toate celelalte pentru a putea merge mai departe nu aveam.  Nu aveam altă decizie mai bună în acest moment.

Nicio altă măsură suplimentară nu s-a adoptat decât majorarea TVA. De la 1 iulie va fi aplicată această măsură.

După publicarea actelor normative în Monitorul Oficial vor intra în vigoare măsurile de reducere a salariilor bugetarilor.






Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite