Boc: "Dacă nu reducem cheltuielile vom fi nevoiţi să trăim din împrumuturi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va ajunge să trăiască din împrumuturi dacă măsurile de austeritate nu sunt introduse acum, a declarat premierul Emil Boc după şedinţa de coaliţie privind adoptarea scrisorii de intenţie către FMI.

Prim-ministru Emil Boc a declarat după şedinţa de coaliţie că Guvernul are responsabilitatea de a menţine România pe direcţia bună. Peste tot sunt măsuri extrem de dure de austeritate.

Citeşte şi:

Boc: Salariul minim nu scade sub 600, iar pensia sub 350 de lei/ Guvernul adoptă astăzi scrisoarea către FMI cu planurile de austeritate

De luni, puşcărie cu program redus

Măsurile anunţate nu sunt plăcute, dar sunt necesare. Trebuie sa asigurăm premisele reluării creşterii economice şi implicit, a reluării creşterii salariilor şi a pensiilor.

România, chiar şi cu aplicarea acestor măsuri, rămâne cu un deficit de 6,8% în 2010, astfel că banii trebuie să fie împrumutaţi de undeva, nu vin singuri ci din două surse, externe şi interne. Dacă se renunţă la acordul cu FMI, România ajunge la un deficit bugetar de 9,1%.

Dacă nu reducem cheltuielile vom fi nevoiţi să trăim din împrumuturi.

S-a folosit exemplul Spaniei care a încercat să ia de pe piaţa internaţională resurse financiare, dar nu a reuşit.

De pe piaţa internă, toate resursele care ar exista ar trebui aduse la Ministerul Finanţelor.

Ceea ce facem noi acum, în contextul acestei crize, cea mai grea de după cea din 1933, se impun măsuri dificile, riguroase pentru a păstra echilibrul ţării.

De asemenea, premierul Emil Boc a declarat că "toate măsurile vor fi aplicate din luna iunie, după publicarea în Monitorul Oficial."

Am dezechilibrat în valoarea consumului, vom ajunge într-o situaţie în care nu vom mai avea resurse financiare de acoperire acestui deficit.

În Români, aproximativ 70% reprezintă cheltuieli obligatorii, ne mai rămân 30% pentru a menţine şcolile, spitalele, infrastructura etc.

Aceste măsuri sunt pentru a nu înrăutăţi situaţia din ţară şi pentru a asigura o creştere economică pe viitor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite