Boc: Este necesară o reorganizare a României, însă fără landuri şi regiuni cu conţinut etnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a declarat astăzi că este necesară reorganizarea administrativ-teritorială a României, însă acest lucru trebuie să respecte Constituţia, fără împărţirea ţării în landuri ori alte structuri independente şi cu conţinut etnic.

"Constituţia este principalul reper de la care trebuie să plecăm. România este stat naţional unitar şi are subdiviziunile unităţilor administrativ-teritoriale în care nu găsim noţiunea de regiuni. Înseamnă că România nu este stat federal şi nu putem avea niciun fel de structură federală de care să vorbim, cum sunt în Germania landuri sau în America state", a afirmat astăzi premierul, prezent la la seminarul cu tema "Oportunitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României în plan regional".

UDMR reacţionează prin vocea lui Marko Bela: "Nu se poate ca cineva să evite anumite realităţi etnice. În România există comunităţi etnice, una foarte mare şi anume maghiarii, şi oricine trebuie să ia act de acest lucru", a subliniat preşedintele UDMR.

În opinia premierului, actualele opt regiuni de dezvoltare nu mai răspund necesităţilor, dar a precizat că reorganizarea administrativ-teritorială a României nu va presupune crearea unor regiuni "cu conţinut etnic".

"Se pune întebarea: acest sistem actual, al regiunilor de dezvoltare, mai răspunde nevoilor României? Împărţirea în opt regiuni constituie cadrul în care România se poate dezvolta mai departe? Răspunsul meu la această întrebare este din nou negativ. Nu, nu răspunde nevoilor României", a punctat premierul.

"În orice formă, ori în prima, constituţională, ori în a doua, fără revizuirea Constituţiei, un lucru trebuie să fie clar, aceste regiuni nu trebuie să fie privite ca şi regiuni cu conţinut etnic, pentru că atunci am denatura sensul discuţiei de la care pornim. Regiunile trebuie să fie entităţi administrativ-teritoriale care să răspundă nevoilor României de o mai bună administrare a serviciilor publice pentru cetăţean şi a răspunde calităţii de stat membru al UE", a declarat Boc.

Premierul a arătat că, pentru ca regiunile de dezvoltare să capete statut juridic, trebuie modificată actuala Constituţie, demers care are însă nevoie de consensul întregii clase politice.

"Acest lucru nu-l poate face un partid sau altul, nici chiar majoritatea care astăzi guvernează România. Ne trebuie un acord politic în rândul clasei politice pentru a răspunde la această întrebare: 'Putem să ne gândim ca în România să avem regiunea ca structură juridică?' Dacă am răspuns pozitiv la această întrebare (...), atunci putem discuta după aceea raportul între palierul judeţean şi cel regional, competenţele juridice ale regiunilor, cu respectarea cadrului constituţional al României de stat unitar, şi începe discuţia în profunzime", a explicat Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite