Boc: Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate doar pentru bogaţi. Nevoiaşii vor fi sprijiniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a ţinut să lămurească, marţi, decizia eliminării subvenţiei la energia termică, explicând că Guvernul intenţionează să taie subvenţiile doar celor care au venituri mari.

El consideră că nu este firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi să primească acelaşi sprijin din partea statului ca şi un cetăţean cu un venit de doar zece milioane lei vechi.

De altfel premierul a ţinut să precizeze că această decizie nu reprezintă o solicitare a FMI, ci o solicitare de bun simţ a românilor.

"Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică. Cei cu venituri mai mici să fie protejaţi şi sprijiniţi de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe lună să beneficieze cu până la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe lună. Cred că firesc este ca acela care are salariu mai mare, casă mare, să plătească mai mult, iar cei cu venit mai mic să fie sprijiniţi de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă celor cu venituri reduse. Asta cred că înseamnă corectitudine, pentru că, aşa cum este la pauşal, că ai bloc sau garsonieră, toţi plătesc aceeaşi valoare a gigacaloriei. Eu cred că nu e corect", a susţinut premierul Emil Boc, la Galaţi.

Şeful Guvernului a susţinut că la un asemenea plan se lucrează acum în cadrul Executivului, astfel ca sprijinul care este acordat de stat să fie ţintit către cei care chiar au nevoie de ajutor

El a subliniat că Ministerul Muncii va acorda în continuare spirijin familiilor cu venituri reduse, sprijin care se va materializa în continuare în formă bănească pentru cei cu venituri mici şi medii.

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei Mediafax că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", a spus Franks.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite