UPDATE: Legea ANI a trecut de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost adoptată de Senat. Camera superioară a Parlamentului este for decizional.

UPDATE Boc despre adoptarea legii ANI: "România recâştigă o parte din credibilitatea pierdută"

Primul ministru Emil Boc a declarat, după adoptarea legii de fun cţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) că Români a recâştigat o parte din credibilitatea pierdută pe plan internaţional.

"Iată că atunci când se doreşte, se poate. România recâştigă o parte din credibilitatea pierdută data trecută, când am avut incidentul pe legea ANI, şi reclădim încrederea pe plan intern şi internaţional pe componenta justiţiei", a spus Boc.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Legea ANI să fie din nou declarată neconstituţională, premierul a spus: "n-am văzut nicio sesizare la CCR din partea niciunui grup cu privire la acest proiect, deci cred că suntem pe drumul bun".

UPDATE Legea ANI a fost votată de plenul Senatului, cu 78 voturi "pentru" şi o abţinere, actul normativ fiind adoptat în forma propusă de Cameră. Senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere.

Forma legii adoptată de Senat ete cea propusă de Guvern şi de Ministerul Justiţiei.

Noua lege prevede revenirea la comisiile de anchetă de pe lângă Curţile de Apel, precum şi termenul de trei ani în care Agenţia poate face verificări. De asenmenea, va exista un singur exemplar pentru declaraţia de avere, iar datele de identificare vor fi blurate, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

Formularul declaraţiei de avere va conţine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu va apărea fiind adresa imobilelor.

Declaraţiile de interese vor cuprinde şi datele privind contractele derulate cu statul de către demnitari.

Legea va fi trimisă preşedintelui pentru promulgare.

Prim-ministrul Emil Boc a declarat înainte de începerea şedinţei de la Senat pe Legea ANI că cei care vor vota împotriva legii trebuie să fie cunoscuţi de public, adăugând că momentul adevărului se apropie.

"Avem o majoritate la limită, dar repet, legea ANI este o lege a României şi pentru transparenţa averilor demnitarilor şi fiecare va trebui să arate votul dacă susţine sau nu transparenţa declarării averilor demnitarilor", a spus Emil Boc.

Emil Boc a precizat că Legea ANI va da posibilitatea cetăţeanului să ştie ce averi are demnitarul pe care el l-a ales, iar cei care nu vor să voteze cu legea ANI, vor trebui să-şi expună votul publicului.

"Această lege nu aparţine unui partid, este o lege a ţării, dă posibilitatea demnitarului să dea socoteală celui care l-a ales cu privire la averea pe care o are. Dacă alţii se vor ascunde în sptale uşilor Parlamentului, oamenii trebuie să ştie cine sunt aceştia. Momentul adevărului nu e departe de începerea şedinţei",  a adăugat Boc.

"Nimeni nu se opune la niciun fel de procedură legală. Sunt proceduri legale care sunt în curs în momentul de faţă, în luna septembrie vom face toate evaluările.  Unul din şapte să se angajeze , să se acorde posturile cu prioritate acolo unde sunt probleme în sistem."

"Nu poţi pe de-o parte să faci restructurare şi pe de-o parte să faci angajări în acelaşi timp. După restructurare vom discuta ce resurse umane avem", a încheiat premierul.

Premierul Emil Boc participă, marţi, la sesiunea extraordinară a Senatului în care urmează să fie dezbătută Legea ANI, el susţinând înainte de a intra în sala de plen importanţa adoptării acestui act normativ.

De asemenea, la Senat au sosit şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, al Justiţiei, Cătălin Predoiu, al Transporturilor, Radu Berceanu, şi al Sănătăţii, Cseke Attila.

Plenul Senatului se reuneşte, marţi, în sesiune extraordinară, cel mai important punct de pe ordinea de zi fiind cel legat de votarea Legii ANI.

Biroul Permanent al Senatului a decis, marţi dimineaţă, ca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului referitoare la majorarea TVA la 24%, respectiv la modificarea Legii finanţelor publice locale să fie discutate în plen înaintea Legii ANI, inversând astfel punctele de pe ordinea de zi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite