Boc: Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care "procesele nu vor mai trena luni sau ani de zile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a anunţat că Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege care priveşte accelerarea soluţionării proceselor în instanţă.

Primul ministru a felicitat Ministerul de Justiţie pentru aprobarea proiectului de lege de către Guvern, afirmând că "procesele nu vor mai trena luni sau ani de zile".

Potrivit lui Emil Boc, noul proiect de lege, care va fi supus aprobării Parlamentului în scurt timp, prevede:

 - judecătorul are obligaţia de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta. "Nu vom mai avea termene din 3 în 3 luni, sau din 6 în 6 luni. Astfel, vom avea termene de la o săptămână la alta pentru a nu mai dura mult procesul".

- "Odată ce ai primit oficial o citaţie la un proces, cu termen şi cu dată fixă, se consideră că eşti avizat şi eşti în cunoştiinţă de cauză faţă de celelalte termene". Măsura are ca scop eliminarea amânării termenelor pe motiv că cei citaţi nu au ştiut de ele sau nu s-au putut prezenta din diferite motive.

- pentru amenzi şi contraveniţii se merge o singură dată la judecătorie. "Rapid, într-o singură cale de atac, decizia judecătorului rămâne definitivă", a spus Boc.

- se interzice evacuarea din imobilele cu destinaţie de locuinţă pe perioada iernii, 1 decembrie - 1 martie. "Există însă excepţii, cum ar fi cazul celui care solicită evacuarea pentru că el nu mai are o locuinţă".

- se instituie recunoaşterii vinovăţiei. "Dacă un inculpat îşi recunoaşte vinovăţia în faţa instanţei, procesul se încheie şi se reduce cu o treime pedeapsa sau cu o pătrime amenda, dacă infracţiunea se pedepseşte cu amendă".

- se instituie procedura împăcării părţilor. "Dacă oamenii se înţeleg pentru infracţiuni cu gravitate redusă, se instituie această procedură pentru a nu mai dura mult procesele".

- se instituie procedura extinderii medierii în clauzele comerciale şi la divorţ. "Prin modificarea propusă se poate realiza acordul părţilor la divorţ dacă se încheie medierea. Acest lucru este posibil chiar şi în cazul în care avem de-a face cu un minor şi ei sunt de acord şi asupra bunurilor".

Normele privind codul fiscal, aprobate de Guvern

Premierul a mai anunţat că au fost aprobate normele privind codul fiscal, care prevăd menţinerea unui TVA redus de 9% pentru servciile privind accesul în muzee, instituţii culturale, cinematografe, livrarea de produse ortopedice, proteze dentare, tratamente umane şi veterinare, reviste şi cărţi, cazarea în regim hotelier şi de 5% pentru locuinţele sociale şi pentru clădiri sociale destinate bătrânilor, orfanilor, persoanelor cu dizabilităţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite