Boc, între remaniere şi demitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea asupra Legilor austerităţii, în vreme ce PSD a depus moţiunea de cenzură, susţinută şi de PNL. Chemaţi de Traian Băsescu să susţină Executivul, aleşii PDL i-au cerut însă premierului remaniere guvernamentală. Răzvrătiţii din partid sunt ameninţaţi cu excluderea.

Premierul Emil Boc a fost primit în Parlament cu aplauze din partea aleşilor PDL, dar şi cu huiduieli şi steguleţe cu mesaje împotriva Guvernului, din partea PSD şi PNL.

Mai citiţi şi:

Avantajele nemajorării taxelor în viziunea lui Boc: "Am fi lovit iar în angajaţii din sectorul privat"

Decizie finală a Curţii Constituţionale: Legea lustraţiei este neconstituţională

În timp ce liberalii îi strigau premierului că „cea mai bună soluţie ar fi să plece", Boc, de la tribuna Parlamentului, încerca să convingă parlamentarii că măsurile asumate de Guvern nu pot fi evitate. Asumarea a fost marcată însă de mesajul transmis de Băsescu, duminică seară, la Snagov.
 
Berceanu şi Anastase, puşi la zid

La reuniunea de trei ore de la Snagov, ţintele preşedintelui au fost chiar miniştrii PDL. „Ori începeţi cu voi, terminaţi cu jocurile de-a restructurarea şi reducerile şi vă apucaţi de treabă, ori plecaţi acasă!", le-ar fi spus preşedintele miniştrilor, potrivit unor surse politice.

Cel mai tare a fost „scuturat" ministrul Radu Berceanu, căruia şeful statului i-a cerut să iasă în presă cât mai curând şi să clarifice declaraţiile privind „minciunile în campanie". „Eu nu am minţit în campanie, dar dacă tu ai făcut-o, ieşi şi spune-o sau numeşte-i pe cei care au minţit", i-ar fi spus Băsescu lui Berceanu.

Alt democrat-liberal „certat părinteşte" în şedinţă de preşedinte a fost, potrivit unor participanţi, Ioan Oltean, care a vorbit săptămâna trecută despre remanierea Guvernului. Socoteală i-a cerut şi Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, care a propus ca PDL să se abţină de la votul pe moţiune.

„Vreţi să vuiască agenţiile internaţionale că nu am reuşit să ne mobilizăm şi să susţinem Guvernul cu un scor onorabil?", le-ar fi spus şeful statului democrat-liberalilor.

Aplauze pentru remaniere

Dacă la şedinţa de la Snagov posibilitatea remanierii nu a fost discutată pe faţă, vicepreşedintele PDL Cezar Preda a ridicat ieri problema în şedinţa grupului din Cameră, în prezenţa premierului şi în aplauzele colegilor.

„Eu i-am spus clar premierului că voi vota împotriva moţiunii, dar şi că se impune o remaniere. Sunt miniştri care nu şi-au făcut treaba, iar premierul îi ştie şi trebuie să ia măsuri după moţiune. Când am vorbit despre remaniere, colegii deputaţi chiar m-au aplaudat", a arătat Preda.

Blaga şi Sandu trebuie să plece din Guvern

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a atacat ieri partidul şi pe premierul Emil Boc, căruia îi reproşează că nu a luat măsuri pe linie de partid şi pe linie de guvern împotriva miniştrilor care nu au făcut restructurare.

"Sunt de vină miniştrii, sunt de vină toţi şefii de agenţii şi în primul rând premierul, a comentat ea la Realitatea TV.  Pe lista miniştrilor care ar trebui să îşi facă bagajele se află chiar ministrul Internelor, Vasile Blaga, ca urmare a afacerilor pe care ginerele său le-a derulat cu  statul. Macovei l-a nominalizat şi pe ministrul Comunicaţilor, Gabriel Sandu.

Oajdea: Votez cu Opoziţia

Ultimatumul dat de Traian Băsescu democrat-liberalilor duminică seară la Snagov, când le-a cerut să decidă dacă vor să-l susţină pe Emil Boc sau să treacă în Opoziţie, nu i-a făcut pe toţi „răzvrătiţii" din partid să-şi schimbe părerile anti-Guvern. „Eu rămân la părerea mea: votez textul Opoziţiei. Am sperat ca Guvernul să adopte amendamente de substanţă, ceea ce nu s-a întâmplat", a susţinut ieri deputatul PDL Daniel Oajdea.

Aproape 28 de parlamentari PDL au lipsit la şedinţa de la Snagov, printre care şi senatorul Georgică Severin, alt susţinător declarat al moţiunii de cenzură. Înaintea asumării răspunderii, atât senatorii, cât şi deputaţii democrat-liberali au fost chestionaţi în prezenţa premierului dacă sprijină Guvernul la moţiune.

„A fost un vot pentru Executiv, cu două abţineri -Daniel Oajdea şi Clement Negruţ, care au spus că se mai gândesc", a relatat un deputat PDL. Democrat-liberalii care vor vota moţiunea de cenzură ar urma să fie daţi afară.

Angajaţii aleşilor, afectaţi de austeritate

Salariile angajaţilor din cabinetele parlamentare vor scădea cu 25%, potrivit unui amendament adoptat ieri de Executiv şi introdus în legile asumate. În acelaşi timp, angajaţii din companiile de stat scapă pentru moment de reduceri salariale. Executivul a introdus în lege un articol în care se specifică clar faptul că pensia minimă garantată, transformată în „indemnizaţie socială", nu va scădea anul acesta sub 350 de lei. 

"Eu nu am minţit în campanie. Dacă Radu Berceanu a făcut-o, să iasă şi să-i numească pe cei care au minţit."
Traian Băsescu
preşedintele României

"Sunt de vină miniştrii, sunt de vină toţi şefii de agenţii şi în primul rând premierul."
Monica Macovei
eurodeputat PDL

Soarta Executivului

Moţiunea de cenzură depusă de PSD şi intitulată „Opriţi genocidul social" ar putea fi dezbătută abia săptămâna viitoare. Azi, Birourile Permanente ale celor două Camere vor stabili data la care textul Opoziţiei va fi citit în plenul reunit al Parlamentului. Moţiunea are un motto din finalul „Scrisorii a III-a", de Mihai Eminescu, în care se arată că, azi, „fraza lustruită nu mai poate înşela".

"Azi, când fraza lustruită nu mai poate înşela,/ Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?".  Documentul însumează 17 pagini de critici la adresa Guvernului şi argumente împotriva reducerii salariilor şi pensiilor. Autorii apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă „soluţia corectă", iar „cancerul bugetar" este reprezentat de „clientela portocalie".

Potrivit regulamentului, moţiunea de cenzură se citeşte în termen de cel mult cinci zile de la depunerea ei. Dezbaterea şi votul trebuie să aibă loc în trei zile de la citirea în plen. Iniţiativa PSD este susţinută de PNL, dar şi de unii parlamentari ai PDL şi UNPR.

Opoziţia are nevoie de 236 de voturi ca să reediteze „succesul" din toamna lui 2009 şi să dărâme Executivul. Dacă PSD şi PNL nu vor da jos Guvernul, Legile austerităţii se consideră adoptate, însă pot fi atacate la Curtea Constituţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite