Boc: Prin noul Cod al Muncii se vor creea mai multe locuri de muncă, nu se va întări puterea sindicatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Primul ministru Emil Boc a declarat astăzi că noul Cod al Muncii va creea mai multe locuri de muncă, adăugând că prin cel vechi flexibilitatea era limită de contractele pe perioadă determinată.

"Prin noile modificări, vizăm posibilitatea de a avea noi locuri de muncă. Acum Codul Muncii nu e suficient de flexibil pentru a permite mai multe locuri de muncă, are prevederi care îngrădesc ocuparea locurilor de muncă. Exemplul e dat de contractul de muncă pe durată determinată, care azi este de maximum 24 de luni. După intrarea României în UE, un proiect european are durată minimă de 3-4 ani. Cum poţi angaja legal pe 3 ani când durata maximă e de 2 ani?", a spus premierul Boc, la Palatul Parlamentului, după o discuţie cu parlamentarii UDMR privind modificările la Codul Muncii.

Şeful Guvernului a declarat că locul de muncă reprezintă cea mai sigură şi mai bună formă de protecţie socială.

Tototată, el a  mai spus că, potrivit statisticilor, România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte ponderea contractelor individuale de muncă pe durată determinată în totalul contractelor de muncă, fapt din care salariatul pierde, în condiţiile în care nu are posibilitatea să se angajeze pentru că există un cadru restrictiv.

"În legislaţia europeană putem observa că există foarte multe ţări, precum Italia, unde nu există niciun fel de limită pentru durata maximă a unui contract pe durată determinată, Olanda la fel, Polonia la fel - niciun fel de limită, Marea Britanie la fel. Germania are 24 de luni pentru un singur contract pe durată determinată, dar durata maximă cumulată e de opt ani", a spus premierul, precizând că în UE există o mult mai mare disponibilitate în ce priveşte posibilitatea de a angaja.

Unele modificări la Codul Muncii nu întăresc puterea sindicatelor

Referitor la poziţia sindicatelor, premierul Emil Boc a spus că unele modificări la Codul Muncii nu le întăresc puterea, aşa cum ar dori acestea.

"Ar trebui sindicatele să ne convingă de faptul că actualele prevederi propuse vin în contradicţie cu interesele ţării. Poate că unele dintre prevederi nu întăresc puterea sindicatelor, aşa cum ar dori ele, dar aceste prevederi întăresc această ţară sub aspectul capacităţii de a avea mai multe locuri de muncă, aici, la noi. De aceea, trebuie să avem o discuţie raţională şi cred că tot ceea ce este în interesul ţării trebuie promovat, indiferent de poziţia personală a unui sau a altuia dintre liderii de sindicat. Noi nu facem legi pentru persoane, facem legi pentru români, pentru toţi cetăţenii acestei ţări care să poată avea mai uşor un loc de muncă", a spus Boc.

Primul ministru a respins acuzaţiile sindicatelor potrivit cărora nu s-ar respecta Directiva 88 a UE, adăugând că este nevoie de o discuţie raţională, referitor la protestele lor.

Prim-ministrul Emil Boc  are, marţi, consultări separate cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR şi UNPR privind conţinutul viitorului Cod al muncii, precum şi posibilitatea de adoptare a proiectului prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Legislativului.

Luni, prim-ministrul s-a întâlnit cu deputaţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care i-au transmis că doresc dezbaterea proiectului Codului muncii în Parlament, dar ar accepta, la limită, şi asumarea răspunderii Guvernului pe proiect.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite