Boc despre acuzaţiile de mită pentru preşedinţia CSA: "Sunt poveşti vânătoreşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că acuzaţiile senatorului PSD Sorin Bota privind o mită de un milion euro pentru preşedinţia CSA sunt "poveşti vânătoreşti" care nu ar trebui mediatizate în lipsa unor dovezi.

"Sunt poveşti vânătoreşti, iar presa trebuie să aibă mai multă responsabilitate. Este inadmisibil să mediatizezi acuzaţii fără nici cea mai mică dovadă. Cine are o dovadă trebuie să meargă la Parchet, acolo este rolul şi locul unde se anunţă aceste lucruri. A arunca doar poveşti, mediatizate fără cea mai elementară probă, mi se pare o acuzaţie care nu are ce fi formulată. Oricine în România are probe să meargă la Parchet dacă are curaj, povestitorii doar pentru imagine să stea acasă", a spus Boc, prezent la Academia Română la deschiderea anului judiciar.

Marţi, senatorul PSD Sorin Bota a acuzat PDL că a luat o mită de un milion de euro pentru a-l propune pe Romeo Ionuţ Comăniciu la preşedinţia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Acuzaţiile au fost formulate după ce PDL a renunţat la candidatura lui Comăniciu în favoarea actualului vicepreşedinte al CSA, Constantin Buzoianu.

Comisiile reunite de buget, finanţe au audiat şi avizat favorabil, marţi, candidatura lui Constantin Buzoianu, în prezent vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, pentru funcţia de preşedinte al CSA, acesta fiind susţinut de PDL, după ce Romeo Ionuţ Comăniciu, avizat săptămâna trecută pentru postul respectiv, şi-a retras candidatura.

Emil Boc: Independenţa judecătorilor nu e dincolo de lege

Premierul Emil Boc afirmă că, din nefericire, în sistemul românesc există cazuri în care legea a devenit facultativă pentru judecători.

"Astăzi cred că putem vorbi de independenţa judecătorului în România. Aş vrea însă să spun un lucru: independenţa judecătorului nu este şi nu poate fi niciodată absolută. Independenţa judecătorului nu este dincolo de lege, judecătorul nu este şi nu poate fi independent de lege. Din nefericire, unele cazuri de acest gen au apărut în sistemul românesc, când legea a devenit facultativă pentru judecători", a precizat Emil Boc.

Investitorii, interesaţi de durata proceselor

Companiile care doresc să investească în România sunt interesate de durata soluţionării proceselor, nu numai de regimul fiscal, afirmă Emil Boc.

"Foarte important în economia României este soluţionarea la termen a proceselor pentru că, în multe discuţii cu investitori, aceştia s-au arătat interesaţi nu numai de regimul fiscal, ci şi de durata proceselor şi implicit de soluţionarea diferendelor. Soluţionarea la termen a proceselor nu poate veni din partea factorului politic, depinzând exclusiv de justiţie", a adăugat premierul.

Despre reforma sistemului juridic, el a mărturisit că "ar fi fost de dorit să fie făcută în altă perioadă decât cea actuală, de criză".

Referitor la noul cod civil care va intra în vigoare de la 1 octombrie, Emil Boc afirmă că se adresează în special cetăţenilor şi apoi judecătorilor. Noul cod civil intră în vigoare de la 1 octombrie, însă normele de aplicare vor fi implementate abia anul viitor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite