Boc prezintă în Parlament programul anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a prezentat astăzi în Parlament programul pe care Guvernul îl propune pentru combaterea efectelor crizei economice.

"Programul anticriză al Guvernului a fost generat de două realităţi - una a crizei economice externe şi o realitate a situaţiei economice a României la sfârşitul lui 2008. Criza este o realitate mondială, care nu şi-a spus ultimul cuvânt şi care are un parcurs extrem de brutal. (...) Criza nu s-a născut la noi, dar pentru foarte mulţi români asta nu contează. Criza a intrat în casele lor şi a devenit partea nedorită a vieţii lor", a precizat Emil Boc.

Premierul a reamintit că, în ceea ce priveşte situaţia economică internă, România a înregistrat în 2008 o creştere economică de 7,8%, dar a încheiat anul cu un deficit de 5,2%.

Printre măsurile luate de Guvern până în prezent pentru combaterea efectelor crizei se numără:

- investiţia publică masivă în infrstructură. Guvernul a alocat 20% din buget investiţiilor. Din ianuarie 2009 s-au luat măsurile necesare extinderii centurii Bucureştiului la 4 benzi. În februarie 2009 s-a semnat contracul cu Bechtel pentru extinderea autostrăzii Transilvania cu 42 de kilometri. Guvernul a semnat contractul pentru execuţia centurii Aradului. Au fost alocaţi 800 de milioane de lei pentru drumuri.

- reabilitarea termică a blocurilor: locuri de muncă şi comenzi pentru industria autohtonă şi facturi mai mici pentru populaţie.

- Guvernul a alocat subvneţiile pentru agricultură pentru 2008 în valoare de peste 1 miliard de lei.

- vor fi alocaţi 250 de milioane de lei pentru alimentarea cu apă.

- menţinerea cotei unice de impozitare.

- capitalizarea CEC şi Eximbank.
Guvernul va oferi banii necesari pentru capitalizarea celor două.

- operaţionalizarea fondului pentru IMM-uri şi a fondului pentru contragarantare.

- programul rabla: majorarea primei de casare şi a numărului de maşini care intră în program.

- Guvernul a îngheţat stalariile demnitarilor pentru anul 2009.

- creşterea pensiei sociale minime de la 1 aprilie la 300 de lei şi de la 1 octombrie la 350 de lei.

- compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensiile sub 600 de lei.

- statul suportă 50% din costurile programelor de reconversie şi pregătire profesională pentri şomeri.

- prelungirea cu 3 luni a ajutorului de şomaj.

Măsuri viitoare:

- reducerea numărului de taxe, tarife şi impozite şi menţinerea cotei unice de impozite.

- neimpozitarea venitului reinvestit din trimestrul al doilea al anului.

- garanţii şi ajutoare de stat pentru intreprinderile strategice.

- modificarea TVA-ului pentru anumite proiecte.

- accesarea rapidă a fondurilor rambursabile europene.

- măsuri pentru sprijinirea domeniilor româneşti care prezintă un raport competiviv în comparaţie cu alte ţări: agricultură, turism, energie şi construcţii.
Emil Boc spune că România se va transforma dintr-un importator într-un exportator de produse agricole.

Programul anticriză al Guvernului cuprinde, în primul rând, măsuri pentru protejarea locurilor de muncă prin demararea investiţiilor prevăzute în buget, precum şi pentru protejarea persoanelor cu venituri mici, a afirmat astăzi, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PD-L, vicepreşedintele partidului Gheorghe Flutur, citat de NewsIn.

Flutur a reamintit că bugetul de stat pe 2009 a fost construit în aşa fel încât să aibă în vedere componenta de investiţii pentru protejarea locurilor de muncă, iar miniştrii au alocat deja o parte sumele prevăzute în acest scop - 10 miliarde de lei prin demararea proiectului de reabilitare termică a clădirilor, precum şi a unor proiecte pentru drumuri, reţele de apă şi canalizare.

Vicepremierul Dan Nica a declarat astăzi, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei PSD - PD-L, că planul anticriză care va fi prezentat astăzi după-amiază, în Parlament, de premierul Emil Boc, cuprinde un număr de cinci-şapte măsuri principale, "prin caracterul de noutate pe care îl introduc în economie".

El a precizat că aceste măsuri se referă la prefinanţări în economie, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, precum şi la modalitatea prin care, în Codul fiscal şi simplificarea procedurilor, Guvernul va reuşi să înlăture costurile pentru companii pe care le generează barierele birocratice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite