Boc a decapitat Poliţia Comunitară Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi şefii trebuie să renunţe la funcţiile publice, pentru a nu pierde pensiile. Guvernul a impus tuturor angajaţilor de la stat să renunţe la pensii dacă vor salarii din bani publici.

Poliţia Comunitară Timişoara este pusă pe butuci de prima ordonanţă de urgenţă a noului guvern. Directorul instituţiei, adjunctul acestuia şi patru şefi de servicii sau secţii sunt obligaţi să părăsească instituţia peste două săptămâni.

„Trebuie să plecăm în 20 ianuarie”, a spus directorul Poliţiei Comunitare Timişoara, Doru Spătaru. Cei şase ofiţeri au fost, timp de 20 de ani, angajaţi ai Poliţiei Timiş. Când au ieşit la pensie, în 2005, ei au fost angajaţi de Primăria Timişoara, ca să pună bazele Poliţiei Comunitare.

„Aveam nevoie de poliţişti cu experienţă la vârf. Nu puteam să punem pe picioare o structură nouă de Poliţie, cu aproape 700 de oameni, iar la conducere să fie tineri care au văzut poliţişti doar pe stradă”, a declarat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.

Nu se fac excepţii

Ordonanţa de urgenţă, publicată luni în Monitorul Oficial, stipulează că pensionarii nu mai pot lucra în instituţiile de stat. Ei pot rămâne doar dacă renunţă la pensie şi restituie statului eventualele salarii compensatorii primite cu ocazia pensionării. „Este o tâmpenie. Poliţia Comunitară o să fie decapitată 100%.

La pensionarea din Poliţia Timiş, eu am luat 6-7 salarii compensatorii. E un drept câştigat legal. Nu o să returnez banii statului”, a spus şeful Poliţiei Comunitare. 

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este revoltat că ordonanţa s-a dat peste noapte, fără consultări în teritoriu şi susţine că unele dintre prevederi sunt abuzive. „Să le condiţionezi oamenilor să renunţe la pensie şi să returneze salariile compensatorii ca să lucreze la stat este revoltător.

Oamenii aceia nu au primit banii ilegal, ci în baza unor legi”, a declarat Gheorghe Ciuhandu. Primarul susţine că decizia guvernului denotă un dispreţ total pentru administraţia publică locală.

Declaraţii politice

„E o ordonanţă nefericită şi prost gândită, dată de nişte oameni veniţi de câteva zile la putere care iau hotărâri populiste. Noi am investit milioane în Poliţia Comunitară şi acum ne trezim fără conducere”, a adăugat primarul.

Ordonanţa a blocat şi angajările în Poliţia Comunitară. În prezent, în Timişoara sunt 350 de poliţişti comunitari, fiind nevoie de încă 350. 

Potrivit declaraţiei de avere, Spătaru, care a fost la începutul anilor 2000 şeful Poliţiei Judeţului Timiş, are salariu de 5.300 de lei şi o pensie lunară de 3.300 de lei. Adjunctul său, Dorel Cojan, are 5.000 de lei salariu şi pensie de 2.300 de lei.

Ceilalţi patru şefi ai Poliţiei Comunitare, de la Resurse Umane, Ordine Publică, Pază Obiective şi Secţia 1, provin toţi din Poliţia Timiş şi au pensii pe lângă salariu.

La Poliţia Comunitară, câştigă lunar între 2.000 şi 3.500 de lei. În plus, au pensii care depăşeşc 2.500 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite